Brânzeturi franţuzeşti

Brânzeturi franţuzeşti

Vinerea trecută pe la ceasurile 18:30 trecute fix am poposit la Băcănia Coco. Ne aşteptau brânzeturile franţuzeşti, vinurile de Corcova, prieteni mai vechi şi nu numai.

Nu pot spune acum că am reţinut toate sortimentele de brânzeturi prezente acolo, dar cu siguranţă ni le aducem aminte pe cele care ne-au plăcut mai mult.

Doamna Andreea Popovici de la La Fourchette ne-a povestit despre istoria şi modul de preparare a brânzei  Morbier AOC, despre Fourme d’Ambert şi cu siguranţă despre vedeta serii, cel puţin pentru noi – Comté AOC. Nici brânzeturile moi de tip Saint-Marcellin, o brânză moale de vacă, sau Cabécou din lapte de capră n-au fost ocolite, ba dimpotrivă.

Călătorind în timp şi în spaţiu trecem din regiunea Haut-Forez unde, încă din Evul mediu dacă nu şi mai înapoi, din lapte de vacă, mucegai albastru, nefiert şi nepresat apare Fourme d’Ambert. Ne ducem apoi la fermele din Doubs şi Jura unde din lipsa unei cantităţi suficiente de lapte fermierii puneau la prins laptele şi îl acopereau cu cenuşă, completând apoi cu lapte proaspăt muls, rezultând o brânză cu o dungă neagră pe mijloc – Morbier AOC. Şi trecem prin secolul al XII-le tot în masivul Jura, unde laptelui proapăt muls i se adaugă un amestec special de enzime – Rennet. Laptele coagulează, apoi se taie până ajunge granule care apoi se încălzesc pentru scurt timp, se presează şi după minimum patru luni putem gusta ceea ce se cheamă Comté AOC. O călătorie interesantă prin timp şi spaţiu, gusturi deosebite, brânzeturi franţuzeşti.

Ne-am bucurat de prezenţa domnului Robert Marshall şi am ciocnit un pahar cu vin. Ne-au trecut prin mână un Muscat Ottonel, un Rosé şi un cupaj Cabernet Sauvignon/Merlot. Vinuri foarte bune chiar dacă temperatura lor a fost un pic mai ridicată decât ar fi trebuit. De altfel, despre vinurile podgoriei Corcova am spus mai multe aici.

Între timp, LumeaMică s-a delectat cu o prăjitură delicioasă.

 

A fost o seară plăcută cu iz franţuzesc!

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.