Plimbare și târg de Crăciun în Lausanne

Continuând explorarea în jurul lacului Leman, lăsând în urmă poate cel mai frumos oraș al Franței, am ajuns într-o seară rece de decembrie și în Lausanne, pe malul elvețian al lacului.

După 60 de kilometri și aproape 40 de minute din Geneva, trenul mă aducea în capitala cantonului Vaud. În gară mă întâmpina inscripția „Lausanne Capitale Olympique”. Orașul înconjurat de munți și străbătut de patru râuri este sediul Comitetului Olimpic Internațional.

Sărbătoarea Crăciunului se apropia, orașul se îmbrăcase în haine de sărbătoare și era frig. În pas alert, m-am îndreptat spre centrul vechi al orașului. Strecurându-mă printre autobuze și mașini am ajuns în  fața bisericii reformate Saint-François. Am intrat. Înăuntru un concert susţinut de un cor de copii se pregătea să înceapă. Am aşteptat un pic. Biserica s-a umplut de vocile copiilor acompaniate de orgă, iar la refren, de vocile celor prezenţi. Nici că se putea să încep mai bine această scurtă plimbare prin Lausanne. 

În jurul bisericii, mici căsuţe de lemn îmi atrăgeau privirea. O pungă de castane calde, coapte la jar şi o cană de vin fiert m-au repus în funcţiune. Un Moş Crăciun îngheţat s-a tratat cu acelaşi remediu. Articole de artizanat, şampanie, mâncare, oameni mulţi şi zâmbitori umpleau mica piaţetă din aripa stângă a bisericii. Am coborât, am urcat şi m-am trezit umblând pe străduţele pietonale din centrul istoric al oraşului. Nu ştiu cât timp a trecut.

Lausanne_03708

Lausanne_03670

 

Lausanne_03756

Uşor, uşor am ajuns şi în Place de la Riponne unde pe faţada Palais de Rumine, flancată de doi lei înaripaţi, te întâmpina o uriașă perdea de lumină și un mesaj de sezon – Joyeuses Fêtes. Trecând prin dreptul Catedralei din Lausanne m-am întors în zona pietonală. Cum decembrie este o lună cu r, deci liber la stridii, nu m-am putut abține să nu iau un pahar cu vin alb și o porție de stridii, acolo la botul calului.

Lausanne_03741

Lausanne_03746

 

Relaxare, mulți oameni veseli, atmosferă caldă pe o vreme geroasă, lumini și decorațiuni m-au bucurat în cele câteva ore petrecute în Lausanne, în timpul târgului de Crăciun, ceea ce vă doresc și vouă!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.