Cazare în Irlanda: de la glamping la conac

Când am făcut rezervările pentru cazare în Irlanda, m-am purtat ca un copil intrat într-un mare magazin cu dulciuri. Am vrut și acadeaua aceea simplă și bună, dar și bomboanele cu cremă sofisticată sau jeleurile cu o aromă de care nu am mai auzit. Mi-am făcut de cap, cu alte cuvinte. Pentru că Alex a fost foarte ocupat și nu a apucat să se implice prea mult, m-am jucat pe toate website-urile care îmi puteau oferi o cazare care să respecte principiile la care țin (vezi pentru asta articolul CE ESTE O CAZARE ECO ȘI DE CE AR TREBUI SĂ-ȚI PESE) și am combinat opțiunile mai ieftine cu cele de lux în variante mai mult sau mai puțin convenționale. Nu am povestit despre cazare în articolul cu sfaturi utile pentru planificarea unei vacanțe pe Wild Atlantic Way (9 ZILE PE WILD ATLANTIC WAY – ITINERARIU ȘI SFATURI PRACTICE), tocmai pentru că știam că subiectul acesta merită un capitol separat și mai multe povești. Să-i dăm drumul.

Cazare în Irlanda, în apropiere de Dublin – camere prin Airbnb

La sosire am ales o cameră în Donabate, nu foarte aproape de aeroport. Camera era micuță, cu baie proprie și ieșire separată, dacă am fi vrut neapărat. Noi am ajuns târziu, cu taxiul (peste 25 de euro), apoi am plecat devreme, cu două autobuze înapoi spre aeroport, de unde urma să ne închiriem mașină. Ne-au plăcut și proprietarii, și pisicile lor. Am avut și un avantaj: faptul că am ales a doua zi să folosim autobuzele ne-a ajutat să luăm pulsul unui mic oraș, cu elevii în uniforme care mergeau spre școală și adulții care plecau spre muncă. Pentru aproximativ 200 de lei cred că a meritat experiența.

La plecare am căutat totuși ceva mai aproape de aeroport, pe ultima sută de metri, dat fiind că aveam zbor foarte matinal și orice jumătate de oră de somn în plus conta. Am găsit o gazdă foarte drăguță în Sword, loc în care poți ajunge numai cu mașina – era într-un fel de „mijlocul a nimic” în care și gps-ul a fost cam derutat. Am putut folosi bucătăria pentru o cină rapidă, iar a doua zi am plecat pe vârfuri, fără să mai fie nevoie să trezim pe nimeni. Prețul însă a fost sensibil mai mare (350 de lei).

Cazare în Irlanda la hostel

Din câte am observat atunci când am căutat, prețurile la hostel în Dublin pot fi și bune, dar și mai mari decât te-ai aștepta. Noi n-am stat deloc în Dublin așa că am ales două nopți la hostel în Doolin, prima oprire pe Wild Alantic Way. Doolin Hostel ne-a impresionat mai ales prin calitatea și varietatea micului dejun și prin bucătăria imensă și bine echipată pusă la dispoziția celor cazați acolo. N-am apucat să profităm de ea, dar am observat familii care găteau și mâncau în salonul comun, locul în care seara se aprindea și un șemineu. Camerele nu ieșeau cu nimic din comun, iar prețul a fost suficient de mare, aproximativ 300 de lei pe noapte, probabil am plătit toate cele patru paturi din camera pe care am avut-o doar pentru noi. Mai multe detalii poți să vezi aici.

Cazare în Killarney, la glamping

A fost pentru prima dată când am testat acest timp de cazare. Glampingul este o modalitate de a dormi în aer liber, având totuși mai mult confort și avantajele unei cazări tradiționale. Pe Wild Atlantic Way am văzut că există mai multe locuri în care poți încerca așa ceva, noi am stat însă cinci nopți în Killarney Glamping at the Grove, locul în care ne-am simțit cel mai bine din toate variantele testate. Cortul avea dimensiunea unei camere, am dormit pe un pat adevărat dotat cu saltea electrică și ne-am încălzit în nopțile destul de reci cu o sobiță cu butelie de gaz. Se simțea puțin mirosul, dar am lăsat niște aerisiri deschise și a fost ok. Băile și dușurile erau la comun, dar suficiente pentru cele cinci corturi, iar fiecare parcelă avea propria bucătărie aerisită și acoperită, cu masă, grill, vase și câteva produse de bază pentru gătit (sare, cafea, ceai, etc). Vântul în pânză, râul la doi pași, aerul curat, natura din jur, căldurica de la coaste și încălzirea de pe terasă au făcut ca această experiență să fie memorabilă. Ne-a costat 350 de Euro pe cinci nopți, adică aproximativ 315 lei pe noapte. Mai multe detalii ai aici.

Cazare în Irlanda, la glamping

Interior cort glamping

Cazare în Cork, la conac (manor)

„Dar nu era nimic altceva în zonă?”. Așa m-a întrebat Alex când i-am arătat ce minunăție de rezervare am făcut, la Hayfield Manor, surpriză de ziua noastră. Eu dădeam pe afară de entuziasm și mi se părea că am găsit locul perfect ca să ne sărbătorim aniversarea, iar el, nemuritor și rece, mă întreba dacă nu am găsit o variantă mai ieftină. Nu l-am băgat în seamă și nu am anulat, deși aș fi putut. Sosirea acolo s-a petrecut după câteva ore bune în care am înghețat pe ocean în căutarea balenelor. O baie în spumă, o cină sofisticată, un vin bun și un pat cum n-am mai încercat până acum, plus lingurițele de argint cu care am învârtit a doua zi în ceaiul din cameră, au fost un răsfăț bine meritat, deși tind să fiu de acord cu Alex: puteam să alegem și ceva mai bine, ca preț (îți zic în șoaptă și n-am curajul să fac conversia în lei: 249 de Euro/noapte pentru una dintre camerele mai ieftine, erau și variante mai scumpe de atât. Vezi mai multe variante și poze aici). Am sărit peste micul dejun care mai costa și el o mică avere și am preferat să mâncăm direct din piața englezească din Cork – despre care povestește Alex, în articolul Mic dejun la piața din Cork – The English Market.

Cazare în Irlanda, la conac - Hayfield Manor

Hayfield Manor

O noapte de cazare în Irlanda, mai ales pe Wild Atlantic Way, nu pare să intre în categoria chilipir. Totuși, trebuie să știi că noi ne-am făcut destul de târziu rezervările și am fost pe acolo în extrasezon. Am aflat însă că în sezon e plin și e bine să îți cauți din timp, dacă vrei să nu faci o gaură și mai mare în buget. Așa cum a zis și Alex, sunt sigură că există și variante mai bune în „zonă”, depinde însă ce cauți, cât de mult îți plac experiențele inedite și care sunt așteptările sau limitările tale.

Tocmai de aceea aș fi foarte încântată dacă ai împărtăși și tu variantele tale de cazare în Irlanda, dacă ai fost, pentru beneficiul tuturor celor care ne citesc și vor căuta idei sau inspirație în acest articol. Lasă mai jos un comentariu cu recomandarea ta și îți vom fi recunoscători!Booking.com

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.