Artă urbană la Cluj

Artă urbană la Cluj

Deunăzi mă întorceam de la supermarket pe sub podul din Mărăşti, ca de atâtea zeci de ori. Erau vreo două săptămâni de când nu trecusem prin zonă. Hei, ce-i asta? S-au colorat picioarele podului. Cineva a desenat pe ele. Nici dacă voiam nu aş fi putut trece  pe sub pod fără să le observ. Sigla de deauspra unora dintre desene mi-a indicat că acestea nu fuseseră făcute la întâmplare de vreun artist rebel cu prea multă personalitate şi nu aveau să fie şterse. Am aflat că lucrurile s-au întâmplat organizat între 11 – 12 octombrie 2014 sub numele Între graffiti şi street art în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică şi Artă Transilvania TiMAF

Street art Cluj_4467

Cum se poate înviora cenuşiul urban

Cu toate că de obicei pre(judecata) celor mai mulţi nu consideră graffiti o artă, ci dimpotrivă îi asociază conotaţii negative, am putea încerca printr-un exerciţiu voluntar de deschidere a minţii să vedem lucrurile şi altfel. Mie mi-au atras atenţia în mod plăcut, am întors capul din taxi să le văd trecând pe sub podul Mărăşti. Înviorează un nod cenuşiu de străzi făcut din betoane pe unde am trecut cu toţii de atâtea ori fără să ne punem problema că ar putea arăta şi altfel. Reuşesc să înveseleasă un loc de trecere, să aducă un suflu vital unui ne-loc de fapt.

Street art Cluj_4496

S-au făcut nişte sesiuni demonstrative de artă urbană în cadrul acestui festival cultural ajuns la a IV-a ediţie ce încearcă să schimbe înfăţişarea Clujului. După ce s-au imortalizat atâtea picturi murale prin lume mi-am spus că ar fi fain să le fotografiez şi pe cele apărute timid în peisajul urban autohton. Trebuia să o fac într-o zi fără trafic ca să pot ajunge la ele vie şi nevătămată. Zis şi făcut. În prima duminică din noiembrie, când datoria de cetăţean mă scotea oricum din casă, am coborât sub pod să imortalizez arta urbană modernă practicată în mod organizat şi aprobat. Culorile puternice au reuşit să-mi alunge din cenuşiul unei zile mohorâte de noiembrie.  Iată-le.

Street art Cluj_4494

Street art Cluj_4493

Street art Cluj_4491

Street art Cluj_4485

Street art Cluj_4481

Street art Cluj_4477

Street art Cluj_4476

Street art Cluj_4475

Street art Cluj_4473

Street art Cluj_4471

Street art Cluj_4470

Street art Cluj_4506

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Absolventă de Litere şi pasionată de lectură şi limbi străine, Ana Maria Vaida a călătorit pornind concentric printr-o parte a Europei de Est, din Romania, Ungaria, Bulgaria ca să ajungă în Orientul Mijlociu, în Iran, Vietnam şi chiar in Caraibe. Ana Maria mai spune despre sine următoarele: „Călătorind am învăţat că nu-i bine să pleci la drum cu multe aşteptări şi idei preconcepute. Etichetele şi prejudecăţile se lasă acasă dacă vrei sincer să te alegi cu ceva din călătorit. Am învăţat în timp să iau cu mine doar capacitatea de a mă mira şi multă curiozitate.”