Fecioara, regele şi rugul (III)

A meritat?

Într-o perioadă de foc, sânge şi molime, Franţa divizată îşi împărţea o parte din provincii cu englezii şi era la un pas de integrare în Anglia prin acceptarea unui rege de peste mare, Henric al VI-lea, în timp ce moştenitorul de drept al lui Carol al VI-lea, Delfinul, nu era băgat în seamă. La 13 ani, Ioana d'Arc devine comandant de armată şi îl încoronează pe rege la Reims. Se găsesc duşmani care se coalizează şi este arsă pe rug, la 19 ani (citeşte mai mult în episodul II).

După 580 de ani ne întrebăm dacă a meritat, răspunsul este afirmativ. Domnia lui Carol al VII-lea a fost hotărâtoare pentru Franţa. După încheierea războiului de 100 de ani (1461) ţara era slăbită (cu excepţia Burgundiei): sate depopulate şi pustiite, oraşe vlăguite, toate clasele ruinate. Regele uns la Reims a revenit în Paris, şi-a creat o armată permanentă a căr...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.