Curry de miel cu sos de iaurt – în lumea colorată a Indiei

Curry de miel cu sos de iaurt – în lumea colorată a Indiei

Întâlnirea mea cu bucătăria indiană s-a petrecut acum multă vreme, într-un restaurant din Londra. De atunci nu am ratat niciun prilej să testez explozia aromelor, gustul şi iuţeala preparatelor indiene. Ştii cum este cu amintirile, sunt legate de locuri, momente, oameni. Cea mai bună carne de miel mâncată de mine îşi găseşte locul chiar în India, la o masă joasă dintr-un restaurant fiţos. Chiar şi aşa, se mânca cu mâna. Acum o săptămână mi-am adus aminte de o carne de miel rătăcită prin congelator, aşa că m-am hotărât să gătesc un curry de miel cu sos de iaurt. Poate ar fi prea pretenţions să îi spun korma, dar sunt nenumărate variate prin care poţi pregăti acest preparat. Varianta mea începe acum. Pe scurt am avut nevoie de carne de miel, iaurt şi ceva condimente:

%%Miel curry şi sos de iaurt |

Carne de miel – 500 g

Iaurt – 6 linguri

Ghimbir – 1 linguriţă

Usturoi – 1 linguriţă

Garam masala – 3 linguriţe

Turmeric – 1 linguriţă

Curry – 2 linguriţe

Tarhon – 1 fir

Sare – 1 linguriţă%%

Am pregătit marinada pentru carnea de miel. Am pregătit ghimbirul, usturoiul, curry-ul, sarea, garam masala (o linguriţă), turmericul şi le-am amestecat cu 4 linguri de iaurt. Am pus jmixtura peste carnea de miel, tăiată la în bucăți mici, am amestecat bine și am pus-o în frigider pentru marinare. În funcție de răbdare și carnea folosită, poate lăsa la marinat minim 4 ore, dar și peste noapte.

Lamb_curry_8195

Lamb_curry_8202

Lamb_curry_8211

Lamb_curry_8215

Lamb_curry_8218

Între timp poți să citeşti o scrisoare din India, poţi să o iei pe urmele curry-ului sau să citești, tot la Radu pe blog, un pic despre  istoria culinară a Indiei.

După ce au trecut cele 4 ore am scos carnea marinată din frigider și am pregătit următoarele ingrediente: ulei (știu, ar fi trebuit să folosesc ghee), ceapă și cubulețe de roșii. Ceapa am tăiat-o fin de tot (se integrează mai bine în sosul final) și am  gătit-o la foc mediu până s-a înmuiat.

Lamb_curry_8226

Lamb_curry_8229

Lamb_curry_8238

Am pus o linguriță de garam masala și după 1-2 minute am adăugat carnea marinată și 2 linguri de apă. 15-20 de minute la foc mediu-mic şi apoi am completat cu roșiile tăiate. Încă 10 minute, după care am transferat compoziția într-un vas pe care l-am încredințat cuptorului încins la 150°C pentru aproape 1 oră și jumătate. Dacă aveam şi mai multă răbdare aş fi transferat compoziţia în slow-cooker pentru vreo 8-10 ore, dar este un proiect de viitor cu siguranţă.

Lamb_curry_8239

Aromele pluteau nestingherite prin bucătărie și eu așteptam cu nerăbdare să ajung la final. Înainte cu 15-20 minute de a se termina timpul de gătire am mai adăugat 2 linguri de iaurt. Şi ca să nu mă întrebi, acolo în spate, aşa cum se întrezăreşte din fotografie,  se pregăteau nişte cartofi copţi.

Lamb_curry_8253

La final am pus preparatul alături de un orez basmati simplu sau de cartofii copți la cuptor. Simplu și delicios. Carnea ți se topește în gură iar gustul este bogat și cremos.
Lamb_curry_8271

Lamb_curry_0304

Lamb_curry_0327Poftă bună şi nu uita că duminica asta venim cu poveşti şi cărţi poştale, la Namaste India.

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.