Fecioara, regele şi rugul (I)

En passant par la Lorraine = Trecând prin Lorena

Eram în Lorena, îi cântam lui Michel cântecelul "En passant par la Lorraine" şi trecând pe lângă Nancy, văzut altă dată, ne-am amintit de minunata Piaţă Stanislas; arhitectură barocă, feronerii monumentale aurite, fântâni cu subiecte mitologice, un arc de triumf ridicat în cinstea lui Ludovic al-XV-lea spre eleganta Piaţă Cariere. Statuia ducelui de Lorena, polonezul Stanislas Leszczynski (socrul Ludovicului de mai sus) trona într-un tablou ce evoca personalitatea sa luminată.

Oraşul este renumit şi pentru felul în care stilul Art Nouveau şi-a pus amprenta pe locuinţe, bănci, instituţii, cafenele; această artă interdisciplinară ce se inspiră din natură şi combină sticla, metalul, ceramica, lemnul, materialele textile, a înflorit aici şi este reprezentată de nume de seamă - Galle, Majorelle, Daum. Dec...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.