Castelul pierdut, fecioarele sinucigaşe şi midiile delicioase (3)

Castelul pierdut, fecioarele sinucigaşe şi midiile delicioase (3)

Dacă vii dinspre România, via Vama Veche direcția Kaliakra, dai de un panou colorat cu această denumire. Dacă vii de la Balcic treci prin Kavarna în direcția Kaliakra și același panou te salută. Dacă mergi întâi la Kaliakra, treci pe lângă indicatorul de Dalboka iar, la întoarcere, după hălăduiala de pe peninsulă, o oprire este foarte potrivită.

Drumul deviază de la cel principal, te întâmpină cu o groapă mare, mai mult lată decât adâncă și trece printr-o pustietate posesoare a unor lanuri de scaieți vânjoși, apoi se prăvălește oblic spre mare printre coline apropiate. De la parcare mai este o bucățică de mers pe jos. Când nu este aglomerat se poate coborî cu mașina până aproape de mare.

Dalboka DSC_3499

Două restaurante se întrec în a ademeni clienți în zilele lucrătoare căci în weekend nu e nevoie, pelerini bulgari și români devotați Sfintei Mâncări le umplu.

Am fost în partea dreaptă.

Este de mirare că un asemenea loc izolat atrage atâta lume. Este de mirare până când poți vorbi pe limba ta și ești înțeles, ți se prezintă meniul ce cuprinde tot felul de gustări și mâncări din midii, cu pâine prăjită nu la prăjitor electric. Mesele lungi din lemn cu băncuțele lor sunt pe malul mării. Vezi munte scăldat de apă, valurile înspumate se izbesc de stânci negre. Dacă te afli acolo la momentul apusului de soare te-ai aranjat pentru un moment privilegiat.

Acuarela apus

Și în Bulgaria este toamnă, iarnă, sau ploaie; o căbănuță și un cort lung, încăpător, primesc oaspeți. Ferma de scoici (midii) ecologică este verificată periodic; se evită contactul cu metalul, se servește repede, meniuri de nu poți să crezi, de la borș la sarmale, frigărui și desert (măr copt cu stafide și frișcă în scoică), midii și pește, totul este delicios. Nu intru în detalii mai mult de atât pentru că români îndrăgostiți de acele locuri au prezentat în amănunt, pe net și cum se ajunge și ce se mănâncă și cât costă. Lorena a scris şi ea un articol pe aceeaşi temă aici. Prețurile sunt rezonabile, se poate achita cu lei, leva și euro, numerar sau card. Sunt și la noi restaurante unde un bulgar poate plăti cu leva?

Mulţumiţi pe deplin am înfruntat noaptea, în drum spre România. O constelație de steluțe roșii pâlpâitoare perfora întunericul. Erau eolienele.

Citeşte primul episod despre castelul pierdut de la Balcic.

Citeşte partea a doua despre fecioarele sinucigaşe de la Kaliakra.

Dalboka DSC_3541

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.