Băi termale în Ungaria: Eger, Saliris Resort

Când am vrut să mă apuc să scriu despre Eger, la mai bine de jumătate de an de când fusesem acolo, trebuie să admit că m-am descurajat foarte uşor. Trecerea noastră rapidă şi fără o documentare prealabilă prin oraş mi-a lăsat mai degrabă amintirea unui frig ce făcea să crape pietrele, în timp ce priveam spectacolul din cetate. Mai ţineam minte imaginile fascinante văzute în camera obscură, în turnul observatorului din Lyceum, miracolele săvârşite în marţipan şi aburul vinului fiert din piaţa de Crăciun. Sau povestea eroică a celor puţini care au salvat oraşul făcând faţă în mod miraculos celor mulţi, adică turcilor. Aşa că am rugat-o pe mama să povestească ea despre oraş, ceea ce a şi făcut-o foarte frumos, în articolul Vinul şi vitejia, o poveste adevărată din Eger. Iar eu mă întorc acum la plăceri pământeşti cu iz de terapie, la încă un hotel minunat cu nelipsitele sale băi termale, foarte aproape de Eger, Saliris Resort din Egerszalók.

Hotelul ca hotelul. O măgăoaie mare, capabilă să înghită foarte mulţi oaspeţi şi să îi scuipe mulţumiţi în piscinele cu apă fierbinte ce pot fi frecventate atât vara cât şi la -14 grade, cum am prins noi. Piscine multe, cu adevărat multe, şi la interior şi la exterior, la toate temperaturile posibile, saune felurite, terapii la fel, dar dincolo de toate astea, marea atracţie este dealul de sare ce mai are puţin şi concurează cu fratele său mai mare de la Pamukkale. Dat fiind că noi doi am fost la Pamukkale undeva prin tinereţile în care abia se înfiripa sentimentul ce nu ne-a părăsit nici astăzi, îţi imaginezi că ne-am bucurat şi ne-am simţit tare răsfăţaţi de soartă. A avut şi apa caldă contribuţia ei, în ciuda temperaturilor din aer ce făceau aburii să îngheţe pe balustradele de metal.

Ca de obicei Ungaria mă convinge că merită toată atenţia, Eger e un oraş frumos, trebuie văzut de Crăciun că tot se apropie, vinul e bun, cum am mai povestit şi aici, apele sunt medicinale şi au efecte curative pentru multe afecţiuni. Dacă mai ai şi compania potrivită… ce poţi să-ţi doreşti mai mult?

Te las cu fotografiile şi, după ele, câteva indicaţii practice:

Preţul de intrare este ceva mai mare faţă de alte băi termale din Ungaria dar se poate compara cu România şi rămâne sub ceea ce poţi plăti pentru ceva similar în Austria, de exemplu. Un adult poate plăti undeva în jur de 60 de RON, iar o familie cu un copil între 150 şi 180 de RON pentru o zi întreagă. Există însă foarte multe variante, pachete, preţuri de seară şi aşa mai departe. Programul şi detaliile se găsesc pe site, în română www.egerszalokfurdo.hu/ro.

Citeşte şi despre băile de la: MakoMiskolctapolcaGyula, Eger, Kecskemét, Szeged.

Cum ajungi:

Cu maşina poţi veni dinspre Budapesta, Miskolk, pe M3. Bun e că din Eger poţi ajunge şi cu autobuzul pentru Demjén, pe care îl iei din staţia de autobuze. Sau cu taxiul de la City Taxi, care are tarif fix în urma unei convenţii cu hotelul – 80-622622.

View Saliris Resort in a larger map

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.