Parisul cu metroul, în 7 zile şi 7 trasee

Parisul cu metroul, în 7 zile şi 7 trasee

Transportul în Paris

Există o modalitate ideală de a vizita o metropolă de mărimea şi complexitatea Parisului? Când, cât şi cum să vezi ceea ce te interesează? Informaţiile abundă în literatură, pe net, în librării (Le Guide Vert, Michelin, este deosebit de cuprinzător), pe bloguri.

Totul depinde de profilul vizitatorului, de vârsta, cultura, înclinaţiile şi obiectivele pe care le urmăreşte, banii, timpul de care dispune într-o vizită sau mai multe. Direcţiile sunt diverse: cultură, distracţii, gastronomie, cumpărături, sport, pentru că oraşul acesta imens posedă o gamă largă de paliere de pe care poate fi abordat.

Parisul are arhitectură clasică şi modernă, parcuri, monumente, muzee (mai mult de 82), galerii de artă, teatre, operă, cabarete, restaurante şi cafenele Art Nouveau, biblioteci, magazine, plimbări pe Sena, artă şi circ în aer liber, Grădină Zoologică, Grădină Botanică, piscine, parcuri tematice pentru copii, cimitire unde se odihnesc mari personalităţi, librării, anticariate. Aici s-au născut idei şi şcoli, curente literare şi artistice. Aici nu încetează să vină emigranţi de toate culorile şi religiile.

Ne-au mânat în luptă limba, istoria şi arta franceză. Am optat aşadar pentru un traseu cultural ce a vizat arhitectură, case memoriale, muzee, grădini, biserici şi catedrale; ne-am trezit devreme, am pornit pe străzi aproape goale, în zori, am avut cu noi apă, tartine si fructe, am  mai cumpărat câte ceva seara sau, în timpul zilei, în trecere. A fost un marş în forţă, dar nu am regretat niciun moment.

Am ales metroul pentru că este cel mai rapid şi mai ieftin mijloc de transport în Paris. Un bilet costă 1,40 euro dar, există cardul săptămânal Passe Navigo Decouverte, pentru toate zonele şi R.E.R. Se face o mică fotografie la faţa locului (5 euro patru poze, înainte de a solicita cardul, bineînţeles) şi se cumpără din staţii, costă 34,40 euro*. Numai dacă ajungeţi sâmbăta puteţi achiziţiona acest card, pentru săptămâna următoare.

Am umblat ca nişte cârtiţe harnice, pe sub pământ şi pe pământ, înarmaţi deja cu multe cunoştinţe privind fiecare loc prin care am trecut. Nu pentru a bifa puncte de pe o listă, ci a vedea o parte importantă din ceea ce a făcut unică această metropolă renumită. Parisul a fost „al meu” în măsura în care am ales din multiplele posibilităţi pe cele care corespund formaţiei mele intelectuale. Cititorul, la rândul lui, poate sau nu să ţină cont de sugestiile mele, sa selecteze, în fiecare zi, ceea ce îl interesează, să mute „piesele”.

În legătură cu tunelele şi staţiile metroului să nu vă aşteptaţi la decoraţii deosebite ca la Stockholm, Moscova, Lisabona, unde arta şi arhitectura se reunesc cu utilul. Metroul parizian este mai degrabă gri decât spectaculos. De la prima linie inaugurată în 1900 şi până la sfârşitul secolului al XX-lea acest mijloc de transport s-a extins considerabil. În prezent are 16 linii, 300 de staţii din care 62 de corespondenţa, pe 214 km.

Mă adresez şi celor care nu îşi permit mai multe călătorii la Paris, acceptă să alerge de dimineaţă până seara, să ignore oboseala şi să îşi acorde drept unică recompensă faptul de a fi chiar câteva ore numai, lângă Tour Eiffel, în Luvru, Notre Dame, Domul Invalizilor, Pantheon, etc., dar şi celor care merg de mai multe ori în capitala Franţei. În deplasările pe jos am folosit hărţile turistice color ale zonelor vizate, trase la xerox, de acasă **.

Ştiu cum arată alte opţiuni, dar asta e deja altă poveste.

Şapte zile noi am ros drumurile subterane.

Am stat în Porte de Montreuil; sunt aici Ibis, Novotel, Etape, F1 şi un Carrefour. Deci planurile mele de călătorie cu metroul de aici pleacă. Să presupunem că aţi ajuns sâmbătă seara, v-aţi instalat la unul dintre hoteluri, aţi cumpărat cardul, vă odihniţi, iar de la doua zi o luaţi la trap.

