Linderhof, castelul unui visător

Linderhof, castelul unui visător

Există visători şi există conducători. Când cele două se combină şi se mai adaugă şi puterea financiară a regalităţii rezultatul învinge destinul şi timpul. Un exemplu este palatul Linderhof, construit de visătorul rege Ludwig II.

Bavaria este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Germaniei. Alpii, Berchtesgadener Land, lacul Konigssee şi “cuibul de vulturi” al lui Hitler, lacul Chiemsee, staţiunile de ski, oraşele unice şi casele pictate din Garmisch-Partenkirchen, festivalurile sale pline de culoare, dar şi castelele construite în perioada regelui Ludwig – celebrul Neuschwanstein, Linderhof şi Herrenchiemsee – sunt doar câteva exemple care susţin această afirmaţie. Pentru că da, Germania este o ţară care îşi ţine şi îşi depăşeşte promisiunile… şi asta nu doar în domeniul auto.

Când am vizitat Linderhof am trăit sentimentul că aşteptările îmi sunt depăşite. Aparent te afli în faţa unei vile luxoase, bogat ornamentată în stil neo rococo, dar imediat ce intri în universul ei sau te rătăceşti prin imensele grădini, grandiozitatea şi opulenţa aproape că te sufocă, asta ca să nu folosesc mult uzitată expresie: „te lasă fără respiraţie”. Linderhof ne-a convins – dacă mai era nevoie  – că orice poate fi posibil atunci când ai bani şi … eşti rege.

DSC_7948 DSC_7973

DSC_7956 DSC_7957

Cât am aşteptat în faţa castelului privind fântâna aurie şi teiul bătrân (Linden înseamnă tei) ne-am documentat puţin asupra istoriei. E păcat să ajungi acolo fără să ştii puţin despre Ludwig II, un prinţ boem ajuns rege la 18 ani, un susţinător al muzicii – admirator şi salvator al lui Wagner  -, un personaj cu orientări sexuale incerte, un adorator al Regelui Soare al Franţei, un om care a investit poate mai puţin timp tronului şi problemelor de stat dar care a construit palatele pe care noi le admirăm astăzi şi care aduc permanent turişti şi câştiguri. Iată cum indirect, „regele visului” sau „regele basmelor”, cum i se mai spune, şi-a slujit ţara.

DSC_7958 DSC_7963

DSC_7970 DSC_7978

Tot ce vezi în jur dovedeşte puterea de pune vise în practică. Chiar dacă este cel mai mic castel construit de Ludwig, Linderhof este singurul care a fost terminat în totalitate şi a fost locul în care acesta a locuit cel mai mult, fiind un fel de refugiu al regelui atât de puţin sociabil. Interiorul castelului este atât de bogat în detalii încât după vizita rapidă, condusă de un ghid, te simţi copleşit şi te încearcă deja regretul că nu vei reţine prea multe. Senzaţie justificată, iată că după doi ani îmi este greu să reproduc detalii. Mi-a rămas însă în minte, adânc impregnată, această pasiune a regelui pentru poveste şi artă, pentru a da fiecărei camere un concept şi a-l ilustra în cele mai mici detalii, de la scenele pictate şi decoraţiunile abundente, până la mânerele uşilor. Regăseşti astfel muzica şi simbolurile artelor, alegorii ale continentelor şi zodiilor, simboluri ale grădinăritului, pescuitului şi agriculturii precum şi scene sau picturi amintind de Versailles.

Iar dacă  după această porţie bună de simbolistică ieşi afară sperând că vei avea parte de o plimbare simplă prin natură, te înşeli. În afară de cadrul cât se poate de natural, de peisajul minunat şi de spaţiul uriaş alocat grădinii (cam 50 de hectare), totul este din nou plin de semnificaţii şi rezultat al unei munci impresionante.

Mai întâi dai cu ochii de „cascada” creată în spatele castelului ce se termină cu o frumoasă fântână a lui Neptun.

DSC_7985 DSC_7997

Apoi te aşteaptă o peştera artificială (Venus Grotto), cu lac, jocuri de lumini şi muzică, având ca inspiraţie opera Tannhauser de Wagner – un loc de relaxare creat pentru rege, într-o epocă în care trebuie să ţinem cont că nu existau aceleaşi mijloace tehnice ca astăzi, oricât de nemţi ar fi fost ei.

DSC_8051 DSC_8057

DSC_8058

Dacă mai rezişti să asimilezi şi alte simboluri, cauţi „intrarea” în lumea poveştilor fascinante ale Şeherezadei, găsind Chioşcul Maur sau Casa Marocană. Iar dacă ai timp să mergi mai departe – noi nu am putut dar cred că merită – vei găsi la un moment dat încă un loc inspirat de Wagner (de data această operă Walkiria): Cabana de Vânătoare.

DSC_8006 DSC_8013

DSC_8021 DSC_8084 DSC_8079

După tot ce vezi e posibil să îţi scape involuntar o afirmaţie de genul: „e o nebunie!”. Aşa au spus şi contemporanii regelui – declarându-l în urma unei expertize medicale bazată exclusiv pe declaraţiile unor martori, nu şi pe consultarea „pacientului”, ca iresponsabil. Visătorul rege a fost pus sub pază la palatul Berg de lângă lacul Starnberg, lac în care şi-a găsit în mod foarte misterios sfârşitul.

Din fericire, aşa cum spuneam şi mai devreme, dincolo de un destin tragic şi controversat, Ludwig a lăsat moştenire bijuterii arhitecturale pe care Germania le poartă astăzi mândrie şi cu tot respectul cuvenit.

DSC_8064

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.