Descoperă Valea Rinului

Cele treisprezece izvoare din care s-a născut Rinul, în Elveția1,  nu au purtat ghinion fluviului; a crescut mare (1230 km, 883 navigabili) și a devenit cel mai frecventat din Europa. Se varsă în Marea Nordului, la Hoekvan în Olanda. Elveția, Franța, Germania beneficiază  de prezența lui.

Maiestuoasă și liniștită, această cale bătută de mii de ani trece printre culmi când abrupte, împănate de stânci dure, când molcome, când împădurite, când terasate și plantate cu viță de vie.

În trecut, Rinul a adus bunăstare locuitorilor văii sale prin punctele vamale; prinți electori, episcopi de Mainz și Trier au construit aici castele și fortărețe renumite. Bogăția a atras, ca și Troia, invidia unor monarhi2 care au dorit să șteargă acești martori ai trecutului istoric german. Au „ajutat” suedezii în unele locuri, chiar și germanii înșiși, pedepsindu-se unii pe alții. Prusacii, după 1815, au decis reconstituirea arhitecturii definitorii pentru vechea Germanie. Nu s-a reușit întru totul. Încă există ruine grandioase pradă intemperiilor alături de ruine pe cale de a redeveni castele și castele complet reabilitate. Istoria surâde din fiecare zid, trebuie numai să o întrebi si vei afla multe legende, povești și întâmplări adevărate. I-ar veni în ajutor geologi, scriitori, pictori, pelerini. Ca să auzi tot ce au ei de spus nu știu de cât timp ar fi nevoie. Ca să vezi  ceea ce oferă valea Rinului cam două săptămâni ar fi suficiente3.

Și în prezent, hoteluri, pensiuni, restaurante cu terase în aer liber, croaziere, traversări, manifestări culturale, castele, muzee, grădini și parcuri, aduc bunăstare locuitorilor.

Când am început să mă informez, ca de obicei, asupra subiectului, m-am trezit în fața unui stufăriș de date. După ce am trecut pe Valea Rinului datele culese s-au înmulțit.

Cine vrea castele, iată, deasupra orașelor sau pe insulițe, sunt castele, pe maluri turnuri, urme de fortificații, capete de poduri care au văzut multe.

Eşti romantic, îţi plac ruinele?

Ruinele Ehrenfels (Rudesheim), Furstenberg (Rheindiebach), proprietate privată (se vizitează la cerere), Sterrenberg și Liebenstein „Frații dușmani”( Kamp-Bornhofen), Schwarzenstein (Mittelheim), Scharfenstein (Etville) veghează de la înălțime asupra bunului mers al Rinului.

Rudesheim Ruina Ehrenfels

Dintre castelele renovate, de la Mainz până la Koblenz, cele mai vizitate sunt Stolzenfeld (lângă Koblenz), Burg Rheinfels (St. Goar), Burg Reichenstein și Rheinstein (deasupra lui Trechtingshausen), Sooneck (Niederheimbach) de pe malul stâng, Marksburg (Braubach) și Pfalzgrafenstein, niciodată cucerit, din mijlocul Rinului, vizavi de Kaub, malul drept. Spre Koln, citadela de la Linz, Burg Sayn și Monrepos (Neuwied), merită o vizită. Mauseturm, „Turnul șoarecilor”, fost punct vamal, vizavi de Bingen, are o poveste interesantă de spus despre prea bogatul zgârcit mâncat de șoareci.

Kaub - Castelul Pfalz
Kaub – Castelul Pfalz
Trechtingshausen - Castelul Stachleck
Trechtingshausen – Castelul Stachleck

Unele castele au primit alte întrebuințări: Schonburg (Oberwesel), Gutenfels (Kaub), Stahleck (Bacharach) au fost transformate în hoteluri. Rheinchestein (Tretingshausen) este hotel și, în aceeași incintă, există o expoziție de artă, Klopp (Bingen) a devenit primărie și muzeu regional. Martin (Lahnstein) este sediul vămii,  în Marksburg (Braubach) funcționează Asociația Europeană a Castelelor de Apărare din Germania, dar castelul se și vizitează. Castelul Engers (Neuwied) adăpostește fundația „Villa Musica” și un restaurant, castelul Rheinfels (St.Goar) este o parte ruină, alta muzeu al planurilor, iar partea renovată a devenit hotel de lux cu piscină și cu o priveliște minunată asupra Rinului.