7+2 recomandări de trasee prin Paris

I. DUMINICĂ

Louvre_0206

Dus: din staţia Porte de Montreuil, la mică distanţă de hoteluri, se ia 9 direcţia Pont de Sevres, se coboară la Nation, se urcă în 1 direcţia Defense, se coboară la Palais Royal Musee du Louvre deschis 9-18, (9-21, 45 miercurea si vinerea, închis marţi, gratuităţi pentru copii, tineri, artişti, handicapaţi, a se căuta condiţiile de intrare). Vizitaţi muzeul, sunt mai multe posibile tururi.

DSC_0231

Vă întoarceţi în staţia Palais Royal, luaţi 1 dir. Defense până la Ch.de Gaulle Etoile. Aici este, la capătul bulevardului Champs-Elysees, Arcul de Triumf şi piaţa Charles de Gaulle, de unde pleacă cele 12 bulevarde. Ieşit,văzut şi coborât din nou la metrou, se ia 6 dir. Montgallet Nation, se coboară la Champs de Mars, Tour Eiffel. La orele 22 se aprind luminile pe turn, este un spectacol de neuitat, aşteptat de o mare de lume. Vizavi, peste podul Iena este palatul Chaillot, în direcţie inversă, după parcul  Champ de Mars, Şcoala Militară.

Champs-Elysees

DSC_0297

Întors: din st. Champs De Mars Tour Eiffel Bir-Hakeim se ia 6 dir. Nation. Din Nation, 9 dir. Mairie de Montreuil şi am ajuns „acasă”, la Porte de Montreuil. Şase zile vom lua 9 din Porte de Montreuil şi 1 din Nation.

II – LUNI

Dus: luat linia 9 în direcţia Pont de Sevres, coborât la staţia La Nation, luat linia 1, direcţia La Defense Grande Arche, coborât la Pont Royal Louvre.

De aici, pe jos, se pot vedea: Palatul Louvre (exterior), Comedia Franceză, Palatul Regal, Piaţa Vendome, Banca Franţei, Piaţa Victoriei (cu statuia lui Ludovic al XIV+lea), fântâna lui Moliere, Piaţa Pyramides (cu statuia Jeanne d’Arc). Traversaţi piaţa Caroussel pe lângă Arcul de Triumf Caroussel, prin Grădina Tuileries; înainte de a ajunge în Piaţa Concorde, se văd două muzee: Galerie Nationale de Jeu de Paume şi Orangerie. Urmează Piaţa Concorde şi de acolo  Champs-Elysees, în capătul bulevardului fiind Piaţa Charles de Gaulle şi Arcul de Triumf. După Piaţa Concorde, pe a doua stradă la stânga, Avenue W. Churchill, se află Le Grand Palais, lipit de el, Palais de la Decouverte, vizavi Le Petit Palais, muzee toate. Se trece peste Sena, pe minunatul pod Alexandre III, se vine înapoi pe W. Churchill spre Champs-Elysees până la Arcul de Triumf. De aici se ia metroul linia 1, direcţia La Defense Grande Arche. Se coboară la staţia Esplanade de la Defense pentru a vedea marele si modernul Grande Arche şi cartierul Defense.

DSC_0237

In Piata Concorde

DSC_0126

Defense

La Defense (2)

Întors: Din st. Esplanade de la Defense se ia linia 1 în direcţia Chateau de Vincennes, se coboară la Nation, de acolo se ia linia 9 în direcţia Mairie de Montreuil, se coboară la Porte de Montreuil.

III – MARŢI

Dus: din st. Porte de Montreuil se ia linia 9 dir. Pont de Sevres, coborât la Nation, luat 1 dir. Defense şi coborât la Concorde, luat 12, dir. Mairie d’Yssi, cob. la Assemblee Nationale  sau Solferino pentru Muzeul Orsay. După vizitarea lui (dimineaţa e coadă, vă sculaţi devreme) luaţi de lângă el, din staţia Orsay, R.E.R.  C  (galben) dir. Versailles – Rive gauche Chateau de Versailles şi coborâţi la Invalides unde sunt Domul, cu sarcofagul lui Napoleon, muzeul militar şi spitalul. Din st. Invalides se ia 8 dir. Balard, se coboară la Varenne pentru muzeul Rodin.

DSC_0042

Domul Invalizilor

Întors: De la st.Varenne se ia 8 dir. Creteil- prefecture, se coboară la Concorde, se ia 1 dir. Chateau de Vincennes, se coboară la Nation, de acolo se ia 9 dir Mairie de Montreuil şi se coboară la Porte de Montreuil.

