Street food în China

Street food în China

Au trecut aproape doi ani de la incursiunea scurtă prin China. Urmărind aventurile lui Adi Hădean şi ale lui Răzvan Marc – expediţia Muson îmi sunt din ce în ce mai vii în minte mîncărurile de la “mama lor” din China.

Într-un din serile petrecute în Beijing am ajuns cu taxiul într-o zonă cunoscută sub numele de WangFuJing Sanck Street, pe numele ei 王府井小吃街.  Zona este cunoscută pentru nenumăratele modalităţi de a-ţi cheltui banii, de la super-mega-market-uri până la hoteluri luxoase. Dar zona mai are ceva de oferit şi anume exotic food.

Este un loc în care fie vrei să intri fie nu vrei. Alegerea este simplă aşa că am intrat şi mi-am delectat privirea cu tot felul de ciudăţenii. Străinii bravau care mai de care, pozându-se cu câte un scorpion între dinţi sau cu alte târâtoare.

Oferta este bogată şi pe gustul fiecăruia :).  Poţi savura: viermi de mătase, gândaci, ţipari, lăcuste, scorpioni – diferite specii de scorpioni dar şi lucruri mai lumeşti ca şerpi şi carne de miel sau de porc. Cam astea au fost vietăţile identificate de mine în scurtul popas la locul cu pricina.

Stilul este bazat pe prăjirea rapidă, fie de tip deep-fried în ulei, fie pe plită încinsă, fie deasupra cărbunilor, a bucăţilor (sau vietăţilor) înfipte pe ţepuşe din lemn alături de un sos, de obicei având la bază cumin, chilli and stuff. Noi îi putem zice kebab, ei îi zic chuanr – 串儿.  Ca desert poţi savura o banană păjită sau o îngheţată prăjită sau multe alte tipuri de fructe pregătite în aceeaşi manieră.

Evident că pot avea scăpări în ceea ce poţi mânca acolo, dar un lucru e sigur: exceptând carnea de miel şi porc celelalte vietăţi sunt very much alive aşteptându-şi soarta crudă şi fierbinte. Povestind experienţa serii de octombrie unei localnice, şi mai ales ceea ce se găsea acolo (nu eram în Beijing), reacţia a fost: viermi de mătase – yummi, scorpioni – uau never touch them.

Şi da, vă răspund nu am mâncat nimic acolo (ceea ce data viitoare – când o fie ea, nu voi mai face ).

La sfârşit am pus ceva din ceea ce am mâncat în China. Ca un mic quiz, vă las să ghiciţi ce am mâncat aici:

PS. ceea ce mi-a plăcut şi îmi place nespus este că mâncarea este făcută din ingrediente proaspete, chiar foarte proaspete, chiar vii (şi aici mă refer mai ales la fructele de mare şi alte vietăţi marine sau de apă dulce). 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.