Kaprun – O călătorie deasupra norilor

Acumulările de consoane s-au asociat mereu în mintea mea cu ceva aspru; astfel, în Croaţia (Hrwatska), limba însăşi mi s-a părut a fi în concordanţă nu numai cu partea pietroasă, dinspre mare, sau cu insulele pustii cu un aer nepământean ci şi cu istoria extrem de zbuciumată a unei naţii care abia în aceşti ani renaşte şi se afirmă în deplină libertate.

În Austria, denumirea Kaprun mi-a dovedit şi ea că este în deplin acord cu ceea ce este acolo - o hidrocentrală, baraje şi bazine - lacuri; şosea şi tuneluri, la o înălţime respectabilă, la opt kilometri de cunoscuta, confortabilă şi eleganta staţiune situată nu departe de Zell am See; din 1938 până în 1951 s-a lucrat intens; "deasupra norilor" nu este o figură de stil, construcţiile enorme rezultate ale unei munci dure, tenace şi de durată depăşesc pătura de nori situată de obicei pe vârfurile munţilor (cel mai înalt bazin este la altitudinea de 2036 m).

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.