Curry de miel cu sos de iaurt – în lumea colorată a Indiei

Întâlnirea mea cu bucătăria indiană s-a petrecut acum multă vreme, într-un restaurant din Londra. De atunci nu am ratat niciun prilej să testez explozia aromelor, gustul şi iuţeala preparatelor indiene. Ştii cum este cu amintirile, sunt legate de locuri, momente, oameni. Cea mai bună carne de miel mâncată de mine îşi găseşte locul chiar în India, la o masă joasă dintr-un restaurant fiţos. Chiar şi aşa, se mânca cu mâna. Acum o săptămână mi-am adus aminte de o carne de miel rătăcită prin congelator, aşa că m-am hotărât să gătesc un curry de miel cu sos de iaurt. Poate ar fi prea pretenţions să îi spun korma, dar sunt nenumărate variate prin care poţi pregăti acest preparat. Varianta mea începe acum. Pe scurt am avut nevoie de carne de miel, iaurt şi ceva condimente:

Curry de miel cu sos de iaurt

Prep Time20 minutes
Cook Time2 hours
Marinare4 hours
Total Time6 hours 20 minutes
Course: Fel principal
Cuisine: Indian
Keyword: Curry, Garam masala, Miel
Servings: 4 persoane
Author: Alex

Equipment

  • Tigaie
  • Cuptor

Ingredients

  • 1 lingură Ulei de măsline (ghee)
  • 500 g Carne de miel
  • ½ conservă Roșii cuburi (sau o roșie tăiată cuburi)
  • 1 Ceapă
  • 6 Linguri Iaurt
  • 1 Linguriță Ghimbir
  • 1 Linguriță Usturoi (ras)
  • 1 Linguriță Turmeric
  • 1 Linguriță Garam masala
  • 2 Linguriță Curry
  • 1 fir Tarhon
  • 1 Linguriță Sare

Am pregătit marinada pentru carnea de miel. Am pregătit ghimbirul, usturoiul, curry-ul, sarea, garam masala, turmericul şi le-am amestecat cu 4 linguri de iaurt. Am pus jmixtura peste carnea de miel, tăiată la în bucăți mici, am amestecat bine și am pus-o în frigider pentru marinare. În funcție de răbdare și carnea folosită, poate lăsa la marinat minim 4 ore, dar și peste noapte.

Lamb_curry_8195
Lamb_curry_8202
Lamb_curry_8211
Lamb_curry_8215
Lamb_curry_8218

Între timp poți să citeşti o scrisoare din India, poţi să o iei pe urmele curry-ului sau să citești, tot la Radu pe blog, un pic despre  istoria culinară a Indiei.

După ce au trecut cele 4 ore am scos carnea marinată din frigider și am pregătit următoarele ingrediente: ulei (știu, ar fi trebuit să folosesc ghee), ceapă și cubulețe de roșii. Ceapa am tăiat-o fin de tot (se integrează mai bine în sosul final) și am  gătit-o la foc mediu până s-a înmuiat.

Lamb_curry_8226
Lamb_curry_8229
Lamb_curry_8238

Am pus o linguriță de garam masala și după 1-2 minute am adăugat carnea marinată și 2 linguri de apă. 15-20 de minute la foc mediu-mic şi apoi am completat cu roșiile tăiate. Încă 10 minute, după care am transferat compoziția într-un vas pe care l-am încredințat cuptorului încins la 150°C pentru aproape 1 oră și jumătate. Dacă aveam şi mai multă răbdare aş fi transferat compoziţia în slow-cooker pentru vreo 8-10 ore, dar este un proiect de viitor cu siguranţă.

Lamb_curry_8239

Aromele pluteau nestingherite prin bucătărie și eu așteptam cu nerăbdare să ajung la final. Înainte cu 15-20 minute de a se termina timpul de gătire am mai adăugat 2 linguri de iaurt. Şi ca să nu mă întrebi, acolo în spate, aşa cum se întrezăreşte din fotografie,  se pregăteau nişte cartofi copţi.

Lamb_curry_8253
Lamb_curry_8271

La final am pus preparatul alături de un orez basmati simplu sau de cartofii copți la cuptor. Simplu și delicios. Carnea ți se topește în gură iar gustul este bogat și cremos.

Lamb_curry_0304
Lamb_curry_0327

Poftă bună şi nu uita că duminica asta venim cu poveşti şi cărţi poştale, la Namaste India.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.