Street art, între Berlin și Barcelona (1)

Street art, între Berlin și Barcelona (1)

Nu știu cum am ajuns să leg cele două orașe, dar arta, exprimată sub diferite forme, este la ea acasă atât în Berlin, cât și în Barcelona.

La pas prin Berlin

M-am oprit într-o zi plângăcioasă de martie direct în Hackescher Markt. Bucăți pictate de zid, străzi largi și înguste deopotrivă, locuri ascunse pe care le descoperi cu plăcere. La o aruncătură de băț, pe Rosenthaler Strasse 39, intri în ceea ce se cheamă Grafitti Courtyard. Pătrunzi printr-un gang și ajungi într-o lume plină de grafitti și de monștri de tablă ce se mișcă stimulați de monedele comunitare. Chiar aproape de intrare, pe partea stângă, este intrarea în muzeul Otto Weidt. Nu rata intrarea pe ușa din fundul culoarului care te duce într-un spaţiu suprasaturat de grafitti.

În final m-am plimbat pe lângă East Side Gallery, cea mai lungă bucată a zidului Berlinului păstrată întreagă. Expresia concretă a Cortinei de fier, zidul reconstruit din bucăţi prefabricate la începutul anilor ’80, a devenit canvasul pe care artiștii și-au exprimat trăirea artistico-politică. Bucățile de beton din partea de vest a Berlinului au devenit colorate, în timp ce partea zidului ce privea estul Berlinului a rămas tristă și albă.

Chiar și așa se pare că ceea ce a mai rămas astăzi în picioare se chinuie să supraviețuiască presiunii dezvoltatorilor imobiliari. Sper să reziste și să aducă aminte tuturor celor care îl văd de ororile care au avut loc.

Te las în compania imaginilor dintr-un oraş numit “the grafitti Mecca of the urban art world” de către criticul de artă Emilie Trice.

Hackescher Markt

Hackescher Markt_0351

Hackescher Markt_0360

Hackescher Markt__0359

Graffiti Courtyard / Muzeul Otto Weidt

Berlin_Graffiti Courtyard _0433

Berlin_Graffiti Courtyard _0391

Berlin_Graffiti Courtyard _0399

The Wall

Berlin_Wall_0121

Berlin_Wall_0138

Berlin_Wall_0134

Berlin_Wall_0110

Rătăcind pe strazi

Street_Art-Berlin_0177

Pentru un tur mai cuprinzător te poți inspira de aici.

În episodul următor luăm calea Barcelonei.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.