Alte câteva castele sunt proprietate privată și nu se pot vizita: Burg Katz (St. Goarhaussen), Rheineck (Bad Breisig), Arenfels (are totuși un han, Heimburg (Niederheimbach); castelul Brohleck (Rheinbrohl) închiriază marea sală de recepții, restaurată, pentru festivități.

St. Goarhaussen - Castelul Katz
St. Goarhaussen – Castelul Katz

Eşti cunoscător și admirator al artei și arhitecturii religioase? Catedrala magnifică din Koln și aceea din Mainz (necropolă a arhiepiscopilor de Mainz), bazilica Sf. Castor din Koblenz, biserici parohiale din Boppard, Oberwessel, Sf. Goar, biserica de pelerinaj Sf. Apolinariu din Remagen au ușile deschise. De altfel, în fiecare așezare sunt biserici și capele: Werner (Bacharach și Oberwessel), Sf. Clement (Trechtingshausen), Sf. Rochus (Bingen). Abația Benedictină Sf. Hildegard din Rudesheim are un atelier de ceramică și un butic, Mânăstirea Franciscană din Kamp Bornhofen este loc de pelerinaj ca și biserica Sf. Apolinariu (între Remagen și Unkelstein).

Îţi plac muzeele? La  Mainz, vei vizita Gutenberg, Muzeul Mondial al Tiparului, la Eltville, de asemenea, este un  muzeu Gutenberg. Tot la Mainz, Muzeul Central Romano-Germanic, la Koln, chiar în  marea piață din fața catedralei este alt muzeu Romano-Germanic. La Remagen, un muzeu roman și „Muzeul Păcii”, la podul Ludendorff, primul pod trecut de americani, pe 7 martie 1945. La Koblenz poți vedea Muzeul de artă Ludwig în Deutschherrenhaus, Muzeul Rinului Mijlociu (Mittelrhein – Museum) și Muzeul Regional în fortăreața Ehrenbreitstein. La Rudesheim, Muzeul Vinului, în Bromserburg și Muzeul Mecanismelor Mecanice Muzicale ale lui Siegfried;  în Kamp – Bornhofen este un Muzeu al Plutirii și Navigației pe Rin. La Bad Breising este un Muzeu al Păpușilor, din a doua jumătate a secolului al XX-lea. În vecinătatea castelului Drachenburg se află Muzeul Istoric al celor Șapte munți și Sala Nibelungilor. La Neuwied, muzeul Roentgen cu cea mai mare colecție de mobilă, creată de David Roentgen4, din Germania. Muzeul Regional din Bad Honningen, Muzeul Municipal din Andernach, Muzeul Monrepos – arheologie din epoca glaciară (în castelul Monrepos din Neuwied), Muzeul Vinului din Turnul Medieval, St. Goarhaussen, Muzeul German al Păpușilor și Ursuleților din Pluș din St. Goar, sunt demne de luat în seamă. În Rheinbrohl, Romer Welt, invită interactiv la redescoperirea lumii romane. Urme ale civilizației romane, în aer liber? Ziduri dintr-un fort roman la Braubach, apeduct roman la Brey, în Valea Bachtal.

În Bonn sunt mai mult de douăzeci de muzee; cele mai cunoscute sunt casa natală a lui Beethoven, Muzeul de Artă și Muzeul Germaniei de după Război.

