5 locuri din Budapesta în care te lingi pe degete

Nu în toate locurile despre care îți voi povesti mai jos e frumos să te lingi pe degete. Interioarele superbe și atmosfera din cel puțin două cafenele te vor împiedica să faci asta, chiar dacă ceea ce vei gusta acolo va fi delicios. În rest te las pe tine să decizi ce și cum, da, atunci când ești în Budapesta iarna și vrei să te mai încălzești din când în când, urmează-mi pașii în măcar aceste 5 locuri. Párizsi Nagyáruház, Cafeneau New York, Piața Centrală, Piața de Crăciun Vorosmarty și First Strudel House of Pest se află pe listă. Sunt 5 locuri în care nu te bucură doar ce guști, ci și ceea ce vezi.

1. Párizsi Nagyáruház

Parisi_0025

Pe Andrássy – strada magazinelor de lux, la numărul 39, se găsește începând din 1911 Párizsi Nagyáruház. Astăzi poartă numele de Alexandra și este librărie, cafenea și galerie de artă. Intrarea construită în stil Art Nouveau poate nu îți spune mare lucru mai ales pe o vreme plumburie, când fațada cenușie nu se remarcă  foarte tare. Dar intri, treci printre rafturile cu cărți, urci scările, iar la capătul acestora o sală de muzeu ți se deschide în fața ochilor. Este un muzeu dulce pentru că te afli deja într-una dintre cele mai frumoase cafenele din câte am văzut până acum. Clădirea a cunoscut multe etape de dezvoltare și transformare: cazinou în 1884, incendiu în 1903, refăcută în 1909, deschisă în 1911 ca cel mai important magazin universal al vremii. A supraviețuit neatinsă războiului, a căzut o vreme în dizgrație și a fost redeschisă publicului în 1958, primind și titlul de monument în 1967. După ce a trecut prin mâinile statului a ajuns în cele din urmă la un grup francez care, după 4 ani de renovare, a deschis din nou clădirea ce adăpostește acum librăria la parter și cafeneaua la etajul 1 (Lotz-terem).

Cu ochii pe sus la picturile realizate de Karl Lotz ai putea să zăbovești mult și bine, dar ai face bine să comanzi o prăjitură și o ciocolată caldă cu un strop de whisky sau poate ceva de mâncare dacă te nimerești în jurul prânzului.

Lingurița mea a poposit prin trei prăjituri și toate au fost delicioase, dar parcă totuși cea cu spumă de ciocolată a ieșit câștigătoare.

Nu mai conta cum era vremea de afară, nivelul glicemiei crescuse suficient de mult cât să am energie pentru a merge în următorul loc.

2. New York Kávéház 

Boscolo_0047

De data asta am sorbit doar cu ochii o cafenea impunătoare și elegantă în același timp. New York-ul a ajuns la Budapesta sub forma actualului hotel Boscolo Budapest. Cunoscută încă de la începuturile anului 1894 și până în 2001 drept cafeneaua scriitorilor și poeților, cafeneaua New York (New York Kávéház) face astăzi parte din luxosul hotel de 5 stele Boscolo. Se pare că se mănâncă cel puțin la fel de bine, dar pe alți bani. Este considerată cea mai frumoasă cafenea din Budapesta.

3. Central Market / Piața Centrală

Nagycsarnok_0057

Cea mai mare piață acoperită din Budapesta, piața centrală (Központi Vásárcsarnok) face parte din dintr-un ansamblu de cinci astfel de piețe deschise toate în aceeași zi, 15 februarie 1897. Aflată în apropierea Podului Libertății (Szabadsag hid), clădirea cu structură metalică a câștigat premiul de arhitectură  FIABCI Prix d’Excellence în 1999. Acoperișul este acoperit cu țigle produse de renumita fabrică Zsolnay. Ca o curiozitate, lărgimea culoarului principal este datorată faptului că, pe vremuri, barja trăgea direct în hală pentru a descărca marfa.

Turiști și localnici deopotrivă vin aici pentru cumpărături, unii de ocazie, alți pentru cele zilnice și bineînțeles pentru frumusețea clădirii.

Piața de pește și vânat la subsol; cârnați, legume proaspete, paprica, vin de Tokay la parter, artizanat și restaurante la etaj. Merită să ajungi aici, să simți pulsul vieții de zi cu zi, să iei un cârnat și mănânci o langoașă sau o sarma uriașă.

4. Piața de Crăciun 

După piața centrală am pornit înapoi, spre celebrul pod cu lanțuri, mergând pe animata stradă Váci utca până în piața Vörösmarty, care acum, la ceas de decembrie, este transformată în Piață de Crăciun.

Vorosmarty_0226

Artizanat, gastronomie, decorațiuni, programe muzicale se amestecă printre căsuțele ornate cu crenguțe de brad. Mai multe poți citi aici, acum te las doar cu fotografii proaspete din târg.

5. First Strudel House of Pest (Első Pesti Rétesház Kávéház)

În spatele hotelului Four Seasons, pe Oktober 6 la numărul 22, în vecinătatea bazilicii Sf. Ștefan, se află raiul ștrudelului. Paisprezece feluri de ștrudel, de la cele clasice cu brânză, cu varză, cu mac, cu mac și dovleac, cu mere, cu cireșe) până la cele mai neobișnuite, cu somon, foie gras sau pui, dulci și sărate, vegetariene sau nu, te îmbie să iei loc și să mănânci sau să deguști. Pentru că da, sunt și asemenea opțiuni aici. 

Cam aici se încheie periplul meu culinar prin Budapesta, de fapt prin Pesta, poţi să continui alături de Ina în 10 locuri de care nu ştiai din Budapesta iar noi ne revedem data viitoare, când te voi conduce prin Budapesta la ceas de seară într-o incursiune vizuală de lumini și umbre.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.