Dragoste şi moarte în Pădurea Vieneză

Dragoste şi moarte în Pădurea Vieneză

Despre dragoste s-au scris atâtea pagini că ai putea ridica un munte făcut din cărți și subiectul tot nu ar fi epuizat. Am ales totuşi definiția simplă și sintetică a lui Aristotel:„Dragostea este un suflet ce animă două trupuri” .

În numele ei s-au purtat războaie, s-au înălțat statui, palate și monumente, s-au scris tomuri, s-au pierdut tronuri.  Dragostea împărtășită și împlinită s-a considerat a fi normală, pozitivă și productivă. Împărtășită dar constrânsă de bariere grele provenite din starea civilă (căsătorit îndrăgostit de necăsătorit etc.), rivalități între familii, rațiuni politice,  a avut un sfârșit tragic și a devenit sursă de inspirație pentru opere literare și muzicale nemuritoare. Paris și Elena, Romeo și Julieta, Tristan și Isolda,  Siegfried și Brunhilda sunt cupluri ce nu au cunoscut împlinirea ci sfârșitul, în împrejurări tragice.

Dragoste și moarte împreună, s-au întâlnit  în toate timpurile și pe toate continentele. Amintirea unui episod al acestei paradoxale reuniri dăinuie la Mayerling, în pădurea din vestul Vienei.

Wienerwald, Pădurea Vieneză*, cântată de Johann Strauss, („Povestiri din Pădurea Vieneză”) cutreierată de trăsuri odinioară, de biciclete în prezent, loc de recreere pentru vienezi și nu numai, are, în afară de cei doi munți Kohlenberg și Leopoldberg, blânde coline îmbrăcate în foioase, fânețe, pășuni, câmpii cultivate, localități viticole unde se bea vinul nou, „Heuringer”. O grădină zoologică – Lainzertiergarten, o abație cisteriană din secolul XII – Heiligenkreuz și Mayerling, din apropiere, un frumos castel din Maria Enzendorf – Burg Liechtenstein, satul Wilfer, orășele pitorești ca Modling, preferat de pictori pentru rocile sale calcaroase și castelul Lichtenstein din apropierea sa și Gumpoldskirchen viticol, sunt demne de luat în seamă. Stațiunea, Baden bei Wien și Voslau dețin ape minerale vindecătoare. Un traseu de 60 de km pe care vom merge acum împreună.

Heiligenkreuz

Heilingecreuz  7291

Heiligenkreuz („Sfânta Cruce”),  întemeiată în secolul al-XII-lea, păstrează o relicvă din crucea răstignirii și este o abație care a funcționat fără întrerupere până în prezent în ciuda diverselor vicisitudini. Ea este în același timp o școală teologică cu înaltă pregătire muzicală. De aici au plecat în lume CD-uri cu muzică religioasă de mare succes, într-o chilie  nepotul unui episcop a scris scenariul filmului „Viața celorlalți” ( premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, 2007).

Burg Liechtenstein

Castelul Liechtenstein (3)

Impunătorul castel din districtul Modling a fost construit în secolul al-XII-lea, distrus de otomani și reconstruit  în 1884. Înalt, cu spatele ridicat cumva dintr-o stâncă, are câteva elemente renascentiste pe o fațadă austeră. Ne-a privit de sus căci am ajuns prea târziu și ne-am mulțumit să ne plimbăm în jurul lui. Pe pajiștea  verde pictată cu fâșii de soare la apus, ieșeau, tip, tip, la o plimbare de seară, bătrâni din azilul modern ce se afla în imediata vecinătate.

Modling

Am intrat în multe orașe și nu mi s-a întâmplat să regret; în fiecare am căutat acel ceva deosebit care îl definește; informațiile despre Modling spuneau că are un mare apeduct, centru vechi, cu biserică, primărie, Coloana Trinității, o casă unde a stat Beethoven, împrejurimi  cu stânci calcaroase, pentru drumeții – în Naturpark Fohrenberge, iar la Hintrbruhl Seegrotte un lac subteran, Gaden, într-o fostă mină de ipsos. La 38 de grade aerul era prea încins ca să pot înfrunta toate acestea, așadar am trecut prin oraș ca gâsca prin apă și am preferat să hoinărim pe șosele netede, pe sub copacii pădurii vieneze.

Gumpoldskirchen

Gumpoldkirchen 7370

Înconjurat de vii, orășelul își făcea siesta, pustiu și copt bine, cu vechea primărie și stâlpul infamiei alături, un castel al Ordinului Teutonic distrus şi renovat..

Baden bei Wien

baden bei Wien (2)

Stațiune mare, la 26 km de Viena, în mijlocul  a 120 de podgorii, este în stare să-i răsfețe pe amatorii de băi (13 băi cu ape la 22 – 36 de grade Celsius ). Dar nu se poate sta toată ziua în apă, nu-i așa? 70 de taverne cu vin așteaptă iar la o plimbare pe străzi sunt de admirat case și vile în stil neoclasic și Biedermaier. Casa Imperială, Muzeu al păpușilor, Muzeul dedicat lui Franz Joseph, Coloana Trinității, casa Beethoven (a compus aici Simfonia a IX a), te trimit în alte timpuri. Pentru iubitorii de natură există un parc, în Rosenkultivarium, o grădină de trandafiri, sau se pot face drumeții la  Badenser Hutte, cabana de 100 de ani. Franz Joseph, Mozart, Schubert, Napoleon și Maria Luiza, sunt câteva dintre personalitățile care au venit și revenit la Baden bei Wien. Despre vienezi, ce să mai vorbim?  Nu numai că locuiesc într-un oraș atât de frumos și civilizat dar au și in jur o mulțime de posibilități de recreere.