IV – MIERCURI

Dus: din st. Porte de Montreuil se ia 9 dir. Pont de Sevres până la Nation, apoi 1 dir. Defense, coborâţi la Hotel de Ville. Pe jos: Primăria Parisului (aici se organizează mereu expoziţii interesante, intrare liberă), Piaţa Chatelet, Turnul St Jacques, Île de la Cite cu Notre Dame, Sfânta Capelă, La Conciergerie, Palatul Justiţiei, Piaţa Dauphine, Scuarul Vert Galant, Pont Neuf. Din Boulevard du Palais, peste podul St. Michel, urmaţi Rue de St. Jacques, şi ajungeţi la Muzeul Cluny (Muzeul Naţional la Evului Mediu), Colegiul Franţei, La Sorbonne şi Pantheon.

DSC_0067

Sorbona

Panteonul

Întors: pe străzile Clovis (din stânga Pantheonului) şi Cardinal Lemoine, se ajunge la metrou, staţia Cardinal Lemoine. De aici, linia 10 dir. Gare d Austerlitz, apoi 5 dir. Bobigny, Pablo Picasso până la Bastille. De aici linia 1 dir. Chateau de Vincennes, coborâţi la Nation, luat 9 dir. Mairie de Montreuil, coborâţi la Porte de Montreuil.

V – JOI

Dus: 9, dir. Pont de Sevres, coborâţi la Nation, luat 2 dir. Porte de Dauphine, coborâţi la Pigalle. Sunteţi în Montmartre, Piaţa Pigalle. Pe o colină este bazilica Sacre Coeur. Sunt de văzut şi Tertre, piaţa pictorilor, Moulin Rouge, alte cabarete, Espace Montmartre (muzeul Dali) pe strada rue Poulbot, 11, Muzeul Grevin pe B-dul Montmartre, 10, cimitirul Montmartre.

Bazilica Sacre- Coeur

Piata Tertre

Cabaretul Moulin Rouge

Din st. Abesses se ia 12 dir. Mairie  d’Issy, se coboară la Madeleine; biserica La Madeleine este una dintre cele mai cunoscute din Paris, apoi, pe Boulevard de la Madeleine si Boulevard des Capucines se ajunge la Opera Garnier (se poate, din st. Madeleine, cu metrou, linia 8 dir. Opera, o staţie).

Biserica La Madelaine

De la operă, staţia Auber, se ia R.E.R. roşu, A,  dir. Boissy St- Leger Marne-la-Valee Parc Disneyland şi se coboară la Chatelet les Halles, vedeţi Forumul Halelor, foarte aproape se află Centrul Pompidou, muzeul de artă modernă, unde într-o clădire separată este Muzeul Brâncuşi.

Muzeul Georges Pompidou

Muzeul Brancusi

Întors: din st. Rambuteau se ia 11 dir. Hotel de Ville, se coboară la Hotel de ville, se ia 1 dir.Chateau de Vincennes, se coboară la Nation, se ia 9 dir. Mairie de Montreuil şi se coboară la Porte de Montreuil.

VI – VINERI

Versailles

Dus: linia 9 dir. Pont de Sevres până la Nation, se ia 1 dir. La Defense, se coboară la Gare de Lyon si se trece (transbordare în subteran) la Gare d Austerlitz de unde se ia R.E.R. C, galben (se plăteşte la o casă o diferenţă pentru că se iese din Paris) dir.Versailles-Rive-Gauche Chateau de Versailles St. Quentin-en-Yvelines, se coboară la Versailles – Chateau. Între gară şi castel este un birou de informaţii, ar trebui să luaţi măcar harta grădinilor (noi am avut cartea). Se pot vedea castelul şi grădinile într-o zi cu condiţia ca, la grădini (intrare gratuită) să închiriaţi o maşinuţă şi să aveţi harta acestora. Aleile sunt foarte largi şi lungi, în plin soare, plus Trianonul, pe jos, sunt distanţe mari.

Palatul Versailles

Versailles

In Gradinile Versailles

In Gradinile Versailles (2)

Întors: dacă mai aveţi suflare şi marţi la d’Orsay a fost coada prea mare şi nu aţi stat, la întoarcere în Paris vă lasă R.E.R.–ul chiar alături de muzeu, mai liber spre închidere. In fiecare zi este deschis de la 9.30 la 18.00; joia, 9.30-21.45.

Întors: R.E.R. C (galben) care vine de la Versailles ajunge la Gare d’Austerlitz, transbordare la Gare de Lyon, luat 1 în dir. Chateau de Vincennes, coborâţi la Nation, luat 9 dir. Mairie de Montreuil, coborâţi la porte de Montreuil.

