De când am devenit studentă tocilară, m-am împăcat cu ideea că vacanțele și călătoriile în extrasezon mai pot aștepta. Nu a trecut mult și au dat peste noi pandemia, izolarea, restricțiile, teama. Cursurile au continuat, eu nu am abandonat. Blogul tot nepăstorit a rămas, de data aceasta din lipsă justificată de subiecte călătoare (cu mici excepții, vezi gluma cu călătoria în pandemie, dar și drumeția pe Via Transilvanica sau aventura cu caiacele prin Deltă). Aș fi putut măcar despre cărți să mai scriu, dar numărul cărților începute și neterminate a tot crescut. Tot ce pot să mai fac acum, spre final de an, este o trecere rapidă în revistă a celor mai frumoase cărți pe care am reușit să le citesc în 2020 (sau măcar am citit suficient din ele cât să merite menționate), să nu intrăm în 2021 fără idei de lectură. Nu uita că e vorba de lecturile mele sau audio-lecturi, anul acesta am devenit fan Audible și am profitat de traseele lungi parcurse pe jos prin București.
NON FICȚIUNE
1. Edmund de Waal – The Hare with Amber Eyes
Încep cu ea pentru că e cea mai frumoasă carte pe care abia anul acesta m-am hotărât să o citesc, deși o aveam din 2018, cumpărată din Viena. Poate că acum a fost momentul ei cel mai bun, cred cu tărie în asta, în instinct atunci când alegi următoarea lectură și un timp potrivit pentru citirea fiecărei cărți. Autorul este un apreciat artist ceramist și un povestitor foarte talentat. Rar am întâlnit o îmbinare mai sensibilă între povestea unei familii, traseul unei colecții de Netsuke (minunate miniaturi japoneze), spiritul unor capitale europene și evenimentele dramatice ale istoriei. Dacă ești și atras de artă, cartea aceasta este o incursiune surprinzătoare și deosebită în câteva perioade importante din istoria artei, nu am suficiente cuvinte să o recomand.
2. Stephen Fry – Mythos. The Greek Myths Retold
Pentru cine nu a citit la vremea lor Legendele Olimpului, cartea aceasta e un fel de pansament spre vindecarea regretului. Nu pot să fac o comparație în necunoștință de cauză, dar nu cred că umorul și documentarea făcută de Stephen Fry pot fi întrecute de orice altă variantă. Cu atât mai mult merită ascultată, deoarece pe Audible este narată chiar de autor.
FICȚIUNE
3. Fredrik Backman – Anxious People / Oameni anxioși
Pe Fredrik Backman îl ador în aproape tot ce scrie, iar cartea aceasta m-a făcut să mă simt ca într-un parc de aventură al emoțiilor, m-a aruncat de la râs la plâns și din surpriză în surpriză. M-am prins și din alte romane scrise de el că e un fin cunoscător al psihologiei umane, dar în cartea aceasta se întrece pe sine în maniera în care construiește și dezvăluie, în doze mici, fiecare personaj sau cuplu de personaje. E o carte despre idioți, cum spune chiar vocea naratorului. Dar e o carte despre noi toți, pentru că toți suntem specialiști în greșeli. O recomand cu toată inima.
4. Sally Rooney – Oameni Normali
Când a apărut și la noi mini seria pe HBO, n-am vrut să mă uit până n-am citit mai întâi romanul. Nu mi-a luat mult, iar pe măsură ce am parcurs-o am trecut prin tot felul de impresii, de la „de ce naiba citesc eu asta?” până la „uite totuși o poveste clasică despre probleme clasice ale unor tineri, poate că probleme normale la o anumită vârstă”, până la ”Dumnezeule, în cartea asta nimic nu e normal”. Nu e rea, iar filmul reușește să nu o strice, deloc.
5. Delia Owens – Where the Crawdads Sing / Acolo unde cântă racii
O fată crește singură în mijlocul apelor și învață totul despre frumusețea și puterea de adaptare a naturii, dar și despre răutatea oamenilor, într-o viață care nu o ferește de suferință și minciună, dar îi oferă bucuria artei. O poveste încântător spusă, chiar dacă pare puțin ireală sau imposibilă.
6. Kenneth Grahame, Dina Gregory – The Wind in the Willow
O adaptare pentru Audible (atenție, nu prescurtare, adaptare) în care personajele devin feminine și impresia poate fi puțin feministă, dar nu m-a deranjat niciun strop. M-a încântat totul la ea, de la povestea în sine, până la muzică, sunete, personaje, voci și accentul lor. O bucurie de Crăciun, asta fost.
7. William Faulkner – Zgomotul și furia
Grea carte. Cred că o să mă fac de râs recunoscând că am tras de mine ca să o termin. M-a fascinat și am apreciat-o pentru calitățile ei, pentru curaj, pentru anumite pasaje și pentru geniul din spate, dar o recomand doar pentru că e o experiență de lectură ce merită să o ai o dată în viață, măcar. Dacă nu aș avea atâtea alte tentații pe rafturi, mai că aș lua-o de la început, doar ca să văd ce mi-a scăpat în confuzia pe care prima lectură mi-a creat-o.
