Băi termale în Ungaria: Miskolctapolca Barlangfurdo

Baia din peşteră şi festivalul piftiei

Recomandările termale de joi continuă cu o oprire într-una dintre cele mai originale băi termale, văzute până acum de mine, apoi cu unul dintre cele mai inedite festivaluri culinare.

Încep cu Barlangfurdo, aflat în apropiere de Miskolc, adică la Miskolctapolca sau Miskolc-Tapolca.

Din păcate pe acolo am fost doar în trecere şi cred că a fost cea mai chinuitoare vizită. Să te plimbi în pulover şi bocanci printre pereţii umezi şi calzi şi bazinele clipocind verde sub nasul tău, asta da provocare. Dacă nu aş fi suferit de o firească pudoare, nu mult mi-ar fi lipsit să dau totul jos şi să mă bag în apa caldă.

Miskolctapolca se află la 770 km de Bucureşti, 590 km de Braşov, 330 km de Cluj sau sau 380 km de Timişoara. Din nou îi invidiez pe cei care stau mai la vestul ţării, iată cât de uşor le-ar fi să ajungă direct acolo. Se ajunge într-o zi şi din Bucureşti, dar e un drum obositor, după cum se ştie. Băile termale de la Miskolctapolca sunt amenajate într-o peşteră naturală, au bazine atât la interior cât şi piscine la exterior, pentru sezonul mai cald (pe acelea nu le-am văzut).

În plus faţă de baia în aşa un cadru natural minunat, terapeutică prin calitatea apei şi efectul peşterii, poţi alege între o multitudine de proceduri medicale sau de frumuseţe, masaje, saune, terapii. Iar preţurile mi se par rezonabile, vezi aici şi ţine cont că 1000 HUF înseamnă aproximativ 15 lei. Preţul de intrare pentru un adult este de 1950 HUF iar pentru copil, pensionar sau student 1500 HUF. O familie cu doi adulţi şi un copil beneficiază de un tarif special, 4740 HUF. Accesul la saune se plăteşte separat, poţi să vezi şi tu ce variante de preţ ai, dă un click aici şi vezi că ai varianta în engleză puţin mai jos în pagina respectivă. În fiecare a doua duminică din lună piscinele sunt deschise până la 23:00, în restul timpului programul fiind de la 9 până la 18:00 sau 19:00, în funcţie de sezon (ai grijă, casele se închid cu o oră mai devreme, oricum nu văd de ce te-ai duce pentru atât de puţin!)

Website-ul băilor este, din păcate, doar în maghiară, eu m-am descurcat totuşi cu traducerea automată din Google.

Admiră pozele şi vezi mai departe ce face broasca în Miskolc.

Festivalul piftiei

Ieşind din băi te invit să arunci un ochi şi în oraş, la Miskolc, iar dacă nimereşti în timpul festivalului piftiei cu atât mai bine. Noi nu am nimerit dar am ascultat gazdele noastre de la restaurantul Kortyolda povestind cu pasiune despre asta şi am admirat dorinţa lor de a transforma un orăşel aparent cuminte şi neutru într-o adevărată atracţie turistică.

A fost odată ca niciodată o broască ce a aterizat, din greşeală, în piftia care se răcea în pivniţa unui restaurant. Chelnerul, neatent, a adus piftia la masă, piftie care… clipea! De atunci: „clipeşte ca broasca din piftia de la Miskolc” pare să fi devenit o expresie binecunoscută. Broasca s-a transformat într-un simbol norocos (am şi eu una!) iar ideea a dus la unul dintre cele mai renumite festivaluri culturale şi culinare din Ungaria. Organizatorii spun chiar că Festivalul Piftiei / Kocsonyafesztivál este unul dintre cele mai mari evenimente din Europa Centrală, „un amalgam consistent al formelor moderne de entertainment, al tradiţiilor şi al valorilor, care slujeşte în acelaşi timp un mod de viaţă axat pe sănătate, dezvoltarea ecologiei, sportului, artei, culturii, economiei şi societăţii locale, convieţuirea paşnică dintre majoritate şi minorităţile etnice, înţelegerea reciprocă a culturilor lor.

În 2013 festivalul are loc între 21 şi 24 februarie iar invitat special este chiar capitala europeană a culturii, Kosice. Apropo, ştiai că România a fost invitat de onoare în 2012? Mai multe detalii despre festival poţi găsi pe website-ul oficial.

Cine ştie, poate te organizezi să mergi şi să te bucuri de ambele atracţii, şi de baie şi de piftie :-). În plus, în zonă mai ai o cetate, un parc de aventură cu cea mai palpitantă pistă de bob, o grădină zoologică, pădurea e aproape iar peşterile nu sunt puţine. Şi uite cum poţi să îţi faci un întreg concediu într-un loc despre care până acum nu ştiai mare lucru, aşa e?

Booking.com

Miskolctapolca pe hartă:

Vizualizare hartă mărită

Citeşte şi despre băile de la: MakoMiskolctapolcaGyula, Eger, Kecskemét, Szeged.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.