Viena în așteptarea Crăciunului

Se apropie acea perioadă a anului în care copilul din noi se trezește la viață, entuziasmat de primii fulgi de zăpadă, de luminițele colorate care împodobesc orașul și de aromele îmbietoare de scorțisoară și vanilie care răzbat de peste tot. Pentru că, da, este cel mai frumos moment al anului, când ne lăsăm învăluiți de atmosfera de sărbătoare, când căldura apropierii topește orice urmă de răceală, rezistență sau resentiment și când bucuria de a dărui și de a primi deschide orice ușă. Târgurile de Crăciun rezonează cel mai bine cu această atmosferă festivă, iar oferta lor acoperă o gamă variată de gusturi, de la cele decorative la cele culinare.

Târgurile de Crăciun au o tradiție îndelungată în Europa, primele atestări datând din perioada Evului Mediu târziu. Se pare că inițiatoarele acestei tradiții sunt popoarele germanice, tot ele disputându-și și titlul de cel mai vechi târg de Crăciun din Europa. În Germania, cel mai vechi este considerat a fi târgul de la Dresda, organizat pentru prima dată în anul 1434. Austria nu se lasă nici ea mai prejos și vine cu atestări din anii 1294 (când în luna decembrie erau organizate diverse târguri care au devenit din ce în ce mai populare, în prezent fiind considerate chiar precursoarele actualului târg de Crăciun), 1626 (când diverși comercianți își amenajau standurile în apropierea catedralei Sf. Ștefan de la jumătatea lunii decembrie până pe 9 ianuarie) și 1843 (când Platz am Hof devine primul loc permanent de organizare a unui astfel de târg care se deschidea pe 5 decembrie și se închidea la sfârșitul lunii). În 1872, consiliul municipal a hotărât să rupă tradiția târgurilor tradiționale vieneze, cu excepția târgului de Crăciun, care a fost reamenajat și iluminat electric pentru prima oară în anul 1903. Cele două războaie mondiale au adus vremuri grele și numeroase privațiuni, dar nu au reușit să distrugă întrutotul tradiția târgului de Crăciun care a fost ținut în diverse locuri din Viena până când s-a stabilizat în fața primăriei începând cu anul 1975. Cu o istorie atât de interesantă care i-a dus faima peste tot în lume, târgul de Crăciun de la Viena este o atracție care nu poate fi ratată.

Viena și târgurile sale de Crăciun

Da, am zis bine târguri, căci sunt mai multe. Cel mai cunoscut este târgul de Crăciun din fața primăriei, dar mai sunt și altele care au devenit din ce în ce mai populare, cum ar fi cele organizate în fața palatului Schönbrunn sau a bisericii Sf. Carol (Karlskirche). Merită văzute ca să-ți faci o părere despre ce înseamnă târg de Crăciun cu tradiție și să admiri Viena gătită în straie de sărbătoare.

Întotdeauna am fost de părere că locul contează foarte mult în organizarea unor astfel de evenimente unde se perindă un mare număr de persoane, turiști și localnici deopotrivă. Iar parcul din fața primăriei din Viena este mai mult decât potrivit pentru organizarea unui târg de Crăciun. Standuri frumos aliniate, pe câte două rânduri, cu un spațiu permisiv între ele. Nu atât de larg încât să evite blocajele cauzate uneori de turiștii prea entuziasmați, dar nici atât de strâmt încât să te facă să-ți dorești să scapi cât mai repede de-acolo. Iar impunătoarea clădire a primăriei pe fundal, frumos iluminată la căderea întunericului, nu face decât să sporească farmecul acestui târg. Nici n-apuci să faci primii pași printre standuri că privirile îți zboară care încotro, în timp ce arome care mai de care mai îmbietoare îți gâdilă nările. Faci o tură de recunoaștere ca să vezi oferta de produse de la ornamente pentru bradul de Crăciun până la articole de marochinărie, suveniruri și preparate culinare tradiționale.

