Acum vreo 13 ani m-am îndrăgostit de Viena, iremediabil. Acum mai bine de atât, nu mai ştiu cât să fie, m-am îndrăgostit foarte tare de un bărbat extraordinar. Inteligent, talentat, altruist, cu simţul umorului. Se declara şi purta, la rândul lui, la fel de îndrăgostit, dar o serie de bariere ne ţineau departe unul de altul. Din fericire dragostea asta a doua a trecut şi mi-a schimbat viaţa în bine, deşi aparent totul părea un dezastru. Tipul respectiv era gay, iar barierele de care spuneam erau doar pretexte pentru a-şi ascunde adevărata natură. Am aflat mult mai târziu asta.
Te întrebi care e legătura dintre cele două iubiri? În cazul în care nu ţi-ai dat deja seama, te ajut eu să înţelegi. Aminteşte-ţi că Viena este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii, pentru o groază de motive despre care ţi-am scris şi eu şi Oltea, cea care a locuit acolo timp de 16 ani. Ce nu am trecut pe listă este toleranţa şi înţelegerea faţă de homosexuali şi lesbiene.
Aseară am participat la un eveniment organizat de Oficiul Naţional de Turism al Austriei, un eveniment dedicat toleranţei şi călătoriilor adaptate pentru homosexuali şi lesbiene . În casa frumoasă a Ambasadei Austriei s-a povestit cu relaxare despre strategiile de marketing şi turism, despre faptul că un cuplu homosexual îşi poate trăi în siguranţă povestea romantică pe străzile Vienei, la evenimente specifice sau în multiple hoteluri, baruri şi cafenele gay friendly. Mi s-a părut interesant că vorbitorii au menţionat faptul că Viena nu mai tratează turismul gay ca pe o nişă şi că acesta se integrează firesc în viaţa oraşului şi în deschiderea cu care acesta îşi aşteaptă vizitatorii. În mod evident şi aşa cum arată şi rezultatele unor studii, majoritatea vor iubi Viena pentru ceea ce oferă şi pentru toleranţă. Vorba vine, ştim cu toţii că nu oraşul este tolerant, ci oamenii care trăiesc acolo, oameni care înţeleg sau, atunci când nu înţeleg foarte bine, măcar nu blamează. O atitudine pe care fiecare dintre noi ar trebui să o abordăm, atât în relaţiile noastre personale, cât şi în acceptarea celor din jurul nostru. Pariez că vor fi oameni care vor evita să comenteze la acest articol tocmai din teama că „s-ar putea interpreta”. Aşa cum mulţi dintre noi, cei care nu suntem homosexuali, am mers aseară la eveniment cu o uşoară ezitare. De ce? Există oare vreun motiv logic? Nu, garantez că nu.
Şi pentru că iubesc atât de mult acest oraş, Viena a venit la mine, sub forma unui weekend pentru două persoane pe care l-am câştigat la tombolă. LumeaMică s-a entuziasmat, iar eu m-am bucurat că era acolo, un moment mai mult decât bun ca ea să înceapă să înveţe şi să tolereze. Am încercat să îi explic mai multe pe drum. Reacţia ei a fost minunată: „păi şi mie îmi plac mai mult fetele. Dar îmi plac şi băieţii, adică unul… dar am aflat că nu e prea harnic în casă, că îi strânge mama în cameră, aşa că nu cred că m-aş căsători cu el”. După care m-a concediat schimbând subiectul, iar eu mi-am dat seama că nu e încă pregătită să audă mai multe detalii aşa că am lăsat-o în pace. Dar ştiu sigur că de la noi va învăţa, cu răbdare şi în timp, că fiecare om e diferit şi trebuie acceptat şi înţeles aşa cum e. Şi că în viaţă trebuie să fii şi să trăieşti aşa cum îţi spune sufletul tău, nu cum îţi spun ceilalţi.
Cât despre mine…. nu l-am judecat niciodată pe bărbatul de care ţi-am povestit la început, pentru ceea ce era. Mi-a fost greu să-l iert pentru că nu a văzut în mine omul care ar fi putut să ştie şi să accepte adevărul. Aş fi vrut să aflu adevărul de la el, atunci. Dar am înţeles şi am sperat mereu într-un viitor în care nimeni să nu fie nevoit să se ascundă, să îşi ascundă cea mai frumoasă parte a vieţii, partea în care iubeşti şi eşti iubit.
Mai multe detalii despre Viena pentru homosexuali şi lesbiene găseşti pe website-ul oficial dar şi pe pagina de Facebook GayCityWien sau GayfriendlyVienna.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!