8. Fernando Pessoa – Cartea neliniștirii
O carte din care citesc din când în când și pe care nu m-am grăbit să o termin. E ca o colecție de poezii în proză și gânduri cu care rezonezi și pe care vrei să le subliniezi aproape pe fiecare pagină. Nici nu am de ce să mă grăbesc cu ea, e de savurat pe îndelete, când simt că am dispoziția pentru așa ceva.
ROMANE GRAFICE ȘI ALTE IDEI MINUNATE
9. Leanne Shampton – Important Artefacts and Personal Property from the Collection of Leonore Doolan and Harold Morris
Nu știu cum să te conving să pui mâna pe cartea asta, mai ales că nu pare a fi disponibilă decât pe Amazon și, mai mult de atât, nu vreau să-ți spun despre ce e vorba. Eu am primit-o cu împrumut de la profesoara mea de atelier și nici eu n-am primit detalii, așa că am apreciat surpriza. Păstrez asta și te las pe tine să decizi dacă ai atât de multă încredere în mine sau nu. Sau facem așa: dacă ți-o comanzi și nu-ți place, o răscumpăr eu 🙂
10. Allie Brosh – O hiperbolă și jumătate
Aveam nevoia acută să rând, în vacanța izolată de Paște, iar cartea asta m-a ajutat cu vârf și îndesat. Am auzit că autoarea a publicat încă una, abia aștept să o descopăr, când nevoia de râs va deveni iar dureroasă.
11. Art Spigelman – Integrala Maus
Dacă nu-ți imaginai că holocaustul poate fi ilustrat într-o bandă desenată, te provoc să o citești și să vezi cu ochii tăi. Desenul simplu, ironia, felul în care sunt ilustrate personajele și relațiile de familie, totul e sclipitor și dureros, nu are cum să fie altfel.
12. Scott McCloud – Să înțelegem benzile desenate
Cartea aceasta e mai mult despre istoria și arta benzilor desenate, e foarte bine structurată, o menționez doar dacă te interesează domeniul și vrei să afli mai multe.
CĂRȚI DESPRE ARTIȘTI SAU ISTORIA ARTEI
13. Walter Isaacson – Leonardo da Vinci
O biografie amănunțită și bine documentată, despre un da Vinci pe care îl înțelegi în adevărata sa complexitate, poate în ultimul rând ca pictor, ci mai degrabă ca om pasionat de cunoaștere și știință.
14. Daniel Arasse – Nu vedeți nimic
Nu am mai găsit-o în stoc pe la noi, dar dacă ai cum să pui mâna pe ea, e ca o pauză bine venită printre multe alte texte greoaie specifice criticii de artă.
15. William Feaver – Lives of Lucian Freud – vol 1
Trebuie să fii cu adevărat pasionat de arta lui Lucian Freud ca să poți parcurge acest prin volum, sunt multe detalii și, eu cel puțin, aș fi simțit nevoia de mai multă concizie. Dar e o carte serioasă despre un arist important, așa că își are rostul ei.
16. Mihai Sârbulescu – Despre ucenicie
O serie de dialoguri între personaje cunoscute din arta românească, o incursiune minunată în felul de a gândi sau modul de a lucra al artiștilor pe care mi-am dat seama că îi știm prea puțin. Mie mi-a plăcut foarte mult și o recomand oricui care are un contact cu desenul sau pictura, chiar și la nivel de hobby.
17. E. H. Gombrich – Istoria artei
De bază pentru oricine vrea să știe ceva mai mult despre artă, dar să nu obosească sau să se plictisească citind. Momentan indisponibilă în limba română, dar sigur poate fi găsită prin anticariate. Apropo, eu de la anticariate îmi iau multe cărți de artă, mai ales cele de la editura Meridian, o colecție minunată și foarte serioasă.
DEZVOLTARE PERSONALĂ / HOBBY / SĂNĂTATE
18. Rod Judkins – Arta Gândirii Creative
O plasez în secțiunea de dezvoltare personală pentru că se adresează oricui, nu doar artiștilor. Cu toții avem nevoie de creativitate în ceea ce facem, iar ideile și exemplele din cartea aceasta, cu capitole scurte și concise, sunt minunate.
19. Mark Rashid – Whole Heart, Whole Horse
Căutam pe Audible cărți despre cai și dresajul natural și n-am avut prea multe opțiuni. Dar mi-a plăcut foarte tare să ascult povestirile acestui autor, m-am simțit ca și cum aș fi stat la un foc de tabără, alături de un cowboy care a văzut și a înțeles multe, nu doar despre cai, ci despre oameni, mai ales despre oameni.
20. Gabor Mate – Scattered Minds
Și dacă tot am pomenit despre oameni, o revelație a fost această carte – mi-a răspuns la multe întrebări sau nedumeriri pe care le aveam, în explicarea deficitului de atenție. Dacă ai timp, merită să o răsfoiești, s-ar putea să înțelegi mai bine pe cineva apropiat, dacă nu cumva chiar pe tine însuți.
Cam atât pentru anul acesta. Sunt curioasă, ca de obicei, care au fost și descoperirile sau lecturile tale preferate, din ultima vreme sau din ultimul an. Aștept cu drag să mi le împărtășești într-un comentariu.
Această listă de recomandări curpinde câteva linkuri de afiliere prin care, dacă dai click și cumperi, librăria online ne returnează un mic comision. Ne poți susține blogul făcând asta, fără ca pe tine să te coste ceva în plus. Mulțumim.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!