Street art în Valparaiso

La doar două ore distanță de Santiago se întinde Valparaiso, un oraș al căui nume alintat este Valpo, așa cum localnicilor le place să-l numească. Valparaiso a fost inclus în patrimoniul UNESCO începând cu anul 2003, drept urmare a fost transformat, cu ajutorul autorităților și al localnicilor, într-unul dintre cele mai creative orașe din Chile.

În 2012 Valparaiso a găzduit festivalul internațional de artă stradală Polanco Graffestival, unde aproape 70 de artiști din toată America de Sud au fost invitați pentru a colora orașul. După terminarea festivalului, locuitorii au îmbrățișat arta stradală, au cultivat-o și au susținut-o. Cu sprijinul populației și al guvernului, orașul se colorează pe zi ce trece. Artiștii au libertatea de a-și exprima creativitatea, având nevoie doar de acceptul proprietarului pentru a-și valorifica talentul.

De la forma inițială, cu valențe de protest și revoltă socială sub regimului lui Pinochet, arta stradală a devenit modalitatea prin care orașul și-a schimbat continuu înfățișarea. Străduțele te invită să descoperi lumea creativă și colorată a personajelor fantastice, a reprezentărilor de oamenilor politici, a poveștilor. Există chiar și o competiție anuală, iar artistul câștigător pictează un perete mare aparținând unei clădiri din centrul orașului.

Nici locul în care am stat cel patru zile în Valparaiso nu a fost lipsit de prezența culorii.

Valparaiso_street_art_01237

Pe măsură ce am cutreierat orașul, am descoperit și creațiile stradale.

În prima zi am luat în piept scările care mergeau paralel cu unul din funicularele părăsite (ascensor Cordillera) şi am descoperit la capătul acestora, o piațetă mică al cărei perete era decorat cu acest grafitti.

Valparaiso_street_art_01441

Orașul te surprinde cu acest tip de artă stradală cam peste tot.  Valparaiso_street_art_01470

Valparaiso_street_art_01475

Valparaiso_street_art_01479

Lasând în urmă La Sebastiana,  am coborât strada abruptă ce primește la capătul ei intrarea în ascensorul Espiritu Santo. Construcţiile, pereţii, stâlpii nu au scăpat de pensulele artiștilor.

Valparaiso_street_art_01515

Valparaiso_street_art_01551

Valparaiso_street_art_IP_3179

Valparaiso_street_art_IP_3182

Valparaiso_street_art_IP_3206

La ieşirea din ascensorul Espiritu Santo am dat cu ochii de alţi ochi mai mari:
Valparaiso_street_art_01590

O scurtă oprire pe drumul ce duce la ascensorul Polanco. Zidul lung ce urma forma străzii, a devenit pretextul pentru o poveste muzicală.

Valparaiso_street_art_01609

Valparaiso_street_art_01669

Valparaiso_street_art_01675

Poveştile sunt peste tot – la capătul pasarelei de metal ce se ițește din gura ascensorului Polanco,  am întâlnit o clădire ce a prins viaţă datorită picturii stradale.

Valparaiso_street_art_01655

Valparaiso_street_art_01667

Valparaiso_street_art_01725

Nu doar pereții, gardurile şi stâlpii au fost atinse de tușele de culoare ci și mașinile de colectat gunoiul au devenit mai vesele, mai colorate, o pată de culoare care se mișcă alene prin oraș.
Valparaiso_street_art_01750

O după-amiază lejeră de 25 Decembrie, prima zi a Crăciunului petrecut la 12.000 km de casă. Am hotărât că trebuie să mâncăm undeva. Într-un oraș devenit adormit și leneș, am pornit la drum, de data asta lasând aparatele foto acasă. Totul era aproape pustiu, magazinele şi restauratele închise, oamenii se prelingeau alene pe străzile goale. Pe lista noastră de restaurante am tăiat repede pe cele ale căror porţi erau închise. Cu o ultimă sforțare, mai aveam o singură speranţă, am început să urcăm pe strada care s-a dovedit a fi una dintre cele mai interesante şi bogate din puct de vedere al artei stradale. Noroc că telefonul și-a făcut datoria mai mult decât onorabil.
Valparaiso_street_art_01755

Valparaiso_street_art_IP_3097

Valparaiso_street_art_IP_3099
Un artist la lucru în Valpo

Valparaiso_street_art_IP_3102

Valparaiso_street_art_IP_3104

Valparaiso_street_art_IP_3106
Ce bucurie pe Roxana, puţin Van Gogh!

Valparaiso_street_art_IP_3111

Valparaiso_street_art_IP_3115
Câinii prietenoşi din Valparaiso

Valparaiso_street_art_IP_3117

Valparaiso_street_art_IP_3119

Valparaiso_street_art_IP_3125

Valparaiso_street_art_IP_3128

Valparaiso_street_art_IP_3153

Valparaiso_street_art_IP_3164

Valparaiso_street_art_IP_3172

Valparaiso_street_art_IP_3176

Dacă vrei să localizezi zona, uite aici un mic ajutor.

Considerate underground şi ilegale în multe locuri din lumea asta mare graff-urile sunt o formă de artă estetică care atrag un public mult mai variat decât o pictură dintr-un muzeu sau o galerie de artă. Arta stradală ocupă cu loc important în viaţa oraşului şi reuşeşte să scoată din monotonie, urâţenie și singurătate peisajul anost urban.

Pe lista LumeaMare ţi-am arătat câte un fragment de graffiti colorat din Berlin şi Barcelona. Te invit să descoperi și tu orașele care se bucură de prezența graff-urilor.

Citeşte şi:

Itinerariu şi sfaturi practice pentru Chile

Iată că am ajuns în Valparaiso!

Valparaiso şi casele lui Neruda

Valparaiso şi funicularele

Street art în Valparaiso

Crăciun cu peripeţii în Viña del Mar

Atacama, cum am ajuns şi cum ne-am organizat

Atacama, lagune altiplanice şi păsări flamingo

Atacama, El Pukara de Quitor și Valle de la Luna

Atacama, Salar de Tara

Patagonia – Pinguinii din insula Magdalena

Patagonia Aysen – Trekking pe gheţar şi plimbare cu caiacul

Trekking în Torres del Paine – sfaturi practice de călătorie


Mulţumiri:

Zborul către Chile a fost posibil cu sprijinul AirFrance-KLM România. AirFrance operează zilnic zboruri pe ruta Bucureşti – Paris – Santiago de Chile. KLM operează 3 zboruri pe săptămână pe ruta Bucureşti – Amsterdam – Santiago de Chile.

Fotografiile de mai sus au fost realizate cu Nikon D90, Iphone şi Sony A7, pentru care mulţumesc Sony Romania.

Mulţumim BNI România pentru susţinere.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.