Eşti însoțit de copii? Este o Grădină Zoologică la Neuwied/Heimbach-Weis, o expoziție de fluturi vii la castelul Sayn (Bendorf-Sayn), un zoo de reptile lângă Drachenburg, o fermă de struți la Remagen. Trenul istoric Vulkan-Express, tras de locomotive cu abur, vă plimbă prin valea vulcanică Brohltal (plecare din Brohl). La Drachensburg  urcă din Konigswinter cel mai vechi trenuleț cu cremalieră din Germania. Tot la Konigswinter este un mare acvariu cu viețuitoare din mediu marin. La Bad Breisig, pe o colină împădurită, copii și adulți sunt așteptați de personaje animate care vorbesc, din 13 povești. Găsiți un parc de aventură la Bendorf Sayn și spectacole cu șoimi și vulturi la castelul Maus (Goarhaussen-Wellmich). Teleferic și telescaun la Rudesheim pentru monumentul Germania, funicularul de la Koblenz trece peste tot orașul, până la fortăreața Ehrenbreitstein unde, alături s-a amenajat un mare teren de joacă.

Ai nevoie de tratamente? Wiesbaden, Lahneck, Bad Breising, Bad Honingen, Bad Godesberg te așteaptă cu apele lor termale.

Vrei să te îndopi cu cireșe? Mergi la timpul potrivit la Ingelheim unde are loc, anual, cea mai mare piață de cireșe din Europa.

Îţi place vinul? Strada Drosselgasse, terasele de pe malul Rinului, din Asmannhaussen, vinul „Drachenblut” din Konigswinter, terase și vinoteci în fiecare orășel te îmbie la un pahar.

Rudesheim Drosselgasse
Rudesheim Drosselgasse

Distracție? Cum să nu, la castele și în orașele de sub ele se organizează după un orar făcut public, petreceri medievale, carnavalul de la Mainz5 este un eveniment internațional. Focul de artificii „Rinul în flăcări”6 este o festivitate anuală cu focuri de artificii aprinse de pe mal, de pe cetăți, de pe convoaie de vapoare. Odată ajunși pe stânca Lorelei (două căi, din St. Goarhaussen) puteți admira panorama Rinului sau asista la un spectacol sau un concert în aer liber.

Braubach parc pe malul Rinului
Braubach parc pe malul Rinului

Natură? Cheile Rupertsklamm din Lahnstein, priveliștea asupra Rinului din orice loc, în general și Gedeonseck, (urcare cu telescaun din Bopard) în particular, traseul străbătut cu trenul, de la Linz la Kasbachtal și cel din Valea Brohtal, gheizerul cu apă rece, cel mai mare din lume de la Andernach, promenadele Rinului, cea mai frumoasă fiind considerată aceea de la Bonn. O rută verde trece prin aceste promenade și grădini sau parcurile, de pe lângă castele, biserici, mânăstiri: Rudesheim, Kaub Viktoria-Stollen (Sculpturengarten), Bingen, Obervessel, Boppard, Braubach, Lahnstein, Koblenz oferă încântătoare spații de plimbare. Castelul Stolzenfels are o grădină interioară, o frumusețe!

Etville
Etville

Monumente, statui, fântâni?  Statuia generalului Blucher7 privește Rinul la Kaub. De pe o colină (Rudesheim – Asmannhausen), uriașul monument  Germania contemplă peisajul. La confluența Moselei cu Rinul (Koblenz) statuia ecvestră a lui Wilhem I domină Colțul German (Deutsches Eck), limbă ascuțită de pămînt ce „împarte” apele. La Mainz, tinerii se întâlnesc la statuia lui Schiller, în piața cu același nume. Sfinți, episcopi, vânzători, toboșari, polițiști, viticultori, bunici și copii,„stau” în piețe sau la colțuri de stradă. În curtea interioară a primăriei din Koblenz, la intervale regulate, un băiat scuipă un jet de apă apreciat de porumbei în zilele calde. Este Schangelbrunnen.

