Splendoare în Grădina Botanică din Jibou

Splendoare în Grădina Botanică din Jibou

Una dintre cele mai frumoase surprize ale trecerii mele prin Sălaj a fost, fără îndoială, Grădina Botanică din Jibou, de existenţa căreia habar n-aveam, dar pe care mă bucur sincer că am văzut-o. Am intrat într-o doară, cu gândul să găsesc un strop de culoare care să mă ajute să-mi mai iau gândul de la vremea mohorâtă de toamnă. Am petrecut acolo câteva ore bune, cufundată în descoperirea minunăţiilor lumii vegetale şi nu numai.

Şi când te gândeşti că un simplu profesor de biologie, Vasile Fati, a avut iniţiativa creării acestei minunate grădini în anul 1968 pe terenul din jurul Liceului din Jibou… Este adevărat că lucrurile n-au fost deloc uşoare şi că procesul prin care Grădina Botanică a devenit ceea ce este în prezent a fost unul anevoios şi de durată, dar important este că demersul a fost unul de succes. Grădina n-a fost atât de mare la început, cele 24 de hectare pe care se întinde în prezent, fiind „câştigate” în timp. La fel şi serele, al căror număr a crescut pe măsură ce colecţiile de plante s-au diversificat şi au trebuit grupate după anumite criterii (specii, condiţii climaterice speciale, etc.).

Gradina Botanica Jibou - cupola

Gradina Botanica Jibou 7

Gradina Botanica Jibou 4

Gradina Botanica Jibou 1

Gradina Botanica Jibou 6

Gradina Botanica Jibou 2

Ca să-ţi faci o idee despre modul de organizare a grădinii, aruncă o privire la această hartă, iar eu voi încerca să detaliez cât de mult pot.

După ce treci de intrare, te plimbi printr-un parc frumos amenajat şi foarte bine îngrijit. Diferite specii şi soiuri de arbori şi arbuşti, de plante perene şi anuale ţi se vor înfăţişa într-o paradă de culori, forme şi parfumuri. Cred că de-abia atunci m-am dumirit ce înseamnă, de fapt, munca unui arhitect peisagist şi ce viziune creativă trebuie să aibă asupra spaţiului pe care îl organizează.

Gradina Botanica Jibou - geometrie 2

Ajungi apoi la cele două globuri de sticlă care îţi deschid drumul către complexele de sere. În globul mic sunt grupate specii de plante din zona ecuatorială, dar cu siguranţă privirile îţi voi fi cel mai mult atrase de lotusul Victoria Amazonica, originar din America de Sud, care îşi duce zilele liniştit în bazinul central cu apă caldă. Globul mare găzduieşte mai multe specii de palmieri, de unde şi numele de Palmar. Sincer, nu ştiam că bananierul sau curmalul fac parte din această specie, dar am aflat cu această ocazie.

Gradina Botanica Jibou - lotus Victoria Amazonica

Gradina Botanica Jibou - lotus Victoria Amazonica 2

Gradina Botanica Jibou - banane

Urmează serele cu plante australiene (ficus, eucalipt) şi mediteraneene (măslini, plante citrice), apoi sera orhideelor (unde am zăbovit ceva vreme să admir florile de diverse forme şi culori), a ferigilor, bromeliilor şi cactuşilor.

Gradina Botanica Jibou 3

Gradina Botanica Jibou - orhidee 1

Gradina Botanica Jibou - orhidee 2

Gradina Botanica Jibou - orhidee 3

Gradina Botanica Jibou - trandafir japonez

Gradina Botanica Jibou - Mimosa Pudica

Gradina Botanica Jibou - lotus 1

Gradina Botanica Jibou 5

N-am putut să nu remarc atenţia cu care sunt îngrijite plantele, dar şi micile vieţuitoare care se mai găsesc pe-acolo. De exemplu, aceste broaşte ţestoase simpatice, care nu au părut deloc stingherite de prezenţa noastră sau de ţăcănitul aparatului de fotografiat.

Gradina Botanica Jibou - broaste testoase

Gradina Botanica Jibou - broaste testoase 2

Dacă te-ai săturat de atâtea plante, poate vrei să vezi nişte… peşti. Da, am zis bine, căci asta te aşteaptă la ieşirea din sere, un complex acvaristic, nu foarte mare, dar destul de interesant.

Gradina Botanica Jibou - pesti 1

Gradina Botanica Jibou - pesti 2

Gradina Botanica Jibou - pesti 3

Gradina Botanica Jibou - pesti 4

Gradina Botanica Jibou - pesti 5

După atâta vreme petrecută în interiorul serelor, e cazul să luăm o gură de aer proaspăt. Aşadar, să ne continuăm plimbarea în Grădina japoneză amenajată în aer liber. Din câte îmi amintesc, grădinile japoneze reproduc peisaje naturale într-o manieră stilizată şi abstractă, respectând anumite principii estetice. Elementele componente ale acestor grădini includ apa şi elementele înrudite (bazine de apă, cascade, podeţe, peşti), pietrele şi vegetaţia (arbori, flori).

Gradina Botanica Jibou - Gradina japoneza

Gradina Botanica Jibou - Gradina japoneza 2

Gradina Botanica Jibou 8

Gradina Botanica Jibou - Gradina japoneza 3

Gradina Botanica Jibou 10

Gradina Botanica Jibou 11

Grădinile japoneze au fost create pentru relaxare, în principal, dar şi pentru meditaţie şi contemplare. Însă pentru acestea din urmă îţi trebuie o stare cu totul specială şi, nu în ultimul rând, linişte. Plimbarea prin Grădina japoneză a fost, într-adevăr, foarte relaxantă, în pofida vremii mohorâte şi a vântului care ne-a răvăşit hainele şi părul. Mai sunt şi alte sectoare amenajate, nu le-am reţinut chiar pe toate, dar amatorii de plimbări în aer liber cu siguranţă nu se vor plictisi acolo.

Gradina Botanica Jibou 9

La final am avut parte de o altă surpriză: Parcul căprioarelor. În sectorul zoologic, sunt amenajate ţarcuri în care trăiesc zeci de căprioare. Majoritatea sunt sperioase şi nu prea stau la pozat. Doar curiozitatea le ţine nemişcate preţ de câteva secunde, timp de care ar fi bine să profiţi dacă vrei să le faci poze. Noi le-am prins la ora mesei, aşa că erau mai puţin preocupate să se uite la noi, şi mai interesate să mănânce. Asta nu însemna, totuşi, că nu erau în stare de alertă, cu  urechile ciulite. Vizavi de ţarcul căprioarelor, se află ţarcul mistreţilor. Tot la ora mesei erau şi ei, dar au părut mult mai puţin deranjaţi de prezenţa noastră decât căprioarele.

Gradina Botanica Jibou - caprioare 2

Gradina Botanica Jibou - caprioare 1

Când ne-am uitat la ceas nu ne-a venit să credem că trecuseră deja câteva ore bune. E incredibil ce repede trece timpul atunci când te bucuri de frumos. Sunt sigură că îmi vei da dreptate dacă mergi la Grădina Botanică din Jibou pentru că nu vei simţi nici curgerea timpului, nici oboseală, nici plictiseală, doar relaxare şi încântare.


Vizualizare hartă mărită

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.