Fecioara, regele şi rugul (IV)

După şase sute de ani

Orléans, oraşul eliberat

Ne-am plimbat prin Orléans într-o zi de duminică: în centrul vechi, pe străzile largi şi drepte, în pieţele aerisite, pe lângă reşedinţele elegante cu un etaj sau două, de culoare gri deschis. Oraşul în care se află cinci statui ale Ioanei d' Arc părea pustiu, iar francezii, bine ascunşi sau plecaţi, se bucurau de odihnă în weekend. Doar mierlele fluierau voioase în copaci.

Locuit din sec. al V-lea î.d.H. de gali, într-o regiune cu pământ fertil, bogată în vânat şi peşte, oraşul de pe malul Senei a participat alături de Vercingetorix la răscoala galilor şi a fost ars de Cezar. Sub stăpânire romană a prosperat devenind un important punct de trecere şi comerţ. A ţinut piept hunilor (sec. al V-lea) dar a fost cucerit de francii conduşi de Clovis. Sub Charlemag...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.