Eseu şi traseu foto: 9 zile în Islanda

La Poveşti din LumeaMare în deplasare cea mai frumoasă şi surprinzătoare poveste, în opinia tuturor nu doar a noastră, a fost cea depănată de Liliana. Am rămas cu toţii uimiţi de frumuseţea nepământeană a Islandei şi am fost tare bucuroşi când Liliana a fost de acord să facă, special pentru noi, un traseu fotografic al celor nouă zile petrecute acolo. Îi dăm cuvântul:

Islanda e o fantezie veche, de pe vremea când ne plimbam cu degetele pe atlasul de geografie. Şi până la urmă, ca orice vis care te urmăreşte noapte de noapte, se şi împlineşte. De acasa pleci cu un număr de aşteptări, te gândeşti la vulcani, lavă, gheizere, toate mixate într-o nebunie naturală, mereu suprinzătoare. Va propun un “driving tour” virtual prin Islanda văzută prin prisma mea, în luna cireşarilor.

1. Prima zi e oarecum obligatoriu de dedicat acomodării cu priveliştea şi curbura pământului, apropierea de poli, lavă. Seara propun a se petrece în Laguna Albastră, în numele ei islandez Blaa Lonid.

2. Ziua următoare are drept scop “Golden Circle” islandez, care cuprinde satul Thingvellir, Geiser şi cascada Gullfoss. Pe drum, la alegere, puteţi trece pe la Kerid sau pe lângă vulcanul activ şi nărăvaş care ne tot ameninţă, Hekla.

3. Ziua dedicată drumului spre Laguna de Gheaţă. Pe drum se admiră plajele negre de la Vik, alte cascade ce se scaldă în curcubee, precum şi pustietatea drumului, senzaţia de pamânt selenar.

4. Ziua numărul 4 e petrecută printre fiordurile de est, iar destinaţia finală e Lacul Myvatn. Pe drum, se opreşte în Hofn, port cunoscut pentru festivalul homarului. O fantezie culinară nordică deosebită, recomandata de cei de la Lonely Planet şi pe care am urmat-o şi eu se găseşte în Skriduklaustur. Masa contine o ciorbă care aduce a iz de hribi, din ăia sănătoşi şi proaspăt culeşi din pădure, la felul doi alte nebunii nordice, cum ar fi plăcinta de ren, iar desertul e la discreţie, tip bufet. Seara se lasă pentru odihnă, în laguna albastră de nord.

5. Zi petrecută în jurul lacului Myvatn, plimbare printre rocile de lava de la Dimmuborgir, pe craterul Viti, explorarea unei zone terestre de culori uimitoare, trecând de la rosu de sulf, galben, gri, alb de zăpada, albastru, negru. O paletă de culori incredibilă a terrei şi mult fum, semn că dedesubt clocoteşte ceva. Uşor deprimant, seamănă cu o plimbare prin iad.

6. Balene şi penişi de diverse specii (un plural voit haios al cuvântului penis, aţi citit bine, detalii la www.phallus.is) – se pot vedea în Husavik. Ieşirea din zona vulcanică ne îndreaptă către al doilea “mare” oraş al Islandei, Akurery. Mai interesant e însă al cincilea oraş al Islandei, Siglufjord. Aici, într-un colţ aparent uitat de lume, extrem de colorat, ni se explică în amănunt era heringului, supradenumit argintul mării.

7. O zi îndreptată spre fiordurile de vest. Punct terminus de astă dată sunt pufinii, soarele de la miezul nopţii şi nisipurile roşii.

8. Rechinul putrezit e o experientă ce nu trebuie ratată în Islanda şi în drum spre Reykjavik e obligatorie. Poveştile cu troli de asemeni şi, absolut obligatoriu, cele cu elfi!

9. Rundtur, distracţia principală din capitală presupune să vii deja ameţit de acasă, să bei o bere într-un local, să te muţi în următorul, să mai bei una şi tot aşa. N-am încercat, însă la schimb am încercat carnea de balenă, homarul şi carnea de cal. În plus, capitala e un excelent punct de început de tur, conţine numeroase agenţii turistice, operatori şi pliante care merită aruncate în portbagaj înainte de a pleca la drum.

Sperând că v-am convins, haideţi în Islanda!

Mulţumim din suflet Liliana!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!