(Ham)Burger între clasic și modern

Ar putea părea un subiect banal, dar cine nu a mâncat un hamburger până acum fie pe la noi, fie pe alte meleaguri? Este incredibil cât de complicată, disputată şi în ceaţă este istoria hamburgerului. Nu am să intru în detalii pentru că e plin deja internetul şi oricum se cam repetă aceleaşi informaţii; foarte mulți iși asumă paternitatea preparatului dar adevărul se pierde undeva în negura secolului al 19-lea.

Fără îndoială că denumirea te duce cu gândul la Hamburg, ceea ce nu este deloc greşit.  Prin secolul 19, oraşul Hamburg a devenit faimos pentru friptura de vită. Imigranţii germani au dus cu ei în America, în aceeaşi perioadă, o variantă a fripturii de Hamburg – carne tocată condimentată cu usturoi, ceapă, sare şi piper aruncată în tigaie sau pe grătar. Şi cam aici se sfârşeşte legătura cu Germania. America a continuat dezvoltarea chiftelei de carne punând-o între două jumătăţi de pâine pentru a putea fi mâncată mai uşor de către muncitorii care de cele mai multe ori stăteau în picioare. Cine, când, cum? Deja e istorie iar acum este un American classic. Fraţii McDonalds îşi asigură şi ei locul în fila de istorie a hamburgerului,  cu peste 100 de milioane de hamburgeri vânduţi până în 1950. Gata cu istoria, să trecem la fapte (neconvenţionale).

Hamburger

Carne de vită – 500 g

Muştar Dijon – 3 linguriţe

Sos Worcestershire – 6 linguriţe

Sos Tabasco -1 linguriţă

Boia de ardei – 3 linguriţe

Pesmet – 3 linguri

Pătrunjel – 1 legătură

Tarhon – 1 fir

Sare – qs

Îţi propun o reţetă altfel, un hamburger de vită prezentat într-un mod diferit, un experiment pe care poţi să-l faci şi tu, poţi să-l dezvolţi cum te îndrumă papilele gustative

Am folosit carne de vită Black Angus, tocată de mine (aşa cum fac cu toate tocăturile mele), un pic de boia afumată, sare, muştar dijon, pătrunjel, pesmet şi un fir de tarhon.

Pentru că am avut o chiflă, ce devenise între timp armă albă la cât de tare era, am ţinut-o pe gril câteva minute după care am transformat-o în pesmet.

Am amestecat bine cele de mai sus, la mână. Am adăugat sos Worcestershire şi o tuşă de sos tabasco.

Hamburger_7457

Hamburger_7460

Hamburger_7461

Hamburger_7471

Hamburgerii i-am modelat pe rotund şi pătrat (nicio diferenţă de gust ci doar de gust vizual) după care au trecut la odihnă, în frigider pentru cel puţin trei ore.

Hamburger_7478

Hamburger_7483

Ingrediente Sos tartar

Anşoa – 2 fileuri

Castraveţi în oţet – 4 bucăţi

Capere – 1 linguriţă

Ceapă – 1 bucată

Usturoi – un căţel

Maioneză – 3 linguri

Iaurt grecesc- 1 cană

Pătrunjel – o legătură

Zahăr – o linguriţă

Sare – o linguriţă

Între timp am ales să fac un sos tartar. File de anşoa, castraveţi în oţet, pătrunjel, o ceapă (am folosit şalotă), un căţel de usturoi, o linguriţă de capere, zahăr, sare, maioneză de casă şi iaurt grecesc.

Toc  mărunt ceapa, castraveţii, pătrunjelul şi fileurile de anşoa şi se aranjează frumos pentru poză (n.r. 🙂 ).

Amestec toate ingredientele într-un bol şi, după sesiunea foto, se duce în frigider să ţină de urât hamburgerilor.

Hamburger_7493

Hamburger_7501

Hamburger_7509

Hamburger_7513

Hamburger_7518

Încă mai este timp până vin invitaţii aşa că, în patru castroane, pun un avocado tăiat felii şi stopit cu lamâie şi un praf de sare, biluţe de mozzarella cu busuioc, ulei de măsline şi sare, două roşii coapte şi dulci, tăiate felii, felii de brânză cheddar şi brânză albastră.

Hamburger_7524

Hamburger_7531Prospeţimea şi verdeaţa unei salate creţe alături de tijele de sparanghel (fierte 2-3 minute în apă sărată, cufundate apoi în apă cu gheaţă) întregesc lista ingredientelor.

Hamburger_7539

Hamburger_7544

Finalul se apropie, foamea creşte, aşa că se încinge în mod corespunzător grătarul, se aruncă tijele de sparanghel atinse uşor de o fărâmă de unt, doar atât cât să prindă dungile de grătar.

Hamburger_7553

Este rândul hamburgerilor să se încingă şi se rumenească strecurând din loc în loc şi feliile de pâine ca să se rumenească şi ele un pic.

Hamburger_7564

Hamburgerii fierbinţi sunt acoperiţi după preferinţe cu brânză cheddar sau brânza albastră şi se asamblează de farfuria care se duce rapid spre furculiţele nerăbdătoare.

Hamburger_7574

Hamburger_7578Observaţii de final:

  • foloseşte o carne care are aproximativ 20% grăsime, ca să nu iasă prea uscaţi.
  • nu folosi tarhon dacă nu îţi place gustul

Poftă bună!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.