10 + 4 destinaţii etice pentru 2014

10 + 4 destinaţii etice pentru 2014

%%”Travel is about seeing the world through the eyes of people whose viewpoints are dramatically different than your own.”

– Pico Iyer%%

Se spune că atunci când îţi iei o maşină de o anumită marcă, imediat după aceea ai tendinţa să observi mult mai multe exemplare din modelul respectiv pe şosea, ca şi cum s-ar fi înmulţit brusc. Am păţit asta şi cu maşina şi cu copilul. Nu râde pentru că aşa e, după ce am făcut copil am început să văd că foarte multă lume are copii. Acum, pe măsură ce interesul meu pentru turismul responsabil creşte, văd că există tot felul de iniţiative şi clasificări, mi se pare că lucrurile se mişcă foarte bine înainte şi că tot mai multă lume înţelege că este nevoie să privim şi să abordăm o destinaţie şi din această perspectivă, cu grijă şi cu responsabilitate. Sper să nu fie doar o iluzie. Şi ca să nu fie doar o iluzie voi contribui şi eu, pe cât se poate, călătorind responsabil şi oferindu-ţi sfaturi, idei şi informaţii în această idee.

Astăzi vreau să îţi atrag atenţia asupra unui top întocmit de Ethical Traveler, ce cuprinde 10 destinaţii etice pentru 2014. Este vorba de ţări care fac tot posibilul să promoveze drepturile omului, să protejeze mediul şi să încurajeze bunăstarea socială, în timp ce dezvoltă un turism ce poate susţine dezvoltarea comunităţilor locale.  Ţările selectate pentru 2014 sunt:

 • Bahamas
 • Barbados
 • Capul Verde
 • Chile
 • Republica Dominicană
 • Latvia – Letonia
 • Lituania
 • Mauriţius
 • Palau
 • Uruguay

M-am bucurat foarte tare să văd pe listă cel puţin două destinaţii în care vreau să ajung în 2014: Chile şi Capul Verde. Mi s-a părut interesant că Asia nu e deloc pe listă (ca să nu mai spun de Europa vestică).

În plus, m-am bucurat să văd Egiptul notat pe lista a încă 4 destinaţii de interes, pentru că ţara asta mi-e foarte dragă şi cred că fugind de ea nu o vom ajuta nicidecum să-şi revină. Ca să îşi faci o idee, un job din şapte e în turism sau era…

Alte 4 destinaţii de interes:

 • Cuba
 • Egipt
 • Iran
 • Filipine

Argumente, explicaţii şi multe detalii interesante găseşti în articolul în limba engleză sau poţi descărca de aici. Dacă ai probleme cu limba, dar ai avea o întrebare specifică, spune-mi şi încerc să traduc, în măsura în care răspunsul există în articol.

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.