Eşti sigur că ştii să te joci cu copilul?

Miruna este prietena mea. Este o mămică extraordinară şi cel mai bun trainer pe care l-am întâlnit. Am cunoscut-o la Trainingul Părinţilor Eficace. Ce-mi place mie foarte tare la Miruna este că atunci când o sun şi îi povestesc despre o problema pe care o întâmpin poate să îmi spună, pe un ton sfătos şi calm: „am citit o carte care…”. Miruna are o carte pentru orice. Pentru anxietate, pentru prevenirea tentaţiei drogurilor, pentru copiii care au suferit o pierdere, pentru problemele care apar la integrarea într-un colectiv sau pentru pregătirea copiilor care încep să-şi întindă aripile şi să vrea să zboare singuri. De la Miruna am aflat de Larry Cohen / Dr. Lawrence J. Cohen şi tot de la ea am primt Reţete de jocuri, una dintre cele mai utile cărţi de parenting pe care am pus mâna până acum.

Până să încep să citesc această carte credeam că există jocuri pe care le pot juca cu LumeaMică şi jocuri pe care nu le pot juca, pentru că pur şi simplu nu-mi plac. Credeam că e suficient să facem activităţi plăcute împreună şi că hârjoneala, fugăreala şi prosteala nu îmi mai stau în fire. Ei bine, pe măsură ce am înţeles cât de importante sunt toate acestea pentru a stabili o conexiune, pe măsură ce am învăţat cum să intru chiar şi în jocurile pe care le detest sau cum sa cer comportamentele pe care le dezaprob, pe măsură ce m-am prins de ce trebuie să las copilul să conducă sau să câştige şi cum trebuie să aflu dacă e dispus să piardă, am văzut cu ochii mei cum funcţionează şi cum suntem din ce în ce mai apropiate. Acum, dacă aş putea, aş face lectura acestei cărţi obligatorie pentru orice părinte. Alex a primit somaţie să o citească, imediat ce o termin eu.

Înainte de a te apuca şi tu să o citeşti am două recomandări:

– Participă la un curs bun parenting, pentru a înţelege mai întâi ce înseamnă o relaţie democratică, ce înseamnă ascultare activă, cât de important e să îţi respecţi nevoile personale sau ce înseamna fereastra comportamentală. Vorba Mirunei, fără acest curs, vei lua cartea Reţete de jocuri ca pe un manual de manipulare a celor mici. Poate că vei învăţa să te mai relaxezi şi să te joci, dar dacă vei manipula nu vei obţine rezultate pe termen lung

– Dacă nu ai răbdare să faci cursul, mergi măcar la workshopul la care te vei întâlni cu un geniu, pe nume Larry Cohen, autorul acestei cărţi, ca să fii sigur sau sigură că ai înţeles. Mai sunt puţine zile şi puţine locuri disponbile, aşa că nu amâna decizia prea mult.

Eu citesc acum cartea şi aplic aproape zilnic câte o idee sau un joc nou din ea. Abia aştept să merg la workshop şi promit să revin cu detalii şi exemple, ca să vezi că am dreptate. Pardon, ca să vezi ca Larry are dreptate şi că există moduri de a te juca cu copilul la care nici nu te-ai gândit.

Mulţumesc Miruna!

Mai multe despre jocurile pe care poți să le aplici în călătoriile cu copii vei găsi în cartea publicată în martie 2018:

Mami, tati, uite cămilele!

 

Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.

Detalii aici.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.