Madrid cu metroul

Madrid cu metroul

Capitala Spaniei este modernă; chiar dacă are multe monumente şi construcţii vechi specificul Spaniei este în alte locuri: Toledo, Segovia, Salamanca, etc. Madrid este un mare oraş aglomerat şi frumos cu muzee, biserici, arenă pentru coride, parcuri, restaurante, magazine. Reţeaua metroului este cea mai rapidă cale de a-l vizita. El oferă hărţi gratuite, amabilitate ieşită din comun în a da informaţii, aer condiţionat (în aproape toate trenurile).

Cu 5 linia verde, staţia Opera se pot vedea:

 • Palacio Real (Palatul Regal 9 euro/pers)
 • Pe aceeaşi esplanada cu palatul este Catedrala Nostra Senora de la Almudena (2 euro/pers.)
 • În apropiere Teatro Real, PLaza de Oriente, Plaza de la Villa

Cu 1 albastru deschis, staţia Sol, se vizitează

 • Piaţa centrală a capitalei
 • Plaza Mayor cu simbolică Puerta del Sol (Poarta Soarelui)
 • De aici pleacă Calle de Alcala, artera principală care duce la Puerto Alcala din Plaza de la Independencia; până acolo, pe jos, se trece prin Plaza de la Cibeles cu fântânile sale, Banca Spaniei şi Palatul Comunicaţiilor.

Se poate ajunge în Cibeles şi cu 2, linia roşie, coborât la staţia Banca de Espagna. Din această staţie se merge la:

 • Paseo del Prado şi Museo de Prado, unul dintre cele mai importante muzee europene (Velasquez, Goya, El Greco, Murillo) 6 euro/pers, duminică gratuit.

Cu 1 albastru deschis , staţia Atocha se ajunge la:

 • Gara Atocha, o adevărată seră cu aer curat şi răcoare, magazine, (şi trenul spre Escorial, mănăstire transformată în muzeu, într-un parc magnific).
 • Foarte aproape de gară este Museo Nacional ceintro de arte Reina Sofia, unde este expusă Guernica de Picasso şi artă modernă, 3 euro/pers, gratuit duminică.

Cu 9 linia mov, staţia Retiro Ibiza se face o plimbare în:

 • Parcul Retiro
 • Tot cu el, din staţia Nunez de Balboa se merge la Muzeul Lazaro Gardiano ( 4 euro/pers.) cu una dintre cel mai frumoase colecţii private din lume.

Cu 3 linia galbenă, staţia Moncloa, în apropiere

 • Museo America
 • Arcul de Triumf.

Cu 2 linia roşie sau 5 verde, staţia Ventas: Plaza de Toros şi splendida arenă a coridelor.

Cu 10 linia albastru închis, staţia Plaza de Espagna se merge în:

 • Piaţa Spaniei cu statuile lui Don Quijote şi Sancho Panza, personajele principale ale romanului lui Cervantes (o copie a acestora este şi la Bruxelles în Piaţa Spaniei).
 • În apropiere este Parque del Oeste.

Tot cu 10, staţia Casa de Campo, se ajunge în parcul cu acelaşi nume.

Din Madrid se poate ajunge cu trenul la Toledo, un impresionant oraş medieval, se poate vizita într-o zi, informaţi-vă în gara Atocha. Este aproape şi convenabil.

În funcţie de locul unde v-aţi cazat căutaţi liniile care vă convin şi reţineţi direcţiile spre care merge metroul respectiv.

Pentru magazine căutaţi zone de pe lângă Calle Preciados, între Puerta del Sol şi Grand Via sau cartierul Salamanca, unde sunt malluri. Modă şi cluburi în Chueca, pe lângă Calle Fuencarral.

Pentru informaţii detaliate despre fiecare obiectiv am folosit Kay Guide, prezent în librăriile noastre, foarte bun.

Cazare: am stat la hotelul Etap, lângă Ibis, str.Valentin Beato, la trei paşi de magazin alimentar şi metroul 5 linia verde, staţia Suanzes, 45 euro/zi cazarea +7 euro/zi parcarea subterană. Pentru cine vine cu avionul se găsesc hosteluri centrale mai convenabile.

Transport: am folosit trei tichete a câte 10 călătorii, 7,40 euro buc, pentru cinci zile.

După Madrid, spre  Segovia, Pamplona şi Donstia San Sebastian şi în nord, este autostrada plătită, 31 de euro până la ieşirea din Spania.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.