Odă Oceanului: Oceanariul din Lisabona

Odă Oceanului: Oceanariul din Lisabona

Oceanário de Lisboa – de milioane

„Un loc de milioane în care vârsta nu contează” e doar o afirmaţie adevărată, nu o expresie de lemn. Un loc despre care se povesteşte cu entuziasm şi cu o anumită sclipire în ochi. Oceanário de Lisboa – vizitat de peste un milion de oameni pe an.

Am ajuns acolo în cea de-a doua zi a şederii noastre în Lisabona. Era pe lista de „must see” sau musai de văzut. Plimbarea matinală prin Alfama, înainte de a pleca spre Parque das Nações, a fost pentru LumeaMică doar un chin. Privind în urmă, regret şi eu că nu am alocat mai mult timp pentru întreg parcul – pe lângă vizita la Oceanário am fi putut să ne plimbăm cu bicicletele într-un spaţiu vast şi lipsit de ameninţări motorizate, am fi putut să intrăm la Pavilhao do Conhecimento, un muzeu interactiv al ştiinţei, şi am fi explorat mai mult împrejurimile liniştite.

Am ajuns totuşi la timp pentru a vizita cu atenţie Oceanariul şi a ne bucura de o experienţă în urma căreia ne-am ales cu noţiuni noi despre importanţa protejării Oceanului, dar şi cu picioare rupte de oboseală, în ciuda tuturor opririlor.

Oceanario_de_Lisboa_03317

Grozav pentru toată familia

Oceanário de Lisboa este mai întâi o experienţă vizuală deosebită pentru cei mai puţin instruiţi şi mai puţin cunoscători. Devine, pe măsură ce-l parcurgi, o experienţă educativă pentru tine ca adult – nu poţi să fii sensibil la frumos şi să nu înţelegi că toată această frumuseţe subacvatică este în pericol şi că este datoria noastră, a tuturor, să învăţăm să o protejăm. Oceanário de Lisboa este, în cele din urmă, o experienţă educativă pentru copii. Există casa mascotei Vasco unde, de la bucătărie până la living room, cei mici se pot juca aflând cum să economisească apa şi cum să recicleze sau pot urmări desene animate în care eroul Vasco salvează oceanul de mizerii, irigă zone deşertice şi aşa mai departe.

Pentru familii şi copii există mai multe tipuri de programe şi ateliere, nu ştiu însă în ce măsură aplicabile în cazul turiştilor. Noi venisem destul de hotărâţi să plătim cei 65 de euro pentru a o lăsa pe LumeaMică să doarmă cu rechinii, o noapte în interiorul Oceanariului, în care copiii dorm în saci de dormit, în lumina albastră revărsată dinspre pereţii uriaşi de apă. Dar acest lucru nu a fost posibil, nu era niciun grup de care să ne lipim, nicio şcoala înscrisă. Nici rechini nu erau atât de mulţi, dar priveliştea merita toţi banii!

Oceanario_de_Lisboa_03498

Oceanul Global

%%Oceanariul sărbătoreşte viaţa pe Pământ| „Oceanariul sărbătoreşte viaţa pe Pământ cu o varietate uluitoare de specii ce evocă diversitatea şi complexitatea acelora ce populează Oceanul Global şi rolul vital pe care aceasta îl joacă în sănătatea şi evoluţia planetei noastre” Francisca Menezes Ferreira – Pavilhão dos Oceanos – Exposição Mundial de Lisboa de 1998%%

Oceanário susţine proiecte de cercetare, majoritatea concentrate pe conservarea biodiversităţii, iar interesul acesta se vede şi în felul în care sunt organizate spaţiile, în mesajele care te întâmpină pe pereţi, transformând o simplă vizită într-o experienţă din care ieşi dorindu-ţi să poţi face ceva concret pentru Ocean, pentru Planetă.

Când am plecat de acolo mă întrebam cu mirare cum a fost posibil să se construiască un acvariu la aşa o dimensiune, partea centrală a clădirii fiind, pe toate cele 3 etaje, numai apă. Am studiat apoi pe website şi am strigat: ahaaa! În ignoranţa mea omisesem faptul că, în interiorul acvariului, există specii care s-ar hrăni una cu alta dacă nu ar fi separate. Sau specii care au nevoie de medii diferite. Aşadar, există 4 habitate în centrul clădirii, separate discret prin panouri mari acrilice, iar totul este decorat atât de frumos încât un ochi neavizat nu poate observa. Ideea este că, în ciuda faptului că natura şi apoi oamenii au creat, respectiv numit şi separat apele şi Oceanele de pe planeta noastră, într-un final mediul marin este unul şi bun, acoperind fără bariere reale o mare parte din Pământ.

Oceanario_de_Lisboa_03327

Pe cine am mai întâlnit pe acolo

Dincolo de broaştele ţestoase gigantice din expoziţia temporară, de peştii cu forme cuceritoare sau hilare, de şerpii secretoşi şi meduzele mândre de podoabele lor colorate sau fluorescente, surpriza cea mai frumoasă a fost sala cu vidre. Făcând pluta pe spate, acestea se scărpinau în cap fără nicio jenă faţă de toţi cei care le arătau cu degetul şi chicoteau de plăcere. Ne-am bucurat şi la vederea pinguinilor, am recunoscut printre ei pe câţiva care au jucat în Madagascar, aflaţi acum, probabil, sub acoperire.

Oceanario_de_Lisboa_03376

La ieşire am băut un suc natural de fructe la cafeneaua de lângă magazinul de suveniruri, ne-am jucat prinsa pe pajiştea verde în valuri din spatele clădirii, am luat telecabina „one way”- era ultimul drum, am mai testat nişte dispozitive muzicale sau ne-am aşezat statui într-un sens giratoriu, înainte de a ne îndrepta spre Oriente şi spre casă. Venisem trei şi plecam patru, cu noi fiind acum şi Vasco, în varianta de pluş, din fericire suficient de mic încât să nu aibă nevoie de bilet, dar suficient de mare cât să ne ajute să nu uităm ceea ce am văzut şi învăţat.

Informaţii utile

Website: http://www.oceanario.pt

Locaţie: Parque das Nações, la 10 minute de impresionanta staţie de tren şi metrou Oriente.

Program: Ca să înţelegi ceva ai nevoie de cel puţin 3-5 ore. Programul este de la 10 la 20 pe timpul verii sau 10:00-19:00 pe timpul iernii. Intrarea este posibilă până la 19:00, respectiv 18:00.

Preţ bilete: copiii până în 3 ani intră gratuit. După care preţul creşte de la 11 euro (4-12 ani) până la 16 euro pentru un adult. Expoziţiile temporare se achită separat. Pensionarii au şi ei reducere la 11 euro, iar pentru familii de 2 părinţi şi 2 copii există de asemenea pachete speciale. Mai multe poţi vedea aici.

Ce mai poţi face cu un copil la Lisabona află în articolul sinteză Lisabona pentru copii

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care călătoreşte cât de frecvent poate împreună, practicând un turism responsabil. Roxana și Alex sunt pasionați de fotografie, în plus Roxana desenează (și este sudentă la grafică acum), iar pe Alex nu-l întrece nimeni la gătit. Petra este cea care testează destinaţiile din punctul de vedere al unui copil devenit între timp adolescent.