Orecchiette – tradiţie în Bari, deliciu în farfurie

Orecchiette – tradiţie în Bari, deliciu în farfurie

O după-amiază târzie de joi în care soarele se pregătește să lase locul lunii. Pătrund în Bari Vecchia cu gândul de a mă pierde pe străduțele înguste, fără hartă, fără un scop precis. Am câteva ore în care nu mi-am propus nimic deosebit, ci doar să descopăr un crâmpei din mica pensinsulă, să o las să mă surpindă măcar un pic. Probabil este partea de oraş cea mai legată de tradiţii, un depozit de amintiri pe care oraşul modern le dă încet, încet uitării.

Las în spate Basilica di San Nicola şi intru în labirintul de străzi al oraşului vechi.

Bari_1556

 

Bari_1592

Lumina păleşte uşor dar încă pătrunde printre zidurile înalte. Trec pe lângă o fereastră în spatele căreia văd o bunică modelând paste. Mă opresc, ridic aparatul şi întreb dacă pot să fac o fotografie. În schimb uşa se deschide şi un domn mă invită înăuntru. Bruma mea de italiană este suficientă pentru deschide o discuţie despre reţete şi obiceiuri.

Bari_1615

 

Bari_1613

„De când faceţi paste?” întreb curios. „De când eram copilă, păcat că acum cei tineri nu fac aşa ceva!”, îmi spune cu tristeţe bunica, cotinuând să modeleze cu dexteritate şi viteză orecchietti şi cavatelli. Un cuţit cu lamă subţire, o planşetă de lemn şi bucăţele de aluat, simplu şi … atât. Făină de grâu dur (semolina), apă şi sare.

Bari_1602
Orecchietti

 

Bari_1604
Cavatelli

 

Bari_1606
Orecchietti

 

Bari_1611

Un crâmpei din viaţa obişnuită a unor oameni, într-un oraş care păstrează între zidurile sale tradiţii şi amintiri … încă.

Şi pentru că am rămas cu gândul la aromele şi gusturile italieneşti, imediat ce am ajuns acasă am căutat prin frigider/congelator/cămară şi am încropit o reţetă simplă de duminică:

Orecchietti con melanzane, funghi porcini e parmigiano.

300 g orecchiette se fierb în multă apă cu sare timp de 18 minute (sau conform indicațiilor de pe pachet). Între timp  se taie o vânătă în cubulețe mici, se aruncă un praf de sare și se pune la scurs pentru un sfert de oră cu o greutate deasupra. La fel se taie și hribii, în cubulețe (am folosit hribi congelați) și se pun deoparte.

Orecchiette_2021
Hribi (Funghi porcini)
Orecchiette_2024
Cubuleţe de vinete
Orecchiette_2025
Orecchiette tricolore

Într-o tigaie încăpătoare se încinge o lingură de ulei de măsline cu un cățel de usturoi tăiat în patru. După un minut se scoate usturoiul și se pune un sfert de ceapă tocată mărunt. Cubulețele de vânătă bine scurse se adaugă în tigaie. După 10 minute se vor cunoaște şi cu hribii. Stau la sfat încă 5-10 minute după care se adaugă pastele, o lingură de parmezan ras şi una de pătrunjel tocat. Se amestecă şi …

Orecchiette_2029

Orecchiette_2034

Orecchiette_2036

Orecchiette_2038

Orecchiette_2039

… cam asta este.

Orecchiette_2042
Orecchietti con melanzane, funghi porcini e parmigiano

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.