Poveşti din LumeaMare III – impresii

Poveşti din LumeaMare III – impresii

Pe 20 martie ne-am strâns din nou la Ceainăria GreenTea pentru a asculta poveşti din LumeaMare. De data aceasta ne-am oprit în Japonia, o ţară fascinantă, cu mentalităţi, obiceiuri şi tradiţii care ne surprind de fiecare dată când auzim despre ele, un loc care te îndeamnă la poveste. Am avut şansa de a avea invitaţi care nu au ajuns în Japonia doar ca turişti, ci au stat acolo o perioadă îndelungată, reuşind astfel să cunoască şi să asimileze mai bine spiritul acestei ţări.

Misaki – Mirona Grigore ne-a povestit despre oameni, despre generozitate, despre prieteniile tăcerii – care se pot lega atât de frumos în ciuda barierelor lingvistice, despre curăţenie, festivaluri sau cireşi înfloriţi şi multe alte lucruri interesante. În plus ne-a dat şansa de a răsfoi albumul ei de amintiri din Japonia, un cadou făcut cu multă sensibilitate de către prietenii de acolo, la plecare.

Cu Ariko – Alina Rădulescu am avut ocazia să aflăm atât despre zei cât şi despre sake, să experimentăm obiceiuri tradiţionale mai puţin cunoscute turiştilor, să vedem care este relaţia dintre profesori şi studenţi, să pierdem metroul şi să dormim la un interet cafe sau într-un hotel capsulă. Găsiţi aici şi gândurile şi emoţiile Alinei, după acest eveniment.

Dincolo de poveste, am putut „citi” în ambele povestitoare emoţia şi bucuria de a vorbi despre un loc ce se pare că te marchează puternic, te schimbă în bine, îţi dă o lecţie importantă de viaţă.

În final, am fi stat să o ascultăm ore în şir pe Carmen Okabe, invitata noastră specială. Cu o experienţă de viaţă de peste 15 ani în Japonia, Carmen ne-a ghidat prin lumea niponă cu mult farmec, într-un stil oratoric relaxat, deosebit de plăcut. Am aflat cum e să trăieşti într-o familie de japonezi, cum e să munceşti acolo, care sunt mentalităţile, lucrurile bune şi lucrurile mai puţin acceptabile (în viziunea noastră), care sunt raporturile dintre femei şi bărbaţi, ce se întâmplă în aglomeraţia de la ora de vârf din metrouri şi cum se finalizează contracte la un sake. Au mai fost încă multe alte detalii şi vă spun sincer că aş fi fost în stare să ascult ore în şir astfel de povestiri. Totodată pot sa garantez că nu aş fi fost singura, judecând după felul în care discuţiile au continuat chiar şi după ce microfonul a fost lăsat jos.

Ca surprize ale ediţiei, Alex ne-a pregătit maki sushi iar răvaşe cu proverbe japoneze şi mici premii din partea LumeaMare au fost împărţite la toţi participanţii.

Premiile cele mai importante au mers desigur la cele două povestitoare şi au fost oferite de magazinul online GreenTea. Mirona a primit un set Fung (ceainic cu 2 ceşti), o cutie pentru ceai Black Japan şi 5 ceaiuri la alegere. Iar Alina o cana cu infuzor pentru ceai, 1 cutie Tea Time şi 2 ceaiuri la alegere.

Până la urmă cred că cei mai importanţi câştigători am fost cu toţii, cei care am avut ocazia să ascultăm atâtea lucruri interesante! A fost o zi frumoasă de care îmi voi aminti cu mare plăcere. Şi sper că acelaşi lucru simt şi invitaţii noştri. Mulţumesc tuturor participanţilor şi povestitorilor!

Un montaj frumos de imagini găsiţi, ca de obicei, la Kerukov. Au mai scris despre eveniment Infoturism, Alina, Mirona, iYli

PS: vă reamintesc că puteţi să propuneţi subiecte şi povestitori pentru ediţiile următoare. Ce părere aveţi de America de Sud? Cine vrea să ne povestească?

Impresii de la ediţiile anterioare

Ediţia I

Ediţia II

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.