Heidelberg – teaser

Pentru că mi-a plăcut foarte mult în Heidelberg şi pentru că am atâtea informaţii interesante despre acest oraş, o să vă tachinez puţin înainte de publicarea articolului propriu-zis. Aşadar, ştiaţi că:

 • primele dovezi care atestă existenţa umană în Europa au fost descoperite la Heidelberg? În anul 1907 aici a fost descoperit un maxilar uman atribuit lui Homo heidelbergensis, strămoşul direct al lui Homo sapiens.
 • aici se află cea mai veche universitate din Germania? În 1386, prinţul Ruprecht I înfiinţează Universitatea din Heidelberg, una din cele mai vechi instituţii de acest fel din Europa şi cea mai veche din Germania.
 • prima bicicletă a fost inventată de un absolvent al Universităţii din Heidelberg? În 1818, Karl Drais a inventat „maşina de mers” (Laufmaschine) care a marcat începuturile mijloacelor mecanizate de transport. Poreclită şi Dandy Horse, aceasta a fost primul mijloc de transport pe două roţi, chiar dacă pe vremea aceea nu avea pedale. O astfel de bicicletă, fidel reconstruită după schiţele existente, a fost folosită de actorul Buster Keaton în filmul Our Hospitality a cărui acţiune se petrece în anii 1830.
 • cea mai veche cafenea din Heidelberg datează din anul 1863? Această cafenea a devenit în scurt timp locul preferat de întâlnire al studenţilor şi se spune că aici a luat naştere „sărutul studentului”, un fel de turtă dulce cu glazură de ciocolată. Ideea se pare că i-a aparţinut lui Fridolin Knösel, cofetar şi patiser, martor al flirturilor dintre studenţii poznaşi şi tinerele domnişoare supravegheate de guvernante.
 • aici se află cel mai mare butoi de vin din lume? Butoiul aflat în incinta castelului din Heidelberg a fost construit în anul 1751 la porunca Prinţului elector Karl Theodor pentru a colecta cotele de vin plătite ca impozit de producătorii de vin din regiune. Pentru construirea giganticului butoi care are un diametru de 8,5 m, o înălţime de 7 m şi o capacitate de 221 726 de litri au fost necesare 130 de trunchiuri de stejar.
 • în castelul din Heidelberg se află Muzeul farmaciei, care se poate lăuda cu cea mai mare colecţie de instrumente medicale, echipamente de laborator, recipiente şi diverse ingrediente folosite pe parcursul a două milenii?
 • înainte de izbucnirea războiului de 30 de ani, grădinile castelului din Heidelberg erau considerate cea de-a opta minune a lumii, datorită frumuseţii lor?
 • acţiunea romanului „Cititorul” (The Reader) ecranizat în 2008, cu celebrii Kate Winslet şi Ralph Fiennes în rolurile principale, se petrece în Heidelberg?
 • în 1878, Mark Twain a petrecut 3 luni la Heidelberg pentru a depăşi o criză de inspiraţie? Ulterior, scriitorul a publicat mult îndrăgitul roman „Aventurile lui Huckleberry Finn”.
 • aici şi-a petrecut cea mai mare parte a exilului şi a decedat la 15 mai 1873 domnitorul Alexandru Ioan Cuza?
 • Gabriel Liiceanu a petrecut doi ani în Heidelberg în calitate de bursier al Fundației Alexander von Humboldt?

Şi asta nu este tot. Dar o să vă povestesc eu mai multe. În curând!

Citeşte impresiile:

Călător în Heidelberg 1

Călător în Heidelberg 2


Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.