6 zile pe Rin (7)

6 zile pe Rin (7)

Noi călătorim în iunie, exact când NU au loc festivităţile „Rinul In flăcări” (pentru detalii citeşte articolul de început, „Descoperă valea Rinului”). Nici nu suntem pasionaţi de vin. Totuşi, ne-a impresionat strada Drosselgasse din Rudesheim, 144 m de taverne cu vin Riesling Rheingau, terase cu degustări şi o gastronomie  îmbietoare. Iar într-o duminică  am avut şansa să ne plimbăm puţin prin Evul Mediu.

Petrecere medievală

Când am intrat  în Obewesel, am găsit un orăşel liniştit cu 16 turnuri de pază şi apărare, 3 km de ziduri din centura de piatră ce înconjura oraşul, capele, biserici, câteva colombaje şi vinoteci; câţiva bătrânei ieşiseră la cumpărături, magazinele erau deschise, cu puţini cumpărători. Taverne, ceainării, terase, case frumoase, solide, parcă noi, câte o bancă în faţa lor, bibelouri pe pervaze, în exterior, flori. La Informaţii cineva vorbea limba franceză, ura! Am aflat astfel că sculpturile din Skulturenpark erau în expoziţii aşa că am ratat o plimbare până acolo şi grădina Rinului de lângă.  Dacă am fi avut biciclete, ni s-ar fi recomandat trasee interesante. Dacă am fi rămas câteva zile, am fi făcut plimbări pe jos sau cu vaporaşe.

Primărie Oberwesel
Primărie Oberwesel

În schimb, piaţa centrală din faţa  primăriei înnegrită de timp se transformase într-un mic şantier: bărbaţi voinici, dotaţi cu mănuşi şi scule adecvate, montau un mare puzzle din lemn, tarabe, umbrare şi căsuţe colorate, o scenă cu bănci în faţă şi acopereau sau înveleau cu pânză neagră felinarele, instalaţiile de iluminat, vitrinele, din centrul oraşului. Se pregătea o petrecere medievală,  când nu exista electricitate. Din programul cunoscut, pe zile şi ore, făceau parte concerte de muzica medievală şi dans, cor de cântece gregoriene, lupte de cavaleri, spectacole cu teme istorice, teatru de păpuşi, jonglerii. Am vrut, desigur, să văd câte ceva din toate acestea, aşa că am revenit.

Era  duminică; cele 34 de grade plus nu stânjeneau deplasările. Pe şosele multă mişcare; pâlcuri de tineri pe biciclete şi motociclete, în rulotele din campinguri veselie. Pe Rin, bacuri, bărci cu vâsle, bărci cu motor, canoe, feriboturi cu turişti.

Sforar
Sforar
În fața tavernei
În fața tavernei
Cizmar
Cizmar
Cofetar
Cofetar

O, ce schimbare la Oberwesel! Nu locuri de parcare (la petreceri se bea vin, nu-i aşa?), intrare cu plată (12 euro) şi într-un perimetru închis cu rogojini, Evul Mediu, asediat de secolul XXI, era în plină desfăşurare; în ateliere lucrau tâmplari, cizmari, croitorese, bijutieri împletitori de coşuri; se torcea lână, se împleteau sfori, se stătea la taclale pe baloţi de paie; sub umbrare se pregăteau frigărui şi cârnăciori, în taverne se vindea vin în pahare de ceramică. Pe caldarâmul acoperit cu un strat de paie ce atenuau zgomotele şi protejau pavajele de tot ceea ce curgea, se plimbau vânzători ambulanţi de legume, fructe şi covrigi, lume costumată în cavaleri, călugări, prezicători, saltimbanci, domniţe, arlechini. Căţei în lesă, copii cu săbiuţe de lemn, în hăinuţe medievale, cântăreţi, gospodine şi gospodari cumpărau confecţii şi bijuterii (nu chinezeşti, nu în cantităţi sufocante), beau, mâncau, stăteau de vorbă. Am bănuit că întreaga comunitate a oraşului participa la această piesă de teatru fără acţiune şi nu pentru prima dată; costumele erau îngrijite, dar nu noi. Printre ei, prieteni din împrejurimi, tot deghizaţi, şi turişti necostumaţi, bineînţeles, se bucurau de atmosfera însufleţită, deloc gălăgioasă. Pe scenă cântau din instrumente medievale, cu ritm susţinut şi vioiciune, un grup de bărbaţi tot atât de vânjoşi ca cei care pregătiseră decorul acestei petreceri. Formaţia Furunkulus (!!!) .

Formașie muzicală

Auditoriul aşezat pe bănci, prea disciplinat, nu se ridica deloc. O singură fată dansa în legea ei. Era aglomeraţie dar nu îmbulzeală, se bea vin dar nu se vedeau beţivi, muzica nu îţi spărgea urechile. Era destindere, veselie moderată şi… Ev Mediu cel frumos, al poveştilor şi legendelor, nu cel al ignoranţei şi epidemiilor.

Tavernă
Tavernă
Taverbă 2
Altă tavernă
Saboți
Saboți
Șoimar
Șoimar
Gospodine și gospodari medievali
Gospodine și gospodari medievali
Fabricant de instrumente muzicale
Fabricant de instrumente muzicale
Cavaler
Cavaler
Călugăr
Călugăr
Blănărie
Blănărie
Armurieri
Armurieri

Noaptea s-au aprins felinare şi torţe, completând atmosfera. Programul Ev Mediu era întins pe trei zile: sâmbătă, duminică, luni şi punea lumea din împrejurimi în circulaţie. Pe malul fluviului se instalaseră corturi medievale, cu activităţi asemănătoare cu cele din oraş.

În ultima seară pe Valea Rinului, la  Oberwesel, am intrat  ca într-o bilă cu aer de Ev Mediu şi am plutit pe lângă Rin, căci pe undele sale se foiau ambarcaţiuni de tot felul. Bacurile cărau neobosite persoane cu sau fără maşini, motociclete, biciclete, la intervale orare regulate. Rinul în sine, autostrada lichidă, este în secolul XX.  Ruine, castele, capele şi biserici, case, instituţii, magazine, deşi datează din Evul Mediu, ni se prezintă ca şi cum nu ar fi trecut peste ele o groază de timp; urmaşii le-au îngrijit ca să fie mereu atrăgătoare. Iar în weekend valea zumzăie.

Nu suntem primii care vor înapoi, după ce au fost într-un loc. Am dori să revenim pe Valea Rinului şi să stăm mai mult.

Turn 1

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.