Actor vs. spectator

Actor vs. spectator

În weekendul acesta am stat acasa. Da, recunosc, se întâmplă destul de rar, dar cum vine iarna şi nu-mi place frigul cred că se va întâmpla ceva mai des. Aspect care nu mă întristează pentru că ştiu că vom avea ocazia să mai facem ceva pe acasă, să mai mergem la un teatru şi alte activităţi aflate la adăpost de temperaturile mici. În weekendul acesta am mers la teatru, v-am povestit deja despre asta aici. Şi cum m-a impresionat un citat pe care l-am şi pus în articol, m-am gândit puţin la lucrurile pe care le putem învăţa din experienţa de spectator. Bineînţeles că nu putem fi doar spectatori în viaţă, că uneori rolul nostru ne ia prin surprindere şi ne provoacă la maxim abilităţile de exprimare şi supravieţuire, dar chiar aşa, cum ar fi să încercăm uneori să ne desprindem şi să ne privim din afară? Să ne imaginăm cum se văd acţiunile noastre din exterior, să privim cu ochi de spectator situaţiile tragico-hilare în care suntem puşi şi, într-un final, să râdem? Râsul cel vindecător, râsul care ne dă speranţa că orice rău poate fi comic, dacă este privit din partea cealaltă. Nu râdem noi de păţaniile trecute, deşi acestea ne-au speriat atunci când s-au petrecut? Nu spunem noi că „avem ce povesti” atunci când trecem cu bine prin situaţii limită? Nu-i aşa că simplele amintiri din călătorii nu ar fi la fel de memorabile dacă nu ar avea ataşate ceva elemente negative sau întâmplări neprevăzute?

E bine să fii spectator aşa cum e bine să fii actor atunci când fapta sau acţiunea e mai importantă decât detaşarea. Locul în care alegem să ne aşezăm depinde doar de noi şi nu merge să trişăm. Putem păcăli alţi spectatori dar nu putem să ne păcălim pe noi.

Săptămâna trecută am fost actori într-o plimbare de o zi prin Braşov sau printr-una dintre cele mai renumite peşteri, Lascaux II, am jucat într-un început de călătorie în Bucovina, sau la răvăşit de oi. Şi am fost spectatori atunci când am aflat că România este ţara în care doi francezi vor dori să revină. Şi subiectele noastre nu s-au încheiat aici, le puteţi descoperi singuri sau le puteţi afla pe cele proaspete, pe care le pregătim săptămâna aceasta.

Aşadar nu uitaţi să râdeţi şi să combinaţi în mod inspirat statutul de spectator cu cel de actor. Sau cel de cititor cu cel de autor… pentru că da, aşteptăm implicarea, ideile şi impresiile voastre, ca întotdeauna! 🙂

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.