Scurt traseu în Geneva

Scurt traseu în Geneva

Ce faci dacă ai doar 4 ore la dispoziţie pentru a vedea o parte din Geneva?

După ce am văzut ce şi unde ai putea mânca în Geneva, să vedem ce poţi face dacă ai câteva ore la dispoziţie pentru a explora oraşul.

Dacă abia ai aterizat şi te grăbeşti (încet) să mai prinzi câteva raze de soare te îndrepţi liniştit pe Rue du Mont Blanc 18 spre Information and Welcome Office de unde poţi lua o hartă a Genevei pe care şerpuieşte un tur al părţii vechi a oraşului. Este un bun început, un traseu care mai mult sau mai puţin se suprapune peste cel sugerat în Lonely Planet.  Nu sunt adeptul mersului cu ochii în hartă; rişti să treci pe lângă locuri, oameni, instantanee care de multe ori fac diferenţa atunci când rememorezi locurile prin care ai trecut.

Mi-am dat seama că nu ţi-am spus unde găseşti Rue de Mont Blanc. Păi este simplu: de la gară (Gare de Cornavin), un pic spre stânga începe chiar bulevardul cu pricina. Cum ajungi la gară? Iar este simplu: după ce ai coborât din avion şi ţi-ai recuperat bagajele ai să vezi două automate de bilete – gratuite – pentru o călătorie în centru, cu ce vrei tu. Poţi încerca troleibuzul, autobuzul sau trenul. Cu trenul faci cam 7-8 minute şi ai ajuns în gară. Simplu şi uşor, nu foarte complicat şi muuult mai bine organizat decât la noi. Să închid paranteza şi să revin pe traseu. Şi  încă o mică precizare: la hotel primeşti un card pe care-l poţi folosi liniştit pentru depasările terestre cu autobuzul, tramvaiul sau trenul pe durata şederii tale acolo.

Bun deci, avem harta:

Prima oprire: dreapta pe Quai de Bergues şi cobori scările spre lac. Dacă ai ceva pâine prin buzunar sau poate nu, vei petrece câteva minute bune în compania pescăruşilor, raţelor, lebedelor şi altor câteva specii de zburătoare. Te poţi apropia foarte mult de ele iar dacă ai un aparat foto cu tine s-ar putea să mai stai câteva minute bune. Nu aprofundez subiectul aici, poate într-un post dedicat :).

După această scurtă oprire, traversezi râul, acolo unde Rhonul întâlneşte lacul,  pe unul dintre poduri, te poţi opri pe micuţa insulă Ile Rousseau, unde poţi afla câte ceva despre cel care a fost filosoful Jean Jaques Rousseau. Mergând la pas ajungi uşor pe Rue de la Cite, şi începi prin a ronţăi câteva castane coapte. La ceasul din februarie la care am explorat oraşul, punga caldă în mâna rece nu poate fi decât binevenită.

Urcând uşor pe Rue de la Cite intri uşor în atmosfera oraşului vechi. Străzi mai mult sau mai puţin înguste, mici piaţete, uşi masive de lemn, ţâşnitori la tot pasul (cu apă potabilă) – te pierzi uşor în atmosfera locului. Explorează străduţele mici care îţi apar în cale, ocoleşte, revino, un mic labirint care îţi dezvăluie puţin câte puţin oraşul. Numeroase magazinuţe, anticariate işi fac apariţia pe Grand Rue.

Ajungi la Hotel de Ville sau primăria, un loc pe care poţi să-l vizitezi în linişte până la ultimul etaj.

Un pic mai departe catedrala Sf. Petru îşi face simţită prezenţa. Din păcate am ajuns prea târziu pentru a urca în turn pentru a vedea panorama oraşului. Ar fi trebuit să ajung înainte de 17,30. Aşa că mergem mai departe: Palatul de Justiţie, Colegiul Calvin şi prin piaţeta Bourg-de-Four, locul cu terase elegante (unele păstrează încă însemnele unor foste hanuri) coborâm uşor spre Le Parc des Bastions & Palais Eynard, acolo unde te întâlneşti cu un basorelief uriaş –  zidul reformatorilor.

Prin parcul desfrunzit te strecori uşor parcă nevrând să-i deranjezi pe oamenii care joacă dame sau şah, sau care sunt adunaţi la o lecţie de dans.

La ieşirea din parc se arată impunătoare clădirea teatrului. Se întunecă deja şi ne întoarcem spre locul de start.

Aproape 4 ore m-am lăsat dus prin inima oraşului vechi.

Voi continua în episoadele următoare cu alte impresii şi sugestii din Geneva.

Să ne (re)vedem cu bine!.

 

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.