Islamism şi romantism la mal de Nil (2)

Islamism şi romantism la mal de Nil (2)

Am început să povestesc despre creştinism, islamism şi romantism la mal de Nil dar, pentru că aveam mai multe de arătat decât am crezut, am împărţit subiectul în două. În articolul anterior am vizitat Nilometrul şi cartierul copt, iar acum continuăm cu moscheea Al Azhar, cea mai veche din Cairo. Trebuie să spun că dimensiunile, frumusteţea şi atmosfera dintr-o moschee poate fi mai convingătoare decât aerul uşor apăsător din cartierul copt. M-am descălţat, am pus pe mine rochia tradiţională ruptă pe alocuri de atâtea purtări şi m-am aşezat în curtea interioară, pe jos, la umbră, privind pardoseala lucioasă ce dădea impresia unei ape liniştite. M-am liniştit privind frumuseţea detaliilor şi cerul albastru, deschis deasupra uriaşei curţi interioare. Între timp, un prietenos egiptean, cu veşmânt alb, faţă de profet şi … casca pe mână, încerca să îl convingă pe Alex că Alah e cel mai bun şi îl invita la rugăciune. Prin difuzoare începuse chemarea, câţiva bărbaţi cărau un sicriu iar alţii îmbrăcaţi în costume de business se grăbeau dinspre muncă spre rugăciune. Am simţit nevoia să ieşim pentru a nu deranja acest moment. Şi cum nu mai aveam bani, am intrat într-o bancă, reuşind să deranjăm acolo. În afară de paznic, care avea probabil învoire specială de la Alah, toţi angajaţii erau pe covor, cu fruntea la podea.

Al Azhar

Detalii Al Azhar

liniste in Al Azhar

o parte mica din interiorul urias al Al Azhar

Al Azhar – loc de meditatie

difuzorul din minaret

Pe stradă întâlneai deseori bărbaţi pe a căror frunte se putea citi semnul credinţei, urma de la rugăciuni imprimându-se cafenie pe fruntea atât de des plecată. La polul opus am întâlnit în bazar un domn care ne-a rugat insistent să îl ajutăm să îşi cumpere nişte bere Heineken cu alcool, de la un shop din centru. Numai noi, cu paşaportul, puteam obţine alcoolul interzis de religie. E drept că domnul respectiv nu avea nicio urmă pe frunte şi doar norocul ne-a scăpat de el. Sau ghinionul de a nu găsi locuri la spectacolul de sufi dance – la care dacă ajungi cu o oră înainte, cum spune prin ghiduri, se pare că nu ai şanse să intri.

În aceeaşi zonă cu Al Azhar se află bazarul şi peste tot abundă marfa de toate felurile, străzile vuiesc, oamenii mişună fără întrerupere. Însă apusul se lasă liniştit şi în timp ce priveşti cerul toate zgomotele parcă se estompează.

apus

apus la Al Azhar

Ce m-a impresionat, dincolo de convieţuirea creştinismului şi islamismului, a fost cantitatea impresionantă de cadouri în formă de inimioare, pisicuţe, ursuleţi, toate de un roşu aprins ambalate în cutii sau pungi enorme cu “I Love You”, pe care majoritatea domişoarelor le purtau mulţumite. Cei mai mulţi erau prin cartierul copt, unde chiar şi biserica anunţa evenimentul, dar i-am găsit şi în centru. Oare şi Sfântul Valentin e multicultural?

Sarbatoarea dragostei – afis la intrarea in Biserica suspendata

Sf Valentin la Cairo

Sfantul Valentin la Cairo

În aceeaşi zi, mi-a fost drag să văd cupluri îmbrăţişate la mal de Nil. În tot haosul provocat de ambarcaţiunile zgomotoase şi decorate într-o manieră ce ar putea reprezenta apogeul kitch-ului, tineri egipteni se ţineau liniştiţi de mână sau după talie, privind vechiul fluviu şi bucurându-se de o libertate pe care eu personal nu mă aşteptam să o regăsesc într-un centru important al islamismului cum este Cairo.

Articole din aceeaşi serie:

Cairo pentru fraieri – ce poţi păţi oricât de prevenit ai fi

Oameni şi maşini – care pe care

Piramidele – Partea I

Piramidele – Partea a IIa

Muzeul de Egiptologie – partea I

Muzeul de Egiptolofie – partea a IIa

Creştinism la mal de Nil

Impresii scrise de: Roxana

Perioada călătoriei: 13-17 Februarie 2010

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.