WineUp și arta de a degusta un vin

Abilitatea de a recunoaște un vin bun nu se învață teoretic. Se deprinde în timp, degustând, comparând, obișnuindu-ți papilele cu experiențe din ce în ce mai plăcute. Chiar și așa, mulți dintre noi se simt complexați în fața unei terminologii pe care nu o înțelegem, atunci când vine vorba de observarea calităților și aromelor unui vin. Ca amator, eu cred că nu e nevoie de dicționar și nici nu încerc să vorbesc despre terroir, aciditate sau corpolență. Mi-ar plăcea cu adevărat să simt mai multe, când am ocazia îi ascult cu atenție pe cei care au mai multă experiență, dar, într-un final, apreciez experiența în sine, plăcerea gustului.

Câteva noțiuni de bază am învățat totuși în timp, după ce am descoperit cât de mari sunt diferențele dintre un vin roșu care a fost lăsat să respire și unul abia deschis sau dintre un vin servit prea cald și unul oferit la temperatura potrivită. Necazul e că nu reușesc să înțeleg de ce trebuie să explic, în atât de multe restaurante, că vinul roșu nu se servește la „temperatura camerei” (aceasta nefiind aproape niciodată de 18 grade).

Wine up Fair in TransylvaniaDacă vrei să afli și tu mai multe detalii despre cum poți degusta un vin, poți descărca un ghid foarte drăguț oferit de WineUp, îl găsești aici: INSTRUCȚIUNI DE NAVIGARE ÎN LUMEA SIMȚURILOR.

Iar dacă te afli în Cluj în perioada 4-6 mai 2018, poți să participi la WineUp Fair in Transylvania, organizat la Muzeul de Artă, Palatul Banffy.

Vinul este parte din cultura unei țări sau regiuni, iar poveștile de călătorie merg spuse cel mai bine la un pahar, alături de prieteni sau cei dragi. Și pentru că este o băutură alcoolică, măsura și calitatea pot face diferența dintre o experiență benefică și una care dăunătoare. Cum mai spuneam și altădată, consumul moderat nu dăunează sănătății, dimpotrivă.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.