Zanzibar. O insulă care oferă multe alternative pentru a-ți petrece zilele de vacanță, fie că vorbim de plajă, fie că vorbim de numeroase tururi şi activităţi de-a lungul și latul acesteia – plimbări prin Stone Town, un oraş inclus în patrimoniul UNESCO, hrănirea ţestoaselor pe fosta insulă închisoare, admirarea delfinilor într-o croazieră sau atunci când mergi la snorkeling sau diving, descoperirea maimuţelor roşii Colobus în frumoasa pădure Jozani, pescuitul şi aşa mai departe.
Mai mult decât orice, îmi doream să fac turul mirodeniilor sau, aşa cum îi voi spune mai departe, Spice Tour.
Există riscul să te cam ia lenea, să nu vrei să lași plajele albe din Zanzibar şi apa limpede de culoarea turcoazului (sper că am nimerit culoarea), dar merită să pornești la un drum de aproape două ore pentru a străbate de la nord (unde aveam noi cazarea) la sud-est, pentru a ajunge la fermele de mirodenii.
S-a hotărât, ne suim în maşină cu destinaţia Spice Tour.


Ce? Unde? Păi la o fermă de mirodenii (shamba). Aşa cum am aflat din cărți şi cum am văzut la faţa locului, sunt multe astfel de ferme pe care le poţi vizita, trebuie doar să ai un pic de noroc să găsești un ghid bun care să te însoțească prin lumea mirosurilor și gusturilor.
Apropo de ghid, cam așa s-a desfășurat primul schimb de replici:
“- Good day. Where are you coming from?
– Romania.
– Armenia?
– Romania
– Oh, Romania. What is your mother tongue? Russian?
– Romanian
– Hmmm. „
Într-un final, reuşim să ne localizăm pe hartă și să-l lămurim că limba românilor este româna și nu rusa :).
“-So, my dear guests, dear ladies and gentelmens, please have a look to this small plant.”
Gata, am început. Primul contact, primele explicații – Jatropha multifida – o plantă care datorită conținutului de iod este bună pentru a vindeca rănile și a opri sângerarea.



Timpul începe să se scurgă lent și începem poveștile. Poveștile despre culori, mirosuri, forme, proprietăți medicinale, aplicații culinare. Pipăim, punem mâna, gustăm, fotografiem, ascultăm sau suntem ascultați. Da, ca la școală.
„- Turmericul, ghimbirul și cardamomul fac parte din aceeași familie dar specii diferite. Ghidul se întoarce către noi și întreabă – Ce am spus? Tu, poți să îmi spui? Care plante sunt din aceeași familie cu turmericul?”
– Aaaaa, știți nu eram atentă„
Și tot ca la școală mă bucur. Ce bine că nu am fost eu întrebat.
Ghidul ne întreabă, noi răspundem. Noi greșim răspunsul, el ne povestește. Și uite așa ne afundăm în jungla de plante: frunzele de curry, guava, carambola, averhoa bilimbi.





Arborele de scorțișoară ni se arată întâi sub forma unei frunze. Miroase demențial. Vine rândul scoarței și aici lucrurile devin familiare, mirosul este întregit de formă.


Nu am simțit o bucurie mai mare ca aceea de a descoperi toate mirodeniile acolo, în mediul lor natural, dar și o mare tristețe, știind că voi rămâne doar cu amintirea lor și fotografiile pe care le-am făcut.
Aflăm tot felul de lucruri interesante, cum ar fi rujul de buze natural – Annatto, ţinem în mână fructul arborelui de cacao, ne minunăm de cum arată lemongrass-ul în realitate şi de faptul că ei folosesc partea aeriană în timp ce noi găsim prin magazine doar tulpina lemnoasă. Despre lemongrass mai aflăm că este bun pentru stimularea apetitului, ajută la digestie, curăţă sângele şi este un repelent natural pentru ţânţari (Mchaichai – în swahili).



Vedeta mirodeniilor este pentru mine nucșoara. Uscăciunea pe care o am prin bucătărie nu se compară cu fructul lucios de un negru abanos înconjurat de o fustă roșie. Mirosul e puternic, aromat și mă face să mă gândesc la o bucată de carne și … Hei, trezirea, mergem mai departe.



Multe din plantele pe care le vedem se folosesc atât pentru aromatizarea mâncărurilor cât și în medicina tradițională.
Drumul șerpuiește printre copaci, trecem pe lângă o şcoală şi grupuri de copii, apoi ne oprim și aflăm lucruri interesante despre cuişoare, vedeta şi motorul comerţului de altă-dată. În depărtare zărim arborele Jack.
“-Ce fruct este acesta?
– Jack fruit (Artocarpus heterophyllus)
-Şi de ce plouă din el? [râsete]
– Pentru că plouă afară”.
Cam aşa, o stropeală scurtă s-a abătut deasupra noastră, dar de scurtă durată şi fără alte urmări.
Nu am reuşit să gustăm din fructele arborelui Jack, noroc că am dat peste el într-o trecere grăbită prin Nashmarkt, în Viena, de unde am luat o bucată. Merită încercat.






Ne colorăm pe mâini cu rădăcina de turmeric şi aflăm că e bună nu numai pentru curry-uri şi colorarea mâncărurilor, dar este folosit şi ca antiseptic şi antibiotic şi este bogat în vitamina A.
Tot aici aflăm că nucșoara este bună pentru femei, înainte de culcare, e foarte bun pentru pofta de joacă, iar ghimbirul are un efect similar pentru bărbați. În aceeaşi ordine de idei, e de evitat cardamomul, pentru că provoacă somnul.

Sunt și plante controversate – Annona muricata – (chirimoya) care se mănâcă proaspat şi poate preveni cancerul de prostata (deocamdată nu au fost aduse evidenţe medicale care să susţină această indicaţie).

În plimbarea noastră prin fermă am întâlnit și plante frumoase dar parazite, iar pe marginea drumului am văzut mimozele cu flori delicate de culoare roz.


Capul începe să mă doară un pic de la abuzul de mirosuri şi gusturi, iar turul se termină cu un dejun tradiţional, stând turceşte şi savurând felurile simple, gustoase şi tradiţionale, gătite la o familie acasă.
Suntem gata să ne întoarcem, dar nu chiar atunci. Vom face o oprire în Stone Town, despre care voi vorbi altă dată.


Fotografiile de mai sus au fost realizate cu un Nikon D90 şi un mirorless Sony Alpha A6000, pentru care mulţumesc Sony Romania.
Mulţumim 1001 adventures pentru experienţa deosebită pe care am trăit-o şi pentru şansa de a vă aduce azi spre citire aceste rânduri.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!