Mic dejun la piața din Cork – The English Market

Am sărit peste micul dejun care mai costa și el o mică avere și am preferat să mâncăm direct din piața englezească din Cork – despre care îți va povesti Alex, cât de curând.

Așa a terminat Roxana articolul despre cazările din Irlanda. “Cât de curând “a venit acum așa că te invit la un mic dejun și la o plimbare prin The English Market din orașul Cork.

Cork, al doilea oraș al Irlandei, considerat capitala gastronomică irlandeză, ne-a întâmpinat cu cartiere urcate pe coline, case colorate, alei medievale, numeroase poduri, vreo 22 la număr, și multă istorie de jur împrejur. Ne-am strecurat pe străduțele înguste și pline de oameni și am intrat în piața englezească. Cu 230 de ani de istorie în spate, The English Market este o clădire impunătoare, roșie, una din cele mai vechi piețe alimentare acoperite din lume, aparținând municipalității orașului Cork.

Cork

The English Market in Cork

Majoritatea produselor provin de la fermierii locali și poți vedea nenumărate indicii, puse la loc vizibil, despre proveniența produselor vândute în piață. Epicentrul culturii gastronomice, raiului oricărui pasionat de mâncare bună, este aici, în piață.

Nu știu de ce, dar pentru mine, piețele locale sunt asemenea unor temple. Trebuie să intru în ele și să mă rog să am un apartament unde să pot să gătesc ceva din produsele locale. Chiar dacă în Cork nu am stat într-un apartament, ba chiar departe de așa ceva, am ales varianta mîncatului on the spot. Prima oprire, la cârnați, ai nabii de buni:

The English Market in Cork The English Market in Cork

Cu stomacul liniștit pentru moment am umblat printre standurile colorate cu fructe și legume, și ne-am oprit la atracția principală – peștele și fructe de mare. Standul lui Kay O’Connell este de neratat, o afacere începută acum mai bine de 40 de ani, cu servicii complete, de la curățare până la filetare și porționare.

Kay O'Connell - The English Market in Cork Kay O'Connell - The English Market in Cork Kay O'Connell - The English Market in Cork Kay O'Connell - The English Market in Cork Kay O'Connell - The English Market in Cork Kay O'Connell - The English Market in Cork Kay O'Connell - The English Market in Cork

De la O’Connell la  Ballycotton seafood sau la Frank Hederman. Pește afumat? nicio problemă, îl găsești la Mr. Hederman.

The English Market in Cork The English Market in Cork The English Market in Cork

Vitrinele cu carne văzute în afara României, de la Riga la Barcelona, îmi trezesc de fiecare dată în minte aceeași întrebare: de ce nu se poate și la noi? Întrebare retorică evident.

The English Market - Cork The English Market - Cork The English Market - Cork The English Market - Cork The English Market - Cork

Dacă ai timp oprește-te la o cafea și degustă preparate specifice irlandeze, la înățime, la Farmgate Cafe.

Dacă nu, oprește-te acolo unde ochiul și stomacul te îmbie cel mai mult. Nu rata standurile cu plăcinte și tarte  sau un scurt popas la On the pig’s Back, unde găsești o selecție impresionantă de brânzeturi, din care peste 75% sunt de la producători locali.

Și dacă tot ai luat branza, ia și o bucată de pâine proaspătă, după gustul tău, cu  drojdie, cu maia sau celebra soda bred și ești gata de un mic dejun în parc.

The English Market in Cork
On the Pigs back

The English Market in Cork

The English Market in Cork

The English Market in Cork The English Market in Cork

The English Market in CorkThe English Market in Cork The English Market in Cork

Culoare, savoare, produse locale, delicatese, eleganță, mândrie, diversitate, prospețime, la The English Market (pe site-ul pieței, găsești și câteva rețete care să te inspire).

Și, pentru că am pomenit de eleganță, cam așa am primit ambalate cele două tarte cu ananas, bacon afumat și brânză cheddar, pe care le-am mâncat pe o bancă în parc în compania unor corbi gălăgioși.

Te las în continuare cu două filmulețe care te introduc vizual în inima pieței, cu imagini vechi și noi, dar și în istoria culturii gastronomice a orașlui Cork.

Regiana Sexton vorbid la TEDx despre Cork – capitala gastronomică a Irlandei.

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.