Mayerling

Mayerling capela

La Mayerling, într-un frumos peisaj, era o capelă. Cu taxă de intrare. Pe două modeste panouri, scrieri și fotografii decolorate de soare, îi prezentau succint  pe eroii unei tragedii consumate acum 138 de ani.

În timpul lui Franz Joseph (secolul al XIX lea), aici  era un pavilion de vânătoare frecventat de membrii casei regale și anturajul lor. Având cu cea mai lungă domnie din istoria Austriei, o personalitate austeră dominată de simțul datoriei și devotament absolut față de misiunea sa de conducător și  monarh, împăratul Franz Joseph a dorit ca unicul său fiu, Rudolf,  să fie educat de asemenea, în spirit militar. Rigiditatea și duritatea nu au dat roade, ca și în cazul mamei sale, frumoasa Sisi. Aceasta nu s-a adaptat  stricteții protocolare a vieții de la Curte nici principiilor aplicate în educația copiilor ei și a preferat să călătorească. Ca viitor moștenitor al unui imperiu, Rudolf  a încercat să se conformeze rolului său, căsătorindu-se cu flamanda  Sophie, fiica regelui Belgiei, fapt ce nu l-a împiedicat să-și continue viața agitată de burlac. Consecințele aventurilor sale extraconjugale au fost nefericite: l-a nemulțumit pe tatăl său și s-a îmbolnăvit. În același timp imperiul era cutremurat de disensiuni cu Ungaria și revolte ale provinciilor. Gândirea liberală, simpatiile pentru unguri ale arhiducelui, ca și nonconformismul său în relațiile personale, nu ar fi fost tocmai ceea ce își doreau împăratul și susținătorii tradiției și stabilității.

Aisbergul a căpătat vârf când tânăra baroană Maria Vetsera s-a îndrăgostit de arhiduce; acesta, la rândul lui, a fost lovit de fulgerul iubirii și a dorit să divorțeze pentru a se căsători cu Maria. În calea acestei pasiuni existau impedimente imposibil de depășit: imperiul trecea printr-o perioadă zbuciumată, se pierduseră teritorii, prințul catolic era căsătorit, avea un copil,  urma să fie împărat.

În dimineața zilei de 30 decembrie 1886. în dormitorul pavilionului  de vânătoare,  s-au găsit fără viață, trupurile celor doi. Locul dragostei a fost luat de moarte.

Un tsunami de supoziții, zvonuri, bârfe, interpretări, obsesii,  a inundat Europa. Dublă sinucidere? Rudolf  nu putea fi îngropat creștinește. Crimă politică? Cine și de ce? Unii martori ar fi vorbit abia după 50 de ani despre cele văzute.

Misterul nu a fost dezlegat.

Nu s-a respectat dorința îndrăgostiților de a-și dormi somnul de veci împreună. Papa a aprobat înhumarea  arhiducelui  în Biserica Capucinilor din Viena alături de cei 132 de Habsburgi. Maria Vetsera a fost îngropată imediat, în cimitirul de la Heiligekreuz, familia ei fiind obligată să părăsească Austria. Împăratul a ordonat demolarea dormitorului unde a avut loc tragedia și construirea unei capele, restul construcției fiind cedat unei mânăstiri carmelite.

Moartea arhiducelui a declanșat o reacție în lanț atât în familie cât și în peisajul politic. Succesiunea a trecut întâi la fratele lui Franz  Joseph, apoi, la fiul acestuia, Franz Ferdinand, asasinat la Sarajevo împreună cu soția sa, Sophie. Aceasta a fost scânteia care, pe lângă alte interese nemărturisite, a declanșat primul război mondial. Drama a devenit sursă de inspirație; literatura și cinematografia au înfățișat această tragedie în multe moduri.**

Vara se manifesta pe deplin în Mayerling. Nu se auzea niciun foșnet, niciun ciripit, natura stătea încremenită de parcă ar fi înghețat. Cred că și furnicile erau bine ascunse în pământ. Singură amintirea  dragostei sfârșite în moarte plutea nedeslușită, neodihnită, neuitată, în peisajul calm, deasupra micuței biserici. Dacă nu aș fi știut  nimic din cele de mai sus, aș fi trecut cu seninătate pe lângă ea.

„Mi-am amintit versurile poetului Ion Minulescu :

Tu crezi c-a fost iubire adevărată…

Eu cred c-a fost o scurtă nebunie…

Dar ce anume-a fost,

Ce-a vrut să fie,

Noi nu vom ști-o poate niciodată.”

(Celei care pleacă)

Prințul Rudolf avea 31 de ani, Maria, 17.

Mayerling (4)

*Parc al biosferei Pădurea Vieneză cuprinde 39 de trasee mountainbike și 12 de drumeții și este patria unor numeroase specii de viețuitoare unele pe cale de dispariție – șopârla salamandră.

**S-au scris cărți, s-au turnat multe filme. Cel din 1958 a avut o distribuţie de excepție: Omar Sharif, Catherine Deneuve, Ava Gardner, James Mason,  Genevieve Page.

În iunie 2013 baletul regal din Londra a prezentat un spectacol de neuitat , Mayerling.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.