Cred că a trecut un an de când îmi doresc să inaugurez secţiunea aceasta în site. Un loc în care să pot aduna artiştii noştri favoriţi şi în care să putem ajuta alţi pasionaţi sau admiratori să îi găsească mai uşor prin lume.
Începem aşadar cu o arie mai restrânsă, dacă se poate spune aşa ceva despre Roma. Sau mai precis cu Roma lui Bernini, cum ar intitula asta ghidurile. Roma aparţine multor creatori, toţi excepţionali. Însă coarda mea sensibilă, îndrăgostită de sculptură, a zbărnâit fericită în faţa fiecărei realizări semnate cu acest nume. Nu am văzut chiar tot ce a ieşit din mâna sau mintea lui Bernini în Roma dar vă voi oferi vouă o listă mai lungă, măcar să ştiţi după ce să vă uitaţi dacă nimeriţi în locaţiile respective. Din păcate nu avem poze pentru cele mai frumoase statui, acestea aflându-se în Galeria Borghese, unde nu se permite fotografiatul. Şi nu ne place să furăm de pe net.
Aşadar cine este Bernini şi pe unde îl găsim prin Roma?
Despre Bernini, pe scurt
A trăit între 1598 – 1680 şi a fost unul dintre artiştii care au influenţat apariţia şi dezvoltarea arhitecturii baroce în Roma, alături de rivalul său Francesco Boromini şi pictorul Pietro da Cotona. Fiu al unui sculptor florentin, a ajuns destul de tânăr la Roma, alături de tatăl său. Scipione Borghese i-a remarcat imediat talentul precoce şi de aici calea sa către succes a trecut bineînţeles prin Vatican şi arta religioasă. Ceea ce a creat însă este excepţional, atât prin cantitate cât şi prin sensibilitate şi originalitate.
Bernini în aer liber
Piaţa Navona
– Fontana dei Quattro Fiumi / Fântâna celor patru fluvii despre care am povestit deja în articolul Din nou în Piaţa Navona.
Piazza della Minerva
– Elefantul cu obeliscul egiptean / Pulcino della Minerva.
Piaţa Barberini
– Fântâna Tritonului, realizată din travertin
– Fontana delle Api / Fântâna albinelor, destinată iniţial mai ales adăpării animalelor (posibil, nu e cine ştie ce capodoperă).
Piazza del Popolo
– Porta del Popolo, partea interioară, a fost refăcută cu ajutorul lui Bernini, în cinstea sosirii la Roma a reginei Cristina a Suediei.
Bernini în galeriile din Roma
Galeria Borghese, favorita mea din Roma, găzduieşte poate că cele mai frumoase realizări ale sale, cele care i-au şi deschis drumul către o carieră de succes. Inspirându-se din arta antică elenistică, combinând proporţiile armonioase cu o carnaţie ce pare vie, chiar dacă e marmură pură, folosindu-se de interpretări sau posturi neaşteptate, grupurile sale statuare te ţintuiesc locului, hipnotizat.
– Răpirea Prosepinei (de către Pluto sau Hades, zeul lumii subterane) este cea mai cea, în umila mea părere. Pe mine m-a dus cu gîndul la Rodin, doar acolo am mai simţit aşa mişcarea, tensiunea.
– Apollo şi Daphne se luptă cu prima pentru întâietate, doar că mişcarea e mai moale, ai senzaţia că totul se petrece într-un vis, de fapt este un vis, o legendă, iar felul în care este sugerată transformarea virginei în dafin e de un rafinament ieşit din comun.
– Îl mai avem pe David, surprins şi el într-un moment mai puţin convenţional pentru ilustrarea sa: momentul de tensiune, momentul de dinaintea gloriei. Muşchii sunt încordaţi, buzele strânse, iar chipul concentrat este chiar un portret al sculptorului.
– Aeneas, Anchises şi Asconius în fuga lor din Troia în flăcări
– Adevărul scos la lumină de către Timp – un grup statuar mai greu de descifrat şi asta pentru că Timpul lipseşte (nu a fost niciodată terminat). Poate că nuditatea exprimă tocmai adevărul gol goluţ…
Galeria Doria Pamphilj
– Bustul Papei Inocenţiu X
– Papa Urban VIII Barberini
Palatul Barberini
– decorarea interioarelor
Bernini în bazilici şi biserici
– Colonada impresionantă din piaţă
– Statuia ecvestră a Împăratului Constantin şi Scala Regia
– Mormântul papei Alexandru VII
– Mormântul papei Urban VIII
– Capela Sacramentului, tabernaculul
– Sfântul Login
– Impresionantul baldachin şi tronul
– Sf Ludovica în extraz
– un monument funerar revoluţionar la acea vreme, mormântul Mariei Raggi
Sant’ Andrea al Quirinale
– cea mai importantă biserică realizată de Bernini, o bijuterie de dimensiuni reduse, o capodoperă de care sculptorul însuşi a fost foarte mândru
St Maria della Vittoria
– Extazul Sf. Tereza, în Capela Cornaro
Sf Bibiana
– primul său proiect de faţadă şi statuia Sf Bibiana
Sant’ Andreea delle Fratte
– îngerii ale căror copii se află pe podul Sant Angelo
St Maria del Popolo
– statuile din Capela Chigi, decorată mai întâi de Raphael, completată apoi de Bernini cu Profetul Habacuc şi Daniel în groapa de lei.
San Lorenzo in Lucina
– Bustul lui Gabriel Fonseca, medicul papei Inocenţiu X
Sper că nu am omis nimic important, dacă da vă rog pe voi să completaţi. Şi dacă aveţi imagini care ar putea completa “portofoliul” acestui minunat artist aş fi mai mult decât recunoscătoare!
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!