Planuri verzi pentru 2014

LumeaMare şi-a dorit dintotdeauna să fie ceva mai mult decât un simplu jurnal de călătorie. Ne-am propus să reunim în paginile blogului gândurile noastre de călătorie şi de viaţă, împărtăşind atât impresii personale de vacanţă, cât şi idei despre cum să îţi petreci mai frumos timpul liber, cum să te bucuri de copii sau cum să înveţi de la oamenii din jurul tău. Ne-am dorit să fim mai mult decât o sursă de informare, să devenim o sursă de inspiraţie. Şi pentru că inspiraţie înseamnă uneori şi educaţie, ne-am gândit că nu te-ai supăra dacă, din când în când, te-am încuraja să adopţi o atitudine sănătoasă, conştientă de sine, responsabilă faţă de mediul înconjurător – să faci din viaţa ta o călătorie care să aducă o schimbare, oricât de mică, în lumea mare.

La finalul anului 2013 am devenit din ce în ce mai conştientă de misiunea pe care o poate avea LumeaMare şi am luat o decizie importantă: începând cu 2014 LumeaMare va deveni un blog de călătorii responsabile. Nu e ceva complet nou, preocupările au existat şi până acum, poţi să vezi o selecţie de articole care ţin de această orientare, chiar dacă nu o menţionează explicit, chiar aici.

Dar ce înseamnă acest lucru? Ca să îţi fie mai uşor voi face o listă cu câteva subiecte care ne interesează şi despre care ne dorim să aflăm şi să învăţăm mai multe:

Turism sustenabil – vom căuta, în călătoriile noastre, să identificăm şi să promovăm acele destinaţii interesate de a găsi un echilibru între câştigurile necesare din turism şi protejarea resurselor naturale, tradiţiilor şi culturii sau comunităţilor locale.

Călătorii pe îndelete – vom susţine călătoriile şi călătorii care preferă să stea mai mult timp într-un loc, care aleg să se bucure fără grabă de destinaţiile alese şi de locurile mai puţin frecventate, încurajând astfel o creştere sănătoasă a turismului, acolo unde este nevoie.

Slow food, produse locale, meşteşuguri – vom continua să căutăm orăşelele, localităţile sau festivalurile care susţin şi încurajează comercializarea produselor create de mici fermieri sau meşteşugari, urmărind cu atenţie alimentele bio sau posibilităţile de ecoturism din zonă.

Cultură, înţelegerea istoriei şi a moştenirii culturale – în perioada aceasta de maximă globalizare ce ameninţă să şteargă diferenţele dintre ţări şi regiuni, e foarte important să înţelegem cultura şi istoria locală, să încurajăm prin comportamentul şi alegerile noastre păstrarea specificului local.

Într-un cuvânt: ecoturism – deşi nu avem nici noi toate cunoştinţele, răspunsurile la întrebări sau soluţiile, vom încerca anul acesta să ne documentăm, să experimentăm şi să îţi oferim cât mai multe informaţii legate de cum putem călători minimizând efectele nocive asupra mediului şi a tuturor celorlalte aspecte menţionate mai sus.

Toate acestea se leagă între ele şi sunt subiecte care nu pot fi acoperite acum, într-un singur articol. Dar va veni şi vremea detaliilor şi discuţiilor, de-a lungul anului 2014 și pe viitor. Iar dacă nici noi nu vom reuşi să călătorim 100% responsabil (cred că ar fi destul de greu, oricum), vom încerca măcar ca în fiecare plecare să ne informăm şi să urmăm câteva direcţii din cele enumerate mai sus, ceva prin care să ne asigurăm că nu lăsăm în urmă potopul.

Intenţia noastră de a deveni o referinţă şi un model în ceea ce priveşte turismul responsabil se va concretiza nu doar în numărul sau calitatea articolelor pe care le vom publica, ci şi într-o relansare şi redefinire a Poveştilor din LumeaMare, de care ştim că ţi-a fost foarte dor. Ne dorim ca acestea să se transforme într-o serie de deplasări în locuri din România ce sunt în acord cu noua noastră viziune. Realizarea acestui plan depinde însă de mai mulţi factori, aşa că nu îţi pot da acum prea multe detalii şi nici nu pot face o promisiune fermă.

Ceea ce e sigur, global vorbind, e că turismul va creşte, previziunile spun că în 2030 numărul turiştilor se va dubla faţă de ceea ce e în prezent. O simţim în noi, o vedem în jurul nostru, avem o nevoie din ce în ce mai mare de a pleca, tot mai departe. Dar nu vreau să îmi imaginez ce efect ar putea să aibă această dublare asupra destinaţiilor deja supra-aglomerate. De aceea orice umăr pus la încurajarea unei atitudini responsabile în călătorii e important şi cred că misiunea noastră este să contribuim, atât cât putem, la informarea ta.

Îmi doresc ca începând cu acest an să te inspirăm în alegeri de calitate, în alegeri responsabile, în călătorii care să conteze cu adevărat pentru sufletul tău şi pentru cei din jur. Trebuie să îţi pese şi să fii conştient de impactul pe care modul tău de a călători îl are asupra unei lumi pe care cu siguranţă că ţi-o doreşti şi tu mai bună, în 2014.

 

Dacă îţi place ideea şi vrei să urmăreşti ce vom scrie, nu uita să te abonezi la newsletter. Vei primi noutăţi săptămânal şi vei fi primul care va afla de evenimente sau concursuri.

* indicates requiredDacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.