În timpul zilei, târgul este mai liniștit, dar odată cu lăsarea serii activitatea se intensifică, numărul de turiști crește, luminițele se aprind rând pe rând la standuri, în bradul din fața primăriei și în copacii din parc, iar atmosfera festivă este din ce în ce mai vizibilă. Parcă intri într-o poveste de Crăciun cu decorațiuni strălucitoare și frumos colorate, cu căsuțe din turtă dulce, cu miros de scorțișoară, zahăr ars și vin fiert. Și dacă tot ai intrat, bucură-te de fiecare clipă. Admiră globurile frumos pictate cu peisaje de iarnă, podoabele din lemn și sticlă în formă de fulgi de nea, oameni de zăpadă, clopoței, brăduți, căsuțele în miniatură și feluritele jucării meșterite cu pasiune și multă răbdare. Bineînțeles că poți să și cumperi, sunt cadouri de Crăciun foarte inspirate. Iar dacă frigul te face să te zgribulești, un vin fiert o să te încălzească repede și o să-ți redea cheful de plimbare prin târg. Și poți să păstrezi și cana dacă ți-a plăcut, contra cost evident. Dacă te îmboldește foamea, tentații găsești la tot pasul, de la cartofi copți sau umpluți cu tot felul de ingrediente, la supe, paste, cârnați, gogoși, plăcinte și dulciuri felurite (bomboane de ciocolată, caramele, fructe trase în ciocolată, alune și nuci glazurate, ștrudel cu mere, turtă dulce și vată de zahăr). Eu am încercat supa cremă de usturoi servită într-o uriașă chiflă scobită. Un deliciu! Fierbinte, gustoasă și sățioasă, numai bună să te pună în mișcare într-o zi rece de iarnă. Am gustat și din tradiționalii tăiței cu ou, brânză rasă și bucățele crocante de ceapă, dar asta numai după ce vânzătorul m-a pus să citesc numele acestui fel de mâncare în germană, adică Käsespätzle. M-am descurcat onorabil, zic eu.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre târg sau despre evenimentele organizate în sala de festivități a primăriei, mergi la punctul de informare de unde poți lua broșuri sau poți primi răspuns la întrebările pe care le ai.

La târgul de Crăciun din fața palatului Schönbrunn te întâmpină aceeași atmosferă de sărbătoare, cu standuri unde se vând obiecte decorative de sezon și produse culinare tradiționale. Plus o mare de turiști care tocmai au vizitat palatul sau care se pregătesc să-l viziteze. Spun asta pentru că atunci când cumperi biletul de acces în palat, pe acesta este imprimată o anumită oră la care poți intra. Nicio secundă mai devreme, căci automatele unde validezi biletul nu pot fi păcălite. Așadar, dacă ai cumpărat bilet pentru Schönbrunn, dar nu poți intra în palat decât peste o oră, fie te poți plimba în voie prin parcul palatului, fie urci până la Gloriette să admiri priveliștea, să faci poze sau să bei o cafea în cafeneaua cu același nume, fie mai faci ceva cumpărături la târgul de Crăciun. Așa că nu te speria la gândul că trebuie să aștepți o oră ca să vizitezi palatul și că te vei plictisi neavând nimic de făcut pentru că nu e cazul.

Dacă mai ai răbdare și te mai țin picioarele, poți merge să vezi și celelalte târguri de Crăciun din oraș. În luna decembrie, în Viena se organizează o sumedenie de astfel de târguri, pe care le poți vedea plimbându-te prin centrul Vienei. Eu am avut surpriza să descopăr unul amenajat într-un părculeț lângă hotel, cu opțiuni pentru toate vârstele, carusele, locuri de joacă și dulciuri pentru cei mici, vin fiert, punci sau bere pentru cei mari.

Până să ajung la Viena, târgul de Crăciun preferat de mine era cel de la Sibiu. Ca să nu fac o nedreptate sau o comparație nepotrivită, recunosc existența anumitor similarități între târgul de la Sibiu și cel de la Viena. Totuși, tradiția târgurilor de Crăciun din Austria este incontestabilă, iar eleganța Vienei sporește farmecul acestora.

Tu ce alte târguri de Crăciun ai mai văzut și care ți-a plăcut în mod deosebit?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.