Bătălia simțurilor. Azi Spania vs. Anglia

Bătălia simțurilor. Azi Spania vs. Anglia

Bătălia simțurilor a plecat de la un vin.

În tabăra Spaniei se răcește ușor la 18°C un vin roșu, 100% grenache, în timp ce în celălalt colț se încălzește la foc moderat o tocăniță de vită în varianta englezească.

Cum am avut mai mult de lucru la tocăniță hai să îți arăt cum se face:

De bază sunt 2 lucruri, hai trei: legume, carne de vită și … vin.

Să o luăm pe rând, așa că ia din cămară legumele: doi morcovi, patru cartofi potriviți (sau, dacă ai cartofi mici, cam 500 g), 2 rădăcini de păstârnac, o jumătate de dovleac plăcintar, o bucată de praz, o ceapă. Poți renunța la păstârnac, dar la dovleacul plăcintar în niciun caz.

Stew_0134

Ceapa tăiată solzișori și bucățile de praz tăiate cam la 1 cm le călești într-un strop de unt și grăsime de rață (poți înlocui cu ulei de măsline). Adaugă dacă ai niște salvie, cam un pumn, dacă ai, eu nu am avut. Peste nu mai mult de 3-4 minute pune carnea de vită tăiată cuburi mari (cam 800 g) și dată ușor prin făină. Încă 3-4 minute și completează cu toate legumele. Ai grijă să nu le tai mărunt, ba chiar morcovii poți să-i tai pe lung, la fel și păstârnacul, iar dovleacul să-l tai mai din topor.

Stew_0151

Peste toate adaugă jumătate dintr-o cutie de sos de roșii, două căni de supă de vită (dacă nu ai, folosești o supă de legume sau apă) și două pahare cu vin. Nu uita că vinul este cel pe care-l vei bea la masă. Amestecă ușor, presară sare și piper proaspăt măcinat și pune totul în cuptor la 160°C timp de 3-4 ore sau până carnea de vită devine fragedă și se rupe ușor când o încerci cu furculița.

Stew_0162

Eu am pus totul la slow-cooker pe setarea high, asta înseamnă o temperatură de aproximativ 90ºC, și bineînțeles timpul de pregătire s-a dilatat ușor cu încă 2-3 ore.

Când ești gata de servire, amestecă într-un bol niște coajă rasă de lămâie, un pic de rozmarin și un cățel de usturoi ras mărunt. Adaugă amestecul peste tocana aburindă și o să simți cum se dezvoltă aromele.

Stew_0174

Pentru vin a fost mai simplu, dar a durat un pic mai mult. Scoți cardul, faci comanda și aștepți să-ți vină la ușă.

Garnacha, în Spania sau grenache, pe la francezi, este unul dintre soiurile de struguri roșii cu răspândire foarte mare în Spania și al cărui loc de origine se crede că este în regiunea Aragon sau că a venit din Sardinia în Spania undeva prin secolul 14-15. Este considerat un soi viguros din punct de vedere al cultivării lui și prietenos cu palatul bucal. Îi place compania și urcă la bord, în compania altor soiuri, pentru a intra în componența Chateauneuf-du-Pape sau are drept amici shirazul sau mourvedre.

Vinul, Zestos Garnasha Old Vines, 2011 s-a prezentat cu 90 de puncte Parker, dar cel puțin pentru mine, vinul nu a fost o revelație. Un vin sec, fără prea mare complexitate, fără să aibă un caracter care să-mi spună ceva. Un vin proaspăt, băubil, dar care astăzi a pierdut bătălia cu tocana de vită care a fost delicioasă. Sau nu a fost ziua lui. Mai am o sticlă, îi mai dau o șansă.

Stew_0164

Bătălia de azi a fost câștigată deci de Anglia. În episodul următor Spania rămâne în teren de data asta cu un Tempranillo. Vom vedea cu cine se întâlnește în următoarea bătălie a simțurilor. Ai vreo sugestie?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.