Acestea sunt, în mare, „datele problemei”. Foarte multe. Iar timpul meu era mult prea mic: doar șase zile, de vară, ce-i drept.

Nu le-am adunat aici de dragul vreunei statistici, m-am gândit că poate și altcineva s-ar afla într-o  situație asemănătoare cu a mea (adică ar avea prea puțin timp) și că ar fi util să cunoască aceste informații. Și să poată alege ce-l interesează din „stufărișul” de mai sus.

Iată că pe Rin este ca în marile capitale europene: te întâmpină o mare aglomerație de locuri de văzut, atât de mare încât, în funcție de mijlocul de locomoție, timp, bani și preferințe, ești constrâns să alegi o parte dintre ele sau să mergi acolo de mai multe ori.

Pe fluviu, ori faci o croazieră, cu prânz, cină sau amândouă, stropite de un vin bun, te pui pe cântat și admirat de la distanță și se cheamă că ai văzut Rinul, ori trepezi sârguincios două săptămâni, de-a lungul și de-a latul, ori optezi pentru ceva reprezentativ.

Eu am ales și urmează să scriu despre cele văzute.

Rin 2

Citește și:

Șase zile pe Rin: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7


Note:

1 Cantonul Graubunden

2 Ludovic al XIV-lea a dispus distrugerea celor mai multe castele, puncte vamale și fortărețe în 1689.

3 Între Mainz și Koblenz nu sunt poduri, deci, fie alegeți o croazieră cu vaporaș, fie parcurgeți pe rând cele două maluri, cu mașina, fie vă alegeți cazarea în două trei puncte și, de acolo, traversați cu bacul, unde vă interesează. Treceri de persoane și/sau autoturisme (de la Koblenz spre Mainz) au loc între: Stolzenfels și Lahnstein, Stolzenfels – Horchheim (persoane), Boppard – Filsen (persoane și autoturisme), St Goar – St. Goarhaussen (Persoane și autoturisme), Dellhofen – Kaub (persoane și autoturisme), Niederheimbach – Lorchhausen (persoane și autoturisme), Bingen – Rudesheim (două posibiltăți, persoane și autoturisme, persoane fără autoturisme).

La Koblenz sunt poduri.

Între Koblenz și Bonn, traversări cu bac sunt între Bad Breisig și Bad Honningen (persoane), Bad Breisig – Rheihbrohl (persoane și autoturisme), Kripp – Linz (persoane și autoturisme), Remagen – Erpel (persoane),  Bonn Mehlem și Konigswinter (persoane și autoturisme), Bad Godesberg și Oberkassel (persoane și autoturisme).

4 David Roentgen (secolul al XIX-lea) a creat cu ajutorul unui ceasornicar, „Mobila Mecanică” adică mese, dulăpioare, secretare, foarte frumoase, de dimensiuni relativ reduse, cu mecanisme ce înlesneau deschiderea/închiderea de sertare și nișe secrete. Monarhi și prinți europeni  au comandat piese de acest fel; acum, ele există în marile muzee ale lumii.

5 În fiecare an, pe 11 noiembrie la ora 11:11 primarul orașului Mainz citește de la balconul palatului Ostein cele 11 legi ale carnavalului care durează trei luni, în fiecare weekend, până la Postul Mare. Din fața Fântânii Carnavalului, flancată de un clovn și un toboșar, pleacă marea defilare din prima zi a unui nou an.

6 Prima sâmbătă din mai – între Bonn și Linz

Prima sâmbătă din iulie – între Niederheimbach și Bingen/Rudesheim

A doua sâmbătă din august – între Spay și Koblenz

A doua săptămână din septembrie, din Oberwesel

A treia săptămână din septembrie – între St. Goar și St. Goarhaussen.

7 Gebhard Leberecht von Blucher, conte, prinț și feldmareșal prusac, a comandat armata Prusiei la Bătălia de la Waterloo, 1815, act final devastator care a încheiat cariera militară a lui Napoleon Bonaparte.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.