Melk: trecut, viitor şi prezent

Melk: trecut, viitor şi prezent

“Atunci când sunt în mişcare, pe drumul meu, cuceresc permanent noi ţărmuri, ajung să cunosc lumea, alţi oameni dar şi pe mine însumi. Întotdeauna am o altă ţintă.

Deşi nu percep întregul adevăr atunci când sunt pe drum, tocmai această lipsă a perfecţiunii este un semn al faptului că sunt viu.

A fi în continuă mişcare îmi aduce spiritul lui Dumnezeu mai aproape. Acest spirit este viaţa.”*

Dacă treci prin Austria şi frumoasa regiune Wachau este imposibil să ratezi Abaţia din Melk. Aflată la înălţime, poate fi văzută uşor de pe autostradă şi chiar dacă nu ai auzit niciodată de ea (deşi e imposibil să nu fi citit Numele Trandafirului lui Umberto Eco sau măcar să fi văzut filmul) vei dori să te opreşti şi să o vizitezi. Noi am ales să facem mai mult de atât. Am poposit în micul oraş Melk, aflat chiar la poalele mânăstirii, pe malul Dunării, pentru o noapte. Plecând din Arad am ajuns la Melk chiar la timp pentru a reuşi şi o scurtă vizită, e drept că destul de grăbită, spre sfârşit de program (nu recomand, mai bine să o laşi pe a doua zi).

Mânăstirea e la fel de impresionantă pe dinăuntru sau în grădinile din jur, pe cât se arată de la distanţă. Sunt foarte multe aspecte care te lasă fără comentarii:

Istoria şi vechimea ei. Leopold I, care se stabilise în castelul din Melk, a cedat reşedinţa sa ordinului monahal benedictin în 1089 şi de atunci călugării au trăit şi au slujit în acest loc fără întrerupere, urmând regulile Sfântului Benedict. Melk a fost permanent un important centru cultural şi spiritual al Austriei. În secolul 12 a fost fondată şcoala (există şi în prezent) iar una dintre cele mai mari biblioteci ale lumii s-a găsit tot aici (puteţi să o admiraţi).

– Îmbinarea dintre vechi şi modern, dintre trecut şi viitor, dintre arhitectura barocă sau decoraţiunile abundent aurite ale bisericii şi prezentarea istoricului acestui loc prin cele mai actuale mijloace, prin reprezentările conceptuale şi artistice avangardiste din camerele imperiale. Melk oferă astăzi una dintre cele mai moderne expoziţii, prezentă într-o abaţie, din întreaga Austrie. Proiecţiile, animaţiile computerizate şi manifestările artistice contemporane te iau cu siguranţă prin surprindere.

Această deschidere spre nou se regăseşte şi în activităţile culturale ale şcolii, locul în care s-au pus în scenă spectacole precum Jesus Christ Superstar, Hair, Carmina Burana, Don Quichote etc

Priveliştea de pe terasă, atât cea asupra Dunării şi zonei deosebit de pitoreşti cât şi asupra liniştitului oraş din vale.

Grădinile, curţile interioare, fântânile, foişorul în care ţi-ai dori să bei un ceai, dacă nu ai fi pe final de program.

De la mânăstire am coborât spre oraş, în căutarea unui loc în care să ne odihnim peste noapte. Am ales Weisses Lamm, o pensiune centrală cu preţuri prietenoase, având camere cu 1, 2 sau 3 paturi. Restaurantul a fost şi el la înălţime iar berea rece şi bună.

Şi pentru că de noapte ne mai despărţeau încă nişte ore bune de lumină, am pornit la pas pe străzile a căror linişte era parcă în ton cu regulile Sfântului Benedict şi cu spiritualitatea locului, în timp ce lumina aurie a apusului punea şi mai mult în valoare frumuseţea mânăstirii.

Am încheiat în mod magic seara, cu picioarele în Dunăre şi cu ochii la edificiul frumos  luminat de pe culme.

“Trăim în această lume de la naştere până la moarte şi între timp viaţa ne oferă bucurii şi supărări, succese şi eşecuri, dragoste şi ură, începuturi şi sfârşituri”*

Citate de pe siteul Abaţiei din Melk.

Distanta Arad Melk: 600 km, pe autostrada A1

Program de vizitare

Aprilie si Octombrie: 9:00 a.m. – 4:30 p.m

Mai – Septembrie: 9:00 a.m. – 5:30 p.m

Noiembrie – Martie: vizite posibile numai cu programări prealabile la tours@stiftmelk.at

Pensiunea la care am stat:

Weisses Lamm

Linzerstraße 7

Tel.: +43(664)2315297

E-Mail:: pension.weisses.lamm@hotmail.com

www.pension-weisses-lamm-melk.at

Site: www.stiftmelk.at

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.