Street art, între Berlin și Barcelona (2)

Street art, între Berlin și Barcelona (2)

La pas prin Barcelona

A vedea un oraş la pas îţi oferă prilejul de a descoperi momente din trecutul, prezentul şi chiar viitorul acestuia. Barcelona merită cu prisosinţă a fi scotocită la pas. Street art nu înseamnă numai graffiti, oraşul îţi oferă foarte multe variante, aşa cum vei vedea în continuare.  Democratizarea artei, spiritul creativ atât de greu de găsit pe alte meleaguri, îşi găsesc aici terenul propice pentru a înflori şi pentru a ne bucura ochii şi mintea. Poate prin aceste două caracteristici Barcelona se aseamană foarte mult cu Berlinul.

Dar hai să purcedem la cotrobăit.

Obloanele magazinelor oferă un loc prielnic pentru expresia artistică, de obicei respectând profilul acestuia:

Barcelona_Street_art_08632

 

Barcelona_Street_art_08630
Barcelona_Street_art_07974

În inima cartierului gotic, pornind din Plaça del Pi și mergând aproape paralel cu Las Ramblas, s-a născut pe la 1465 o străduță îngustă cu o atmosferă foarte specială. Destinație faimoasă pentru iubitorii de ciocolată caldă și xurros începând încă din secolul al 18-lea, Carrer de Petritxol merită o atenție specială și pentru ceea ce se găsește pe zidurile caselor care delimitează cei aproape doi metri cât măsoară lăţimea străzii. Expresie unică a artei catalane, denumită auca, reprezintă scene grupate în 4 pâna la 48 imagini identice ca dimensiune, cu texte pe două rânduri (rodolí).

Purtând semnătura lui Ramon Casas, cele 27 de desene sunt acompaniate de 27 rodoli scrise de Gabriel Alomar  reprezintă scene din cartea modernistă L’auca del senyor Esteve scrisă de  Santiago Rusiñol.

Carrer_de_petritxol_09778
Carrer_de_petritxol_09749

Tot aici te întâlneşti cu o reproducere după pictura faimoasă a lui Ramon Casas şi Pere Romeu, fondatori ai  Els Quatre Gats.

Carrer_de_petritxol_09746

Carrer_de_petritxol_09779

Pentru diversitate, următoarea oprire poate fi la numărul 5, pe aceeaşi străduţă. Sala Pares este una dintre cele mai vechi galerii de artă din Spania, deschisă la 1877 și care a expus în 1901 operele lui Pablo Picasso.

Și pentru diversitate, din categoria artă efemeră, Barcelona ne-a surprins cu proiecții de imagini direct pe zidurile Primăriei. S-a întâmplat în februarie, în timpul festivalului Santa Eulalia. Poţi vedea în două mici filmuleţe ce s-a întâmplat acolo.

Barcelona_Street_art_00492

Aici se încheie scurtul periplu prin arta stradală din Berlin și Barcelona. Știu că în multe orașe fenomenul este bine reprezentat așa că, cine știe, poate voi continua serialul sau poate ai tu fotografii din alte orașe bătute la pas.

Fotografii realizate cu o cameră mirrorless Sony NEX 6, prin amabilitatea Sony Romania.

NOU!

Planifici o vacanţă la Barcelona? Întreaga călătorie şi toate impresiile din Barcelona, în varianta completă, plus multe sfaturi, ponturi şi idei, se află în Ebook-ul Secretele Barcelonei. Dă click pe imaginea de mai jos, pentru mai multe detalii.

Coperta

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.