Pe locuri, suntem gata, start către Chile!

Pe locuri, suntem gata, start către Chile!

Vestea proastă e că iar a trecut anul. Vestea bună e că mai avem doar câteva zile şi plecăm în Chile. O destinaţie la care visăm de nişte ani buni şi pe care am bătut-o în cuie încă de la începutul anului 2014, atunci când am primit un imbold de la AirFrance -KLM, imbold de ce a luat forma biletelor de avion. Nu ne făcusem încă nicio estimare de buget sau traseu, ştiam doar că vrem să mergem. Acum ştim traseul dar tot nu ştim cât ne va costa la final, putem confirma doar că Chile este cea mai scumpă ţară a Americii de Sud. Un lucru e sigur: nu va fi o călătorie de lux, deşi ne va costa ca una, vom dormi atât la pensiuni cât şi la cort, dar ceea ce vom vedea ne va îmbogăţi prin frumuseţe. Am cheltuit deja enorm pregătindu-ne pentru această plecare. În primul rând au fost biletele de avion pentru zborurile interne, pe care a trebuit să ni le luăm din timp…  şi nu au fost puţine. Partea cea mai frustrantă la zborurile interne din America de Sud este preţul pentru străini, dublu faţă de cel pentru localnici. Şi nu se poate păcăli sistemul, am mai auzit sfaturi că e posibil, dacă intri pe varianta în spaniolă a website-urilor liniilor aeriene. Cine spune asta ori nu a mers până la capăt cu procesul de cumpărare, ori a avut un card bancar local. Noi am cumpărat, în cele din urmă, biletele de avion printr-o agenţie locală, din Chile, în acest fel obţinând totuşi un preţ mai bun. Chiar şi aşa, gândeşte-te că suntem trei oameni ori 5 zboruri.

Am decis apoi să investim acum, pentru această călătorie, dar şi pentru altele viitoare, în câteva accesorii de calitate: rucsaci, cort rezistent la și ușor ca un fulg (sau aproape), saltele autogonflabile, saci de dormit de puf, haine termice şi rezistente la vânt şi alte mărunţişuri (care nu s-au achitat cu mărunţiş, te asigur!), toate în cele mai reduse forme şi greutăţi posibile. A fost o investiţie pe termen lung care ne-a dat dureri de cap şi nelinişte în buzunare, dar când am umplut rucsacii şi am văzut că au o greutate rezonabilă, am ştiut că am făcut bine ce am făcut.

Nu vom dormi doar la cort, nu te speria. Ironia sorţii e că o vom face doar acolo unde muşcă vântul, frigul sau preţul cazării. Adică în Atacama şi în Patagonia. Dar hai mai bine să fac o trecere rapidă prin traseu, nu înainte de a-ţi spune că şi aici am avut ceva migrene. Chile este o ţară lungă, desfăşurată pe parcursul a aproximativ 6000 de kilometri, cu o geografie ce trece de la munte la deşert, prin zone agricole şi viticole foarte roditoare, lacuri şi vulcani, ca într-un final să ajungă la crestele, fiordurile şi gheţarii Patagoniei. Mai are apoi una dintre cele mai frumoase şosele din lume, Carretera Austral, cu o lungime de peste 1200 de km, neasfaltată în totalitate, întruchiparea a ceea ce poate fi numit „off the beaten track”. Am fi fost tentaţi să o parcurgem în întregime, dacă am fi avut mai mult timp. Am renunţat la foarte multe atracţii din lista pe care ne-o făcusem iniţial. Iată ce a rămas:

Aterizăm în Santiago, dar nu vom face purici pe acolo, de la aeroport vom pleca direct către Valparaiso, unde avem planificate 4 zile, perioadă în care se strecoară şi Crăciunul. Îmi doresc să ajung să văd Sebastiana şi Isla Negra, casele poetului Neruda. Vom căuta arta stradală şi ne vom căţăra cu funicularele pe culmile oraşului. Nu am stabilit un program foarte clar, va trebui să ne adaptăm la condiţiile pe care le vom găsi acolo, ca urmare a sărbătorilor.

Următoarea oprire va fi în Atacama, San Pedro de Atacama, unde ajungem cu avionul. Aici ce să spun, sunt multe atracţii: lagune, gheizere, apusuri în Valle della Luna şi aşa mai departe.

După patru zile ne vom întoarce pentru o noapte la Santiago, de unde a doua zi vom pleca spre Patagonia Aysen. Noaptea de revelion ne va prinde la Coyhaique făcând planuri pentru a doua zi, când vom pleca spre Puerto Tranquilo, locul unde vom pune cortul şi vom organiza excursii la catedralele de marmură de pe uriaşul lac General Carrera. Dă un search pe google după Marble Caves, dacă vrei să vezi la ce mă refer. Sau uită-te în folderul pe care l-am creat pe Pinterest . Şi dacă tot te-ai apucat de căutat, poţi să arunci şi un ochi la Laguna San Rafael, e posibil să ajungem şi pe acolo deşi preţurile, la o primă vedere, sunt enorme.

4 zile vor trece şi aici foarte repede, după care vom avea alt avion de prins, către Punta Arenas. Aici vom încerca să vedem colonia de pinguini de pe Insula Magdalena, după care va urma cea mai provocatoare parte a aventurii: trekking prin parcul Torres del Paine. Imaginile spun de la sine de ce am ales să mergem acolo alte 4 zile, cu cortul, să facem în ciudă vremii schimbătoare sau vântului puternic. Traseele nu sunt grele totuşi, iar dacă vremea ţine cu noi poate aducem şi noi nişte fotografii măcar la jumătate de frumoase ca cele pe care mi le-a oferit fotograful Mihai Moiceanu (PhotoTOUR), pentru ilustrarea acestui articol.

PAT 04 0207

Ce se mai întâmplă dincolo de Torres del Paine? Pe scurt pe întoarcem la Santiago şi de acolo acasă. Pare simplu şi pare puţin. Dar sunt în total 22 de zile pline şi nu am avut putere şi răbdare să îţi povestesc chiar tot.

Cu asta eu pot să spun că am intrat în vacanţă, până la mijlocul lunii ianuarie. Dar ne poţi urmări pe pagina de facebook, sper să găsim internet şi să punem imagini şi impresii de la faţa locului.

Îţi doresc o vacanţă frumoasă, Sărbători Fericite şi un An Nou extraordinar, în care să ajungi în cel puţin un loc la care visezi de mult, aşa cum ni s-a întâmplat nouă cu Chile!

Zborul către Chile a fost posibil cu sprijinul AirFrance-KLM România. AirFrance operează zilnic zboruri pe ruta Bucureşti – Paris – Santiago de Chile. KLM operează 3 zboruri pe săptămână pe ruta Bucureşti – Amsterdam – Santiago de Chile.

Mulţumim BNI România pentru susţinere.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.