Thassos: o încălzire bună după hibernare

Thassos: o încălzire bună după hibernare

Amintiri şi impresii în frânturi din insula Thassos

Se ştie că pentru un motociclist sezon înseamnă perioada în care poate circula cât de cât confortabil pe două roţi. Ştiu că sunt persoane care nu îşi abandonează pasiunea nici pe timpul iernii însă nu am întâlnit pe nimeni până acum care să declare că e o încântare să mergi la câteva grade sub zero! Venirea primăverii este aşadar cea mai bună veste. Încep să se facă planuri, să se deseneze trasee, să se evadeze din România, alegând mai degrabă direcţia sud, unde vremea este oricum mai blândă… pe măsură ce te apropii de Grecia.

Am ajuns în Thassos la final de aprilie şi început de mai, în anul 2008. De aceea amintirile mele sunt în frânturi şi nu mă simt capabilă să vă dau informaţii actuale, precise şi exacte, pentru că acestea au fost primele ce mi-au zburat din minte. Am să vă povestesc despre Thassos aşa cum l-am cunoscut eu, Loona (motocicleta) şi familia mea. Pentru că acolo am găsit un loc ideal în care poţi îmbina o vacanţă moto cu una în familie, fie şi pentru câteva zile.

Aceasta în primul rând pentru că e posibil să ajungi într-o zi. Eu nu am reuşit, recunosc, asta pentru că era început de sezon iar eu mult mai începătoare decât acum. Ploile, frigul de pe drum şi încordarea de care încă nu ştiam să scap m-au epuizat pe undeva pe la Alexandroupoli, unde am şi înnoptat. Dar nu am pierdut foarte mult, a doua zi am ajuns imediat la Keramoti de unde am traversat spre insulă.

Peisaje şi viraje

De cum te dai jos de pe feribot şi o porneşti spre Potamia, te iau mai întâi în primire viraje spectaculoase, printr-o zonă împădurită, apoi, mergând mai departe dai de minunatele peisaje specifice Greciei, alcătuite în principal din munţi şi mare albastră, în proporţii mereu diferite, mereu surprinzătoare. Plus ceva mânăstiri!

Am fost de suficient de multe ori în vacanţe în Grecia şi nu pot spune că m-am săturat…

Şoseaua e minunată pentru motociclişti, cu porţiuni mai late pe acele de păr, ca să te simţi în largul tău şi să îţi pemiţi să mai arunci un ochi şi la peisaj, fără să te trezeşti tot una cu decorul. Nu peste tot dar nici insula nu e atât de mare! Şi e destul de greu să rezişti tentaţiei de a-i da un ocol şi… încă un ocol, fără oprire!

Dar nu e cazul, pentru că pe drum ai câte ceva de făcut sau văzut, cum ar fi o baie în mare, chiar şi în aprilie, sau plimbări prin oraşe mici.

Plaje de vis sau Paradis

Văd că fac ce fac şi nimeresc doar titluri în rime! Păi Paradis este chiar numele uneia dintre plajele din Thassos, aşa că nu exagerez prea mult. Oricum, în extra-sezon cum am fost noi, orice plajă putea fi bună. Era liber, soare şi suficient de cald cât să dai jos textila sau pielea (în funcţie de mijlocul de transport ales) şi să te bălăceşti scurt în apa destul de rece dar suportabilă mai ales prin lipsa valurilor.

În restul timpului e loc suficient de visare…

Orăşele din alte timpuri

Eu aşa am simţit atunci când ne-am oprit din a înconjura insula şi am început să o luăm spre mijlocul ei, către Theologos sau Megalos Prinos / Kazaviti. Am găsit case vechi, drumuri pietruite, multă linişte şi o mâncare excelentă la o tavernă veche într-o piaţă cu platani foarte bătrîni şi flori colorate (Taverna Andreas). Pe acolo am avut şi o aventură, când am reuşit să pun motorul jos. Dacă vreţi „să vă râdeţi” puteţi citi mărturisiri complete într-una din filele jurnalului meu Un pas înainte. Dar a meritat, las imaginile să vă convingă ce plăcută poate fi o plimbare prin aceste zone.

Poate că insula Thassos intră deja în acele rute prea bătute de turişti însă există două importante argumente în favoarea ei. Unu: e aproape şi foarte accesibilă din punct de vedere financiar şi doi, e frumoasă, orice s-ar spune!

Nu e Thailanda dar mâine eşti acolo, dacă vrei! Recomandarea noastră se referă mai ales la perioada de care am pomenit, aprilie – mai, sunt convinsă ca în vară lucrurile arată cu totul altfel.

Acum trebuie să vă spun şi dezavantajul, ca să încheiem într-o notă amuzantă. O fi ea Grecia călduroasă şi ferită de ploi de lungă durată, o avea drumuri excelente numai bune de motor, dar nu uitaţi că, dacă e aprilie, România şi Bulgaria pot fi pline de surprize. Nu mai comentez nimic, vă rog doar să priviţi imaginile de mai jos:

Bine de ştiut

Găseşti aici orar şi tarife feriboturi.

Articole similare în secţiunile Călători de 2 roţi sau Grecia

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.