Heidelberg – teaser

Pentru că mi-a plăcut foarte mult în Heidelberg şi pentru că am atâtea informaţii interesante despre acest oraş, o să vă tachinez puţin înainte de publicarea articolului propriu-zis. Aşadar, ştiaţi că:

 • primele dovezi care atestă existenţa umană în Europa au fost descoperite la Heidelberg? În anul 1907 aici a fost descoperit un maxilar uman atribuit lui Homo heidelbergensis, strămoşul direct al lui Homo sapiens.
 • aici se află cea mai veche universitate din Germania? În 1386, prinţul Ruprecht I înfiinţează Universitatea din Heidelberg, una din cele mai vechi instituţii de acest fel din Europa şi cea mai veche din Germania.
 • prima bicicletă a fost inventată de un absolvent al Universităţii din Heidelberg? În 1818, Karl Drais a inventat „maşina de mers” (Laufmaschine) care a marcat începuturile mijloacelor mecanizate de transport. Poreclită şi Dandy Horse, aceasta a fost primul mijloc de transport pe două roţi, chiar dacă pe vremea aceea nu avea pedale. O astfel de bicicletă, fidel reconstruită după schiţele existente, a fost folosită de actorul Buster Keaton în filmul Our Hospitality a cărui acţiune se petrece în anii 1830.
 • cea mai veche cafenea din Heidelberg datează din anul 1863? Această cafenea a devenit în scurt timp locul preferat de întâlnire al studenţilor şi se spune că aici a luat naştere „sărutul studentului”, un fel de turtă dulce cu glazură de ciocolată. Ideea se pare că i-a aparţinut lui Fridolin Knösel, cofetar şi patiser, martor al flirturilor dintre studenţii poznaşi şi tinerele domnişoare supravegheate de guvernante.
 • aici se află cel mai mare butoi de vin din lume? Butoiul aflat în incinta castelului din Heidelberg a fost construit în anul 1751 la porunca Prinţului elector Karl Theodor pentru a colecta cotele de vin plătite ca impozit de producătorii de vin din regiune. Pentru construirea giganticului butoi care are un diametru de 8,5 m, o înălţime de 7 m şi o capacitate de 221 726 de litri au fost necesare 130 de trunchiuri de stejar.
 • în castelul din Heidelberg se află Muzeul farmaciei, care se poate lăuda cu cea mai mare colecţie de instrumente medicale, echipamente de laborator, recipiente şi diverse ingrediente folosite pe parcursul a două milenii?
 • înainte de izbucnirea războiului de 30 de ani, grădinile castelului din Heidelberg erau considerate cea de-a opta minune a lumii, datorită frumuseţii lor?
 • acţiunea romanului „Cititorul” (The Reader) ecranizat în 2008, cu celebrii Kate Winslet şi Ralph Fiennes în rolurile principale, se petrece în Heidelberg?
 • în 1878, Mark Twain a petrecut 3 luni la Heidelberg pentru a depăşi o criză de inspiraţie? Ulterior, scriitorul a publicat mult îndrăgitul roman „Aventurile lui Huckleberry Finn”.
 • aici şi-a petrecut cea mai mare parte a exilului şi a decedat la 15 mai 1873 domnitorul Alexandru Ioan Cuza?
 • Gabriel Liiceanu a petrecut doi ani în Heidelberg în calitate de bursier al Fundației Alexander von Humboldt?

Şi asta nu este tot. Dar o să vă povestesc eu mai multe. În curând!

Citeşte impresiile:

Călător în Heidelberg 1

Călător în Heidelberg 2


Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.