Pentru că se apropie finalul de an și Crăciunul, dar și pentru că am crezut dintotdeauna că un brad fără câteva cărți dedesubt e cam trist, astăzi fac o listă cu cele mai frumoase cărți pe care le-am citit în 2017, indiferent din ce gen fac parte. Sper să te inspire în alegerea celor mai frumoase cadouri, dar să nu uiți să îți dăruiești și tu ție bucuria de a citi, în orice moment al anului.
La începutul lui 2017 am deschis o nouă listă de abonați, numită Clubul Cititorilor Pasionați. Mi-am promis că voi citi cel puțin trei cărți pe lună și că voi face recomandările mele tuturor celor înscriși aici. Am reușit să citesc mai mult decât trei cărți pe lună, deci pot spune că am avut un an bun. Pe blog au rămas doar cărțile care pot să te pregătească pentru o călătorie, iar pe mail au sosit și alte idei, de la literatură clasică sau modernă până la dezvoltare personală sau cărți pentru părinți și copii (cu recomandări de la Petra). Acest articol recapitulează și selectează cele mai frumoase lecturi din acest an. Nu mi-am propus să fie 17. Numărul acesta a apărut după ce le-am ales și, când le-am numărat, iată câte erau! Nicio o coincidență nu e întâmplătoare.
Linkurile duc către cel mai bun preț pe care l-am găsit la momentul redactării sau către singurul loc în care cartea mai era disponibilă. Am folosit pentru comparație trei librării online de unde îmi comand și eu cărți cel mai des sau Amazon, pentru cărțile în engleză.
Non-ficțiune
1 Elisabeth Becker – Overbooked: The Exploding Business of Travel and Tourism. Despre efectele deciziilor pe care le luăm noi atunci când călătorim. Detalii aici.
2 Sabina Fati – Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime time. Dacă îți place cum scrie, merită să încerci și Singură pe Drumul Mătăsii, despre care am scris aici.
3 Ranulph Fiennes – Nebun, rău și periculos. Autobiografia. Viața și aventurile unui om plămădit din alt aluat. Detalii aici.
4 Don George – The Way of Wanderlust. O colecție minunată de povestiri de călătorie. Detalii aici.
5 Elisabeth Kolbert – A 6-a extincție. O istorie nenaturală a pământului despre care am scris aici.
6 Frank McCourt – Cenușa Angelei. Dacă e să alegi doar o carte din toată lista, aceasta este. Citește mai mult despre ea aici.
Ficțiune – roman
7 Fredrick Backman – Un bărbat pe nume Ove.
8 Nicole Krauss – Istoria iubirii.
9 Haruki Murakami – Dans Dans Dans.
10 Vladimir Nabokov – Foc palid.
11 Virginia Woolf – Spre far.
12 Vlad Zografi – Efectele secundare ale vieții.
Ficțiune – Proză scurtă
13 Junot Diaz – Uite-așa o pierzi.
14 Florin Iaru – Povestiri cu final schimbat. Și dacă îți place, poți încerca și Sînii verzi, de același autor.
Dezvoltare personală
15 Stephen King – On Writing: A Memoir of the Craft. De nelipsit în casa oricărui amator de scris.
16 Mark Manson – The Subtle Art of Not Giving a F*ck (palid tradusă ca Arta Subtilă a Nepăsării). O carte de dezvoltare personală originală și realistă, o recomand tuturor celor care simt că fac diabet de la atâta pozitivism.
17 Haruki Murakami – Meseria de romancier. Viața unui scriitor pe care, dacă l-ai și citit, îl vei înțelege acum mai bine.
Lista ta cum ar arăta? Care e cartea care te-a impresionat cel mai mult anul acesta?
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!