VII – SÂMBĂTĂ

Variante

  1. Grădinile Luxemburg şi o plimbare pe Sena

Dus: 9 dir. Pont de Sevres, cob. la Nation, luat 1 dir. Defense, coborâţi la Bastille. Aici sunt Opera Bastille, Coloana Juillet.

Din nou în staţia Bastille, se ia 1 dir. Defense până la Chatelet, transbordare la Chatelet les Halles, se ia R.E.R. B, albastru dir. Orly, se coboară la Luxemburg unde sunt palatul şi grădinile, o oază de linişte cu flori si statui. Vă întoarceţi la R.E.R. B,  staţia Luxemburg, dir. Aeroport Ch. de Gaulle şi coborâţi la St.-Michel Morland Notre Dame. De pe malurile Senei se fac croaziere ziua şi seara, este necesară informare prealabilă. Ar fi o seară de adio memorabilă.

Palatul Luxemburg (Senatul)

In Gradina Luxemburg

In Gradina Luxemburg (2)

DSC_0052

Întors: din st. Chatelet, vizavi de Île de la Cite, se ia 1, dir.Chateau de Vincennes, coborâţi la Nation, luat 9 dir. Mairie de Montreuil, coborâţi la Porte de Montreuil.

  1.  DISNEYLAND – detalii aici şi aici

Dus: din Porte de Montreuil se merge până la statia Nation de unde se ia R.E.R. A (roşu, trebuie bilet special) în direcţia Boissy – st. Leger Marne–la-Vallee Parc Disneyland, până la statia terminală, de acolo, două minute pe jos, la Disneyland.

Întors: R.E.R A dir.St. Germain-en Laye Cergy-Poissy, coborâţi la Nation, luat 9 dir. Mairie de Montreuil, coborâre la Porte de Montreuil.

  1. Parcul tematic Asterix şi Obelix

Dus: Linia 9, apoi 1, din st. Nation, pana la Chatelet, transbordare Chatelet-les-Halles, luat R.E.R B (albastru, trebuie bilet special) dir. Aeroport Charles de Gaulle Mitry-Claye, de la capat, autocar.

Întors: R.E.R. C dir. Orly până la Chatelet-les-Halles,  transbordare la Chatelet, luat 1 dir. Chateau de Vincennes, cob. la Nation, luat 9 dir. Mairie de Montreuil, cob la Porte de Montreuil. În acest fel se ajunge şi de la aeroportul Charles de Gaulle, dacă veniţi cu avionul, până la Porte de Montreuil. Tot aceast R.E.R. vine in Paris de la aeroportul Orly.

Concluzii şi alte detalii

Pare dificil, dar după două zile este destul de simplu. Sunt indicatoare pentru transbordări, nu vă puteţi rătăci decât dacă nu sunteţi atenţi la direcţia de mers, sau, sunt schimbări de care nu s-a ştiut. Ordinea zilelor, a secvenţelor lor, nu este bătută în cuie. Nici toate „punctele” propuse.

Linia cu cele mai multe obiective turistice este 1: Piaţa Bastille, Hotel de Ville (primăria) (şi, imediat, peste pod, Ile de la Cite), Halele, Luvrul, Tuileries, Piaţa Concorde, Champs-Elysees, Piaţa Charles de Gaulle şi Arcul de Triumf, Cartierul Defense.

Montparnasse: 9 si 1 pana la st. Concorde, apoi linia 12 in dir. Mairie d Issy, coborâre la Montparnasse Bienvenue.

Magazinele Lafayette : din Porte de Montreuil cu 9, direcţia Pont de Sevres, se coboară la st. Chausse d Antin Lafayette, multe staţii.

Pentru Bazilica St. Denis, necropola regilor Franţei se ia 9 apoi 1, de la Nation, coborâre la Gare de Lyon, luat R.E.R. D, verde, dir. Orly-la-Ville, coborâre La St.Denis.

După ce ştiţi deja unde sunt cele enumerate, mai staţi o săptămână şi intraţi în muzee, descoperiţi noi grădini, biserici, restaurante, cafenele, mergeţi la spectacole, etc. Succes!

*A nu se confunda cu Paris Visite, card pentru maximum cinci zile, Paris + suburbii şi aeroporturi, 59,50 euro.

**Mi-am planificat sejurul folosind ghidul turistic al Parisului de Alan Tillier, tradus în limba română, editura Rao, Bucureşti.

Foto: Gustin Gheorghina şi Alex Farca

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.