Cosmin şi Diana Neacşu sunt soţ şi soţie şi şi-au început căsnicia cu o lună de miere activă, într-o vacanţă despre care povestesc şi acum cu zâmbete cât toată faţa. Sunt proprietarii agenţiei de turism Fresh Holidays şi s-au hotătât să aducă programul testat de ei şi în România. Poţi să îl încerci şi tu, alături de noi, în septembrie. Dar hai să auzim de la Cosmin cum şi-au petrecut luna de miere.
Cum de aţi ales o vacanţă activă pentru luna de miere când toată lumea îşi doreşte o vacanţă cât mai romantică pentru această ocazie?
Chiar dacă am căutat la început destinaţii exotice, ne-am dat seama destul de repede că nu este genul nostru să mergem în locuri în care să nu avem ce face o săptămână, două sau chiar trei. Ne-am făcut nişte calcule şi ne-am dat seama că, folosindu-ne de banii cu care am fi plecat într-o destinaţie exotică, puteam să ne organizăm trei săptămâni într-un tur cu maşina, cum ne e nouă mai natural, prin Europa. Ne-am propus mai întâi să facem turul Spaniei, toată Peninsula Iberică, să mergem şi prin Sierra Nevada, dar ne-am dat seama că e posibil să fie puţin prea complicat, să avem costuri cam mari cu închirierea maşinii, benzina şi toate celelalte. Am început apoi să căutăm pe internet „vacanţe active”, moment în care am găsit un site din Croaţia, am dat un mail (noi tocmai deschisesem agenţia de turism), am discutat, am negociat ca parteneri de breaslă, le-am spus cam tot ce am vrea să facem, de la rafting până la mers pe munte, combinat cu puţină relaxare, plajă şi bucătărie locală. Ne-a atras ineditul, nu ne gândisem niciodată să mergem în Croaţia să facem aşa ceva, aşa că am alocat 8 zile pentru a ne bucura de toate aceste experienţe. Turul nostru a fost mai mare, înainte de Croaţia am văzut Bosnia, din Croaţia ne-am întors prin Alpi, am oprit şi câteva zile la Viena. A fost decizia cea mai bună, pentru bugetul nostru. Un road trip prin Europa în care am trăit foarte multe experienţe.
Toată lumea spune că în Croaţia mergi pentru plajă, e adevărat?
Nu are legătură, din punctul meu de vedere e foarte frumoasă pentru plajă şi soare, dar e mult mai interesant să cunoşti Croaţia în acest mod, prin activităţi. Generalizând, mi-am dat seama că cel mai frumos mod de a descoperi o destinaţie este tocmai cel activ, nu stând într-un singur loc, nu vizitând doar obiective culturale, ci combinând activităţile diverse cu gastronomia, poveştile unui ghid bun, care să îţi arate locurile pe care le vizitezi din altă perspectivă, cu explorarea naturii. Din când în când trebuie să te şi relaxezi, pentru a sedimenta apoi toate experienţele pe care le-ai avut.
Cum sunt croaţii? Activităţile pe care le-aţi făcut voi sunt exclusiv turistice sau ai observat că şi ei le practică?
Croaţii, ca şi grecii, îşi fac concediile cel mai mult la ei în ţară. Cu toate că au o ţară atât de mică, au atât de multe de făcut, atât de multe insule de văzut, încât nu le ajunge viaţa să savureze toată ţara. În plus sunt şi foarte naţionalişti. Sunt foarte pasionaţi de sporturile extreme, de alpinism, sporturi de apă şi sunt fanatici cu fotbalul. Fac foarte multe croaziere cu iahturile, sporturi pe râuri cu diverse grade de dificultate (rafting si canioning). Sunt foarte activi, dar în acelaşi timp foarte relaxaţi şi iubitori de viaţă, mereu zâmbitori şi calzi. Dar, din câte am înţeles, pot fi şi foarte violenţi şi agresivi în momentul în care sunt călcaţi pe coadă.
A fost prima dată când aţi petrecut o vacanţă activă?
În general ne place natura, dar au fost activităţi pe care le-am făcut în premieră acolo, cum ar fi raftingul. Nu mergem pe variante extreme, nu am face bungee jumping şi aş putea să spun că ceea ce am făcut prin România a fost deseori mai periculos faţă de ceea ce am făcut în Croaţia, pentru că acolo totul era pe trasee marcate, cu ghizi specializaţi, în grupuri organizate, în cadrul unor programe adaptate pe abilităţile grupului respectiv.
Pentru a participa la acest gen de activităţi, ai nevoie de o condiţie fizică, adică dacă nu eşti genul care să meargă la sală, te descurci?
Dacă eşti în stare să mergi o oră printr-un oraş într-un city break fără să îţi scuipi plămânii, poţi face şi asta.
Aţi avut ceva păţanii sau întâmplări palpitante?
În luna noastră de miere s-au întâmplat foarte multe chestii amuzante, începând cu prima zi în care era să rămânem fără maşină prin Sarajevo pentru că o luase la vale şi noi am alergat după ea să o prindem, sau cu spargerea unei maşini chiar lângă a noastră, în noaptea aceleiaşi zile.
Iar în Croaţia am avut o mică aventură peste care am trecut cu bine, în timpul canioningului. S-a întâmplat ca, exact atunci când eram noi pe râu, o hidrocentrală din vârful muntelui să dea drumul la apă într-o zonă care era, în mod obişnuit, foarte liniştită. Ghidul şi-a dat însă imediat seama că e ceva în neregulă, văzând după cotul muntelui nişte valuri dubioase. Motiv pentru care s-a oprit, noi eram deja ieşiţi din apă, a dezmembrat o coardă de alpinism de pe traseu. Iniţial ne-am gândit că poate aşa e procedura la ei, dar când am trecut de cotul râului şi am văzut masa aia de apă căzând de pe stânci şi provocând nişte valuri cam mari, am început să ne panicăm. De plutit nu mai puteai pluti pentru că erau curenţi, de înotat puteai să înoţi, dar aveai nevoie de muşchi puternici, valurile te împingeau către stânci, motiv pentru care situaţia a devenit mai dificilă. Ghidul a traversat înot toată zona şi a aruncat coarda către toţi, ajutându-ne să traversăm cu succes, chiar dacă a durat ceva mai mult. Am fost toţi ok şi fără alte incidente, am trăit o aventură pe care acum o putem povesti prietenilor.
O poveste drăguţă am aflat-o în timpul turului ghidat din Split. Ne-am oprit într-o piaţetă, în dreptul unei terase cu trei mese, părea o cârciumă clasică de oraş. Ce era deosebit la acea terasă? Seara se umplea de turişti şi localnici care strigau numele unei băbuţe, provocând-o şi enervând-o. La începuturile restaurantului, bătrânica, enervată de gălăgia de la terasă, a ieşit şi a aruncat cu o găleată de apă rece peste clienţi. Acum a devenit tradiţie şi, în fiecare weekend, se adună acolo zeci de oameni urlând către geam, bătrâna iese pe geam şi aruncă apa peste ei, moment în care începe petrecerea.
Probabil că bătrâna este plătită în prezent să facă asta, nu e aşa?
Posibil, uite că asta chiar n-am întrebat.
Ai mai aflat ceva interesant sau picant de împărtăşit cu cititorii noştri?
Da, apropo de capcane turistice, am mai aflat de o metodă ce ţinteşte mai ales turiştii britanici, în cluburi. Există domnişoare foarte bine care îi abordează când sunt deja puţin trotilaţi şi îi roagă să le comande şi lor cocktailul favorit, ei comandă fără să se uite în meniu, apoi vine nota de plată. Cocktailul respectiv costă cam 1 000 de euro. Aşa e trecut în meniu, e adevărat, iar oamenii nu au altceva de făcut decât să plătească sau…
Care sunt cele mai frumoase amintiri şi care este activitatea care ţi-a plăcut cel mai mult?
Hm, greu de ales. Aş mai face canioning la un moment dat, cu siguranţă. N-am încercat sea kayaking şi regret, dar sper să pot face şi asta atunci când voi reveni.
În timpul croazierei pe mare am văzut şi delfini, altădată am prins un curcubeu de poveste, toată luna noastră de miere a fost specială, în adevăratul sens al cuvântului. De aceea, mi-am dorit să o pot oferi şi călătorilor şi persoanelor atrase de inedit, din România.
Mulţumim Cosmin şi mult succes!
Iar tu, cititorule drag, nu uita că te aşteptăm alături de noi în aventură, într-o vacanţă activă în Croaţia, în luna septembrie. Înscrierile se pot face până la finalul lunii mai, aşa că nu amâna prea mult decizia. Ai mai multe detalii aici.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!