Londra – ce mănânci (2)

Londra – ce mănânci (2)

Se spune că în Londra te poţi bucura de unele dintre cele mai bune sau cele mai proaste experienţe culinare din lume. Întâlneşti preparate din bucătăria lumii la aproape fiecare colţ de stradă şi la preţuri pentru toate buzunarele. Astfel, fiecare bucătărie şi-a găsit locul în cosmopolitul oraş. Aşa cum spuneam, pe scurt, în articolul anterior, poţi descoperi în perimetrul unei singure străzi atât de multe arome şi delicii culinare, încât timp şi dispoziţie să ai să încerci ceea ce ţi se oferă.

Nu ştiu cât de adevărat este, dar se pare că opţiunile culinare ale britanicilor sunt, în ordine, bucătăria chinezească, indiană, englezească, italiană şi thai şi lista nu se opreşte aici.

Îmi place mâncarea asiatică, nu e un secret, aşa că nu puteam să ratez contactul cu aromele şi gusturile specifice. Din păcate, timpul scurt nu a fost în favoarea mea, aşa că am făcut o vizită doar în Chinatown mai pe înserat. 

Nu degeaba se spune că aici mănânci cele mai  bune dumplings (găluște) din lume…

În Londra, aerul îşi schimbase mirosul. Toamna lăsa locul iernii. Temperatura cocheta cu gradele dintr-o singură cifră, din fericire încă pe plus. Am mers mult prin aerul plăcut şi tăios în acelaşi timp. Mâinile mi se răceau uşor pe aparatul de fotografiat. Într-un final, am ajuns pe Gerard Street, locul de unde începe Chinatown. Lampioanele se legănau uşor, mirosul mă  atrăgea la ferestrele aburinde ale restaurantelor.

 

Oferte care mai de care mai generoase – All you can eatonly 9,95 £, Fresh  Crab with … only 13,8 £ erau afișate de fiecare restaurant. O singură problemă însă, eram singur, întrucât multe dintre aceste set menu erau pentru… minim 2 persoane.

M-am învârtit pe străduţe, era cât pe ce să încerc un durian, dar vânzătorii tocmai strângeau marfa expusă. Ca o paranteză, Chinatown este un loc foarte bun pentru a te aproviziona cu fructe, legume, condimente şi câte şi mai câte specifice bucătăriei asiatice, la preţuri chiar prietenoase.

Din păcate, aveam un singur stomac şi nehotărârea mea atingea cote alarmante. Dumplings, raţă, fructe de mare, crabi erau peste tot. Renunţasem, cum am spus şi în episodul anterior, să mă mai uit pe recomandări despre unde, ce şi cât, aşa că m-am oprit la fereastra unui restaurant la care deja coada de aşteptare ajunsese în stradă: Four Seasons, 12 Gerrard Street.

Trioul de aur: rață, char siu (porc gătit în stil barbecue), siew yoke (faimoasa burtă crocantă de porc) se legănau uşor în fața ochilor mei, iar bucătarii lucrau fără întrerupere.

Gata, m-am hotărât, de data asta aleg raţă alături de un orez simplu şi sos de soia. Când spun raţă, înseamnă jumătate de raţă, să ne înţelegem. Vedeţi diferenţa dintre cele două fotografii?

 

Jumătate din diferenţa observată şi-a găsit loc în stomacul meu.

La coadă se aştepta în linişte, ieşea din când în când cineva care nota pe listă numele persoanelor şi spunea un timp aproximativ de aşteptare. Pentru take-away aveai prioritate şi, din câte am înţeles, preţurile sunt un pic mai mici (ceva legat de TVA-ul aplicat). Cu 12 £ mai puţin în buzunar şi cu jumătate de raţă la pachet, boneless, deci fără oase, pentru că ai această opţiune, m-am grăbit să ajung la hotel.

Şi, totuşi, pentru că nu am rezistat şi am căutat pe net câte ceva despre acest restaurant, am dat de acest articol.

Deci pot spune că, până la urmă, nasul meu s-a orientat bine.

Şi ca să dau un mic citat din articol:

The reputation of this dish, here and at the original branch in Queensway, West London, has spread globally. My initial visit was prompted by a tip-off from a Hong Kong hotelier who said it was the best roast duck she had eaten anywhere, including Asia.

Dacă vrei poţi încerca să afli ceva recomandări aici.

În drum spre hotel am trecut prin Covent Garden, unde, la fel ca şi acum 7 ani, totul era deja strâns, doar restaurantul lui Jamie Oliver şi un cântăreţ mai atrăgeau ceva populaţie pe acolo.

În aceeaşi notă asiatică, poţi încerca şi 1 item in box, 2 items in box sau 3 items in box (cu prețuri între 5 şi 6 lire), prin South Kensington, pe străduţa cu numeroase restaurante. Combinaţia noodles, caramel chicken and spicy barbecue chicken a fost pe deplin satisfăcătoare.

Pentru o altă experienţă, merită să te laşi purtat, într-o sâmbătă dimineaţa, prin Borough market.

Du-te cu stomacul gol şi nu o să-ţi pară rău. De la paella, la neamuri nesfârşite de cârnaţi, sosuri nebune, fondue făcut direct sub ochii tăi, brânzeturi care mai de care şi multe altele, un food market care înglobează cum nu se poate mai bine esenţa cosmopolită a acestui oraş. Cu siguranţă ar fi meritat un articol dedicat, dacă şi timpul mi-ar fi permis să aprofundez subiectul.

Dar cum avionul nu aşteaptă, opresc aici corespondenţa culinară din Londra.

Tu ce experienţe culinare ai trăit în Londra sau ce ţi-ai dori să încerci când ajungi acolo?

Fotografiile au fost făcute cu un NEX-7 de la Sony Romania.

Later edit: Harta cu pieţele